Kristillisdemokraattien piirissä on ollut huolta heikosta menestyksestä kuntavaaleissa. Puolue on muutenkin ollut ns. pienpuoluiesta pienimpiä, mutta valtakunnan politiikassa se on päässytä vaikuttamaan silloin, kun porvaripuolueet ovat tarvinneet niukan enemmistön tueksi vastapainoa vasemmistolle.
Suomen Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kirjoittaa KD-lehdessä julkaistussa kolumnissa puolueen imago-ongelmista otsikolla "Kissa pöydälle". Puolueen jäsenistöltä on kyselty näkemyksiä heikosta menestyksestä. Suurimmiksi negatiivisiksi seikoiksi nousivat hänen mukaansa Päivi Räsäsen oikeudenkäynti ja uskontopuolueen brändi. Hän mainitsi myös kirkon pyrkimyksen tehdä pesäeroa kristillisdemokraatteihin yhdistyvän Räsäsen tavasta saarnata kristillisiä arvoja.
Nyt kristillisdemokraatit näyttävät haluavansa "brändäytyä" uudelleen - ja kenties se vaikuttaa Päivi Räsäsenkin asemaan. Vuonna 2015 Räsänen putosi puolueen puheenjohtajan paikalta ja tilalle valittiin vähemmän suuna päänä esiintyvä Sari Essayah - joka arvoiltaan ja käsityksiltään tuskin on kuitenkaan juuri Räsästä avarakatseisempi. Räsänen on ollut puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, mutta sen suhteen jatko ei ole eneää kirkossa kuulutettu.
Ulkopuolelta KD näyttäytyy lähinnä naisten aborttioikeutta vastustavien sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisutumista vastustavana keskittymänä. Suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa puolue "omistaa" nämä teemat. Samojen teemojen nostoa on kuulunut vuosien saatossa myös varsinkin perussuomalaisten suunnalta, mutta katoliseen uskoon ja sen aborttinäkemyksiin sitoutuuneen edellisen puheenjohtajan Timo Soinin syrjäänsiirtämisen jälkeen myös aihe siirtyi ytimestä syrjään. Se oli vahvasti henkilöitynyt Soiniin. Samoin hlbti-vähemmistöjen asemaan kohentamisen vastustus on näyttäytynyt vähäisempänä; sitä ei enää suoranaisesti julisteta ylintä johtoa myöten, vaikka mitään radikaalia muutosta sallivampaan suuntaan tuskin on tapahtunut. Myös keskusta ja piskuinen Liike Nyt kallistuvat selvästi ns. arvokonservatiivisuuden puoleen.
Maanselän mukaan kristillisdemokraattien puoluekokoukseen on tuotu lukuisia aloitteita, joissa kysytään strategian perään. Hänen mukaansa KD Nuoret haluavat tutkia seksuaalivähemmistöihin kohdistuvan kovasydämisyyden vaikutuksia puolueen kannatukseen.
- Meillä on vain kaksi tietä. On inhimillisemmän otteen kristillisdemokratia, jossa lähimmäisyyttä korostetaan. Se brändilinja ei voi menestyä nykymaailmassa kivikovilla asenteilla seksuaalivähemmistöjä kohtaan, vaikka puheenjohtajana olisi kuka, kirjoittaa Maanselkä KD-lehdessä.
Maanselkä peräänkuuluttaa avointa keskustelua tällaisista asioista puoluekokouksessa. Hän koettaa viedä kirjoituksensa lopussa vielä huomiota perussuomalaisten toiminnan suuntaan - että siellä vasta etevämmin osaavatkin olla kovasydämisiä.
Päivi Räsäsen ulostulojen ympärillä käytävä keskustelu jatkuu.
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen entinen puheenjohtaja on ollut poliisitutkinnassa valtakunnansyyttäjän päätettyä siitä, että Räsäsen vanhoista kirjoituksista tulee suorittaa poliisin esitutkinta ja viedä asia oikeuteen.
Syntyneessä keskustelussa on vedottu uskonnonvapauteen ja sananvapauteen - ja mitä ilmeisimmin juuri Päivi Räsäsen tueksi on perustettu Sanan- ja uskonnonvapaus ry, joka pyrkii valjastamaan keppihevosiksi oikeutukselle käyttää Raamattua välineenä näkemyksille, joiden mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien elämää ja olemista ei tulisi nähdä yhdenvertaisena näihin vähemmistöihin kuulumattomiin verrattuna. Perjantaina KD-lehti kertoi, että Räsänen vastaanotti 100 000 Norjan kruunun (noin 10 000 euroa) suuruisen Kåre Kristiansen -palkinnon Oslossa, ja että hän lahjoittaa koko summan tälle kesällä perustetulle "sanan- ja uskonnonvapausyhdistykselle". Palkinto jaetaan "kristillisten arvojen puolustamisesta".
Iltalehti kirjoittaa, että varatuomari Esko Nurmisen mielestä ei ole laillista ottaa Päivi Räsästä varoittavaksi ennakkotapaukseksi ja jättää muut tapaukset poliisitutkinnan ja syytteiden ulkopuolelle. Nurminen nostaa kantelussaan esiin Ylen Ajankohtaisen Kakkosen islam-illan 29. lokakuuta 2013, jossa tuli esiin islamin suhtautuminen homoseksuaalisuuteen: Helsingissä imaamina toimiva Abbas Bahmanpour totesi, että islam suhtautuu homoseksuaalisuuteen moraalisena paheena ja rangaistus siitä on kuolemantuomio, mikäli homoseksuaaliselle aktille on vähintään neljä todistajaa. Bahmanpourin sanomisia on selvitetty Helsingin poliisilaitoksella, mutta poliisi on päättänyt olla suorittamatta esitutkintaa asiassa. Samoin Nurminen ottaa esiin muitakin yhä saatavilla oleviea uskonoppiin vetoavia homoseksuaalisuutta vastustavia kirjoituksia ja kannanottoja.
Vähemmälle huomiolle Räsäsen sanomisia koskevassa keskustelussa on jäänyt se, että taustaltaan lääkärikoulutettu Räsänen on levittänyt virheellistä informaatiota homoseksuaalisuuden patologisuudesta - eikä lääkärien ammattikuntaa Suomessa edustava lääkäriliitto ole näkyvästi puuttunut tällaiseen toimintaan.
Korjattu jälkikäteen kirjoitusvirheitä sekä selkiytetty jäsentelyä ja kappalejakoa.
2 kommenttia
smo
23.8.2021 07:13
Edellä mainittua saamaansa palkintoa koskevassa Twitter-viestissä Räsänen puhuu mahtipontisesti Oslo Symposium -palkinnosta. Niin se kuulostaa varmaan jotenkin merkityksellisemmältä ja suuremmalta. Tilaisuus, missä palkinto jaettiin on nimeltään Oslo Symposium, ja KD-lehti tietää kertoa tapahtuman olevan joka toinen vuosi järjestettävä ”kristillisiin arvoihin” perustuva norjalassa järjestettävä konferenssi. Se kokoaa yhteen poliitikkoja, pastoreita, kansalaisjärjestöjen johtajia ja aktiivisia kansalaisia. Räsäsen saamalle palkinnolle nimen antanut Kåre Kristiansen (1920-2005) oli mm. Norjan kristillisessä kansanpuolueessa aikanaan vaikuttanut poliitikko, jonka näkemykset kyseisenkin puolueen mittapuulla olivat jyrkän konservatiivisia. Niin se siunattu raha kiertää pientä kehää.
JuhaniV
24.8.2021 21:11
Räsänen & Co keräävät näkyvyyttä konstilla jos toisellakin. Pullistellaan, vaikka siihen ei olisi oikein aihettakaan.
Hän ja hänen joukkionsa ovat väsyttäviä ja tylsiä. Samat kliseiset ennakkoluulot toistetaan toistamasta päästyä.