Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) hermostui kirkon pride-kumppanuudesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 23

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) on hermostunut kirkon pride-kumppanuudesta. Räsänen on pahoitellut asiaa maanantai-iltana julkaisemassaan Twitter-viestissä. Mukaan hän on liittänyt valokuvan Raamatun tekstistä.

- #kirkko on ilmoittanut olevansa #seta n #Pride2019 virallinen partneri. Miten kirkon oppiperusta, #raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?

Räsänen on saanut runsaasti kritiikkiä avautumisestaan. Esimerkiksi opettajana toimiva kirjailija Tommi Kinnunen toteaa, että "Toivottavasti yksikään oppilaistani ei törmää itseinhoa levittävään viestiisi! Yhdenkään seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan ei kuulu hävetä itseään. Toivon, että saat ihmisenä mieleesi lisää lähimmäisenrakkautta ja lääkärinä myötätuntoa."

Lisäksi Kinnunen muistuttaa, että "vähemmistöihin kuuluvien nuorten itsemurhariski on jo valmiiksi korkeampi kuin muiden, ihan ilman sitä että tunnettu poliitikkolääkäri kehottaa häpeään".

Eräs kommentoija totaa pyytävänsä Jumalaa lähettämään sydämeesi hitusen rakkautta, mikäli uskoisi rukouksen voimaan. Toinen kommentoija kirjoittaa Räsäsen twiittauksen alleviivaavan paksulla tussilla sitä, miksi pridea tarvitaan.Uimari Ari-Pekka Liukkonen puolestaa totevansa ylpeä siitä, että Suomessa Raamatun sijaan eduskunta määrittää rajat sille, kuinka lähimmäisilleen voi rakkauttaan osoittaa.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vastaa Räsäsen toiseen samansisältöiseen twiittiin, että "kenenkään seksuaalinen suuntautuminen ei ole häpeä tai synti. Jos Luojaan uskoo, niin olemme täsmälleen sellaisiksi luotuja kuin tarkoitettiin, eikä suuntautumistaan voi valita. Kyllä tuli paha olo tämän PÄIVItyksesi lukemisesta. Se sisälsi vihaa. Tulehan silti Pridelle mukaan!"

Kuudetta kauttaan kansanedustajana toimiva lääkäritaustainen Räsänen on aiemminkin kommentoinut hlbti-vähemmistöihin liittyviä asioita siten, että niiden on katsottu haittaavan näihin vähemmistöihin kuuluvien hyvinvointia.

Avoin kirje arkkipiispalle

Päivi Räsänen on lähettänyt arkkipiispa Tapio Luomalle asiaa koskevan avoimen kirjeen. Luoma on myös hyväksynyt kirkon pride-kumppanuuden. Blogissaan julkaistun kirjeen sisällön saatesanoissa Räsänen kertoo blogissaan huolensa nousevan siitä, että suuri joukko kirkon aktiivisimpia kristittyjä on alkanut enenevästi pohtia mahdollista eroa kirkosta. 

Räsänen kirjoittaa mm. kotiseurakuntansa Riihimäen kirkkoneuvoston ja kirkkovaltuuston jäsenestä Kaarlo Saxellista, joka hänen mukaansa on ilmoittanut kirkkoneuvoston kokouksessa eroavansa raskain sydämin kirkosta, jota hän oli palvellut 40 vuoden ajan kirkon nuorisotyöntekijänä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Huolessa ei ole kysymys homofobiasta tai seksuaalivähemmistön syrjinnästä. On kysymys Raamatusta. Kirkkomme tunnustaa kirkkolainkin mukaan Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa. Raamattu on kristitylle uskon ja elämän ylin ohje. Raamatun opetus homoseksuaalisuuden harjoittamisesta on johdonmukainen ja selkeä. Ihminen luotiin mieheksi ja naiseksi ja avioliitto säädettiin naisen ja miehen väliseksi. Pride-tapahtuman aatteellisena tavoitteena on ylpeys sellaisista suhteista, joita Raamatussa johdonmukaisesti kuvataan Jumalan tahdon vastaisiksi. Homoseksuaaliset suhteet, samoin kuin muutkin avioliiton ulkopuoliset suhteet kuvataan Raamatussa synniksi ja häpeäksi, kirjoittaa Räsänen.

- Kirkko ei syyllisty syrjintään, jos se uskaltaa käyttää sanaa synti niin homosuhteista kuin muista avioliiton ulkopuolisista sukupuolisuhteista. Sen sijaan kirkko syyllistyy homoseksuaalien syrjintään, jos he eivät saa kuulla Jumalan sanan koko totuutta, joka sisältää niin lain kuin evankeliuminkin. Armoa tarvitsevat vain syntinsä tietävät ja tuntevat ihmiset.

Arkkipiispa vastaa Räsäselle

Arkkipiispa Tapio Luoma kertoo vastauksessaan Räsäselle, että kirkkohallituksen johtoryhmä on päättänyt kirkon osallistumisesta. Luoma toteaa saaneensa tiedon asiasta ennen päätöstä, ja häneltä oli myös kysytty näkemystä. Luoman mukaan kirkon tuessa pride-tapahtumalle ei ole kyse kannanotosta avioliittolakiin, vaan siihen, että kirkon sanoma kuuluu kaikille ihmisille. 

Räsänen vastaa arkkipiispalle

Päivi Räsänen ei ole tyytyväinen arkkipiispan perusteluihin kirkon mukaan lähtemisestä. Räsäsen mukaan kirkon tulee kyllä kutsua kaikkia evankeliumin osallisuuteen. Hänen mukaansa kirkko kuitenkin lähtee mukaan Setan toimintaan pride-liikkeen ehdoilla "sen sijaan että kutsuisi kaikkia ihmisiä evankeliumin osallisuuteen kirkon ehdoilla".

- Setan edustaman ideologian piirissä ei ole tilaa sellaiselle arvopohjalle, jossa avioliitto rajataan ainoastaan naisen ja miehen väliseksi ja jossa homoseksuaalisuuden harjoittaminen nähdään Jumalan tahdon vastaiseksi. Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon Raamattuun perustuvaa arvopohjaa on mahdotonta sovittaa yhteen, kirjoittaa Räsänen.

Päivitys 18.6. klo 18.25: lisätty arkkipiispalle osoitettua kirjettä koskevat tiedot. Päivitys 19.6. klo 21.20: lisätty arkkipiispan vastausta koskevat tiedot. Päivitys 20.6. klo 9.20: lisätty Räsäsen vastausta koskevat tiedot.

23 kommenttia

Räsäsen touhu on lyhyesti sanottuna kuvottavaa ja edesvastuutonta.
...jatkan vielä...

Räsäsen parahdus osoittaa hyvin selvästi, että hänen aiemmat(kin) hlbti-vähemmistöistä esittämänsä käsitykset kumpuavat nimenomaan hänen omasta uskonnollisesta opistaan ja (kirjaimellisesta) Raamatun tulkinnastaan. Samaan sarjaan menee sekin, että hän kansanlähetyspäivillä puhuessaan vuonna 2013 asetti Raamatun tekstit Suomen lain suhteen etusijalle. On huolestuttavaa, että tällaista arvottamista esiintyy päättäjien keskuudessa, ja erityisen vaarallista on, kun tuollaista asennetta esiintyy terveydenhoidon tai lastenkasvatuksen ammattilaisten piirissä.

***
Näämmä kirkosta eroamisia on tämän Räsäsen "viimeisimmän" siivittämänä tuplasti normipäivään verrattuna.

***

Tajuaakohan Päivi Räsänen itse, miten tehokasta markkinointia hänen ulostulonsa pridelle on? Tällaista näkyvyyttä ei voi rahalla ostaa.