• kesäpoika

Uskonpuutetta

Demokratia kuulostaa nopeasti selitettynä hienolta, tasa-arvoiselta ja kaikki huomioivalta. Mutta eikö juuri demokratiassa päätöksiä tehdä mutu-pohjalta, äänestetä sitä, mitä on markkinoitu parhaiten, monien asiasta välittämättömien ja siitä mitään tietämättömien ihmisten kertoillessa omia mielipiteitään? Demokratiassa, aivan samoin kuin diktatuurissa ratkaisee mielipide, eikä fakta.

Homot ovat pitkään olleet demokratian uhreja.

5 kommenttia

Simsalabim Jim

10.8.2008 21:23

Olen samaa mieltä.

Demokratian suurimpana ongelmana on hurja oletus, että enemmistön mielipide olisi oikea tai edes lähellä oikeata. Todellisuudessa maailman historiassa asioita ovat saaneet vietyä eteenpäin aina ne muutamat erityisfiksut yksilöt, jotka kykenevät kyseenalaistamaan sen enemmistön mielipiteen. Jos aina olisi menty enemmistön mielipiteen mukaisesti, maapalloa pidettäisiin yhä litteänä ja osa porukasta poltettaisiin noitina.

Esimerkiksi kunnanvaltuustot ja eduskunta tekevät mielestäni huonoja päätöksiä, koska asioista päättämässä on ihmisiä jotka eivät tunne niitä käsiteltäviä asioita kuin korkeintaan pintapuolisesti. Mielestäni terveydenhuollosta pitäisi päättää terveydenhuollon tuntijoiden, taloudesta talouden tuntijoiden, koulutuksesta koulutuksen tuntijoiden yms. Nyt niistä päättää joku ihan eri alan ihminen, jonka pärstäkerroin on vain ollut riittävä enemmistön äänien saamiseksi.

Demokratia on enemmistön diktatuuria. Tosin minulla ei valitettavasti ole esittää sen tilalle parempaakaan järjestelmää.

kesäpoika

10.8.2008 21:30

Ainut ongelma on se, ettei arvoja voi päättää tutkimuksin. Ne ovat kuitenkin inhimillisiä. :-/

Simsalabim Jim

10.8.2008 21:36

Totta, ja valitettavan helposti manipuloitavissa. Esimerkiksi natsiaatteen nousu on hyvä historiallinen esimerkki siitä, kuinka enemmistön arvot voidaan saada manipuloitua täysin järjettömiksi.

kesäpoika

10.8.2008 23:10

Se on sosiaalisuuden nurja puoli. Emme me juuri eroa eläimistä. Kun yksi alkaa ulvoa, kohta koko lauma yhtyy.

Roope2

11.8.2008 15:12

Demokratia on tapa vaihtaa päätöksentekijät verettömästi, määriteltiin aikoinaan jossain tenttikirjassa. Kuitenkin demokratiaa pidetään joissakin piireissä yli-ideologiana, joka takaa myös päätösten laadun. Minusta kunnallispoliitikot ovat lähinnä maksajan edustajia, jotka tekevät priorisoinnit verorahojen käytöstä erilaisten hyvien tarkoitusten välillä. Lienee mahdotonta ajatella, että esimerksi koulualan asiantuntija suostuisi luopumaan saavutetuista eduista ja kasvutarpeestaan esimerksi tienrakennuksen hyväksi yhtään minkäänlaisilla perusteilla. Loppujen lopuksi kyseessä ovat arvot ja intuitio kuten, kesäpoika, sanotkin.