• Roope2

Oppihistoriallinen luento

Maanantaina kävin kotimatkallani katsomassa Åbo Akademin pääkirjaston Linné-näytttelyn. Itse Carl von Linné on käynyt kerran Turussa palatessaan Lapin-matkaltaan. Hänen nuoruudenystäviään, oppilaitaan ja kirjeenvaihtotovereita on ollut Turun Akatemiassa aikoinaan. Näihin kuuluvat muiden muassa Suomen luonnontieteen isä Browallius, Mennander, aikanaan Suomen ainoa akateemisesti koulutettu lääkäri Spöring ja tutkimusmatkailija Kalm.

B, M ja K olivat jokainen aikanaan Piikkiön kirkkoherroja (rahan takia). B ja M olivat fysiikan ja teologian professoreja sekä Turun piispoja, M myös Ruotsin arkkipiispa. K oli taloustieteen professori.

Spöringin poika oli James Cookin mukana kartoittamassa Australiaa ja kuvasi ensimmäisenä eurooppalaisena kengurun. Pojan muistomerkki on Rettigin palatsin muurissa ja hänen mukaansa nimetty katu Canberrassa. Mennanderin kaunosielupoika aateloitiin isänsä ansioista nimellä Fredenheim ja hän perusti Ruotsin ensimmäisen museon kuninkaanlinnaan. Tunnetut Gadolin-nimiset luonnontieteilijät ovat B:n tyttären jälkeläisiä.

Muutama vuosiluku vielä. Vuonna 1747 Turun akatemian runousopin professuuri muutettiin taloustieteen professuuriksi (mitä uusliberalismia!), vuonna 1749 julkaistiin maailmanhistorian ensimmäinen ruotsinkielinen väitöskirja Suomen Turussa, vuonna 1742 valmistui ensimmäinen lääkäri Suomessa yliopistosta.

"Täällä Suomen synnyinmuistot, täällä työn ja toimen puistot."