• Roope2

Eräs muisto lapsuudesta

Kun olin kaksitoistavuotias vanhempani päättivät lisätä perheemme elämisen laatua muuttamalla perheensä kerrostalosta omakotitaloon. Vastustin kovasti mutta turhaan.

Vanhemmillani oli paljon iltamenoja, joten olin varsin usein illat yksin kotona. Jostain kumman syystä pelkäsin mustalaisten tulevan taloomme. Senpä takia istuin vaatehuoneessa tai kylpyhuoneessa tai keittiössä liesituulettimen valossa lukemassa ja pelkäämässä mustalaisia, ulko-ovet lukossa ja ulospäin näkyvät sisävalot sammutettuna. Minulla oli myös valmiiksi sepitetty tarina, jos vanhempani ihmettelisivät pimeitä touhujani.

Tosielämässä minulla ei ole koskaan ollut syytä pelätä mustalaisia.

Tarina tuli mieleeni, kun ruokatunnilla muistelimme lapsuuden televisio-ohjelmia. Minä muistin kotimaisen jännityssarjan Soittorasia. En siitä muista muuta kuin ahdistavan tunnelman kun sarjan perhe oli kesämökillään ja roisto tuli ikkunan taakse. Ehkä olin saanut tästä ohjelmasta käsitykseni, kuinka vaarallista on asua maan tasalla.

6 kommenttia

millikan

2.9.2008 16:18

Heh, minulla on myos yksi kaveri jolle ajatus pohjakerroksessa asumisesta on kauhistus...

Simsalabim Jim

2.9.2008 20:53

Minä asuin lapsuuteni kuudennessa kerroksessa, enkä sielläkään uskaltanut yksin katsella ikkunoihin sen jälkeen kun näin Poltergeist-elokuvan, olisiko ollut osa III, jossa pahis pesi pilvenpiirtäjän ikkunoita sellaisella nostolavalla.

Roope2

3.9.2008 07:19

Onneksi en ole nähnyt Poltergeistia. Toisaalta tämä meidän viisikerroksinen talomme ei ole mikään pilvenpiirtäjä.

Juksteri

3.9.2008 22:41

Muistan Soittorasiasta vain kaksi kohtaa. Ensimmäinen oli tuo pelottava kasvot mökin ikkunassa kohtaus. Toinen oli tappajan motiivi, joka liittyi häpeään. Ehkä joku vielä löytää sarjan kirjastosta, jos haluaa tutustua ilmiöön, joka näyttää traumatisoineen koko joukon suomalaisia -70-luvulla.

Roope2

5.9.2008 10:11

Surffailin Soittorasiasta ja huomasin, että sarja on säikäyttänyt kokonaisen sukupolven. Sen on käsikirjoittanut ja ohjannut Ismo "Kivikasvo" Sajakorpi ja sen pääosissa olivat Esko Roine ja Marjukka Halttunen. Sarja oli kolmiosainen ja MTV:n tuotantoa. Se on tullut ensimmäisen kerran 1974 ja uusittu 1970-80-lukujen vaihteessa. Juoni liittyi huutokaupasta ostettuun soittorasiaan. Siitä on kirjastolevityksessä VHS-kasetti. Jaettu pelko on kaksinkertainen pelko! Olen todennäköisesti nähnyt sarjan vuonna 1974, jolloin olen mennyt kouluun ekaluokalle. Miten ihmeessä olen saanut sen katsoa, millaiset vanhemmat minulla oikein onkaan. Ohjelman on täytynyt tulla ennen uutisia, koska tuon ikäisenä yhdeksän uutiset tarkoittivat nukkumaanmenoaikaa.

Roope2

5.9.2008 10:38

Ja yksi työkaverini tiesi, että mainittu mökki olisi Turun saariston Stenskärissä, jossa työkaverini on paljon viettänyt aikaansa. Iiiiik!