• Kalle af

Kvinnliga präster och jämlikhet

Kajsa skrev i en kommentar på L8:s blogg (http://www.bloggen.fi/lotta/):

"Det som du och många andra inte verkar förstå är att kvinnoprästfrågan inte handlar om jämställdhet, utan om att mannen och kvinnan fått olika uppgifter av Gud. Skulle det vara så, är det inget som vi som människor kan gå och ändra på. Jag vill poängtera att jag inte är kvinnoprästmotståndare, men kan ändå i viss mån förstå hur Perret & co tänker. Det kan ju du också försöka göra. Åtminstone lite grann."

Den genomsnittliga mannen är större och (fysiskt) starkare än den genomsnittliga kvinnan, som i gengäld har lättare att föda barn än en man. Genom att skapa oss så, gav Gud oss olika uppgifter i en tid då fysisk styrka var avgörande. Det är den inte längre. Vilken kvinna som helst kan med hjälp av någon maskin göra tyngre arbeten än vilken man som helst klarar av med bara händerna.

Vi män har genom historien utnyttjat skillnaderna mellan könen till att ta makten över våra kvinnor. Jämställdhet är ett påfund som fanns hos Paulus ("...inte längre ... man eller kvinna..."), men som sedan begravdes djupt. Efter att kyrkan blev en maktinstitution var det slut. Kvinnan hade rätten att bli frälst, men inte att inkräkta på manliga privilegier i denna värld. Det fanns bara några få undantag till detta; den heliga Birgitta kan nämnas.

Mannen och kvinnan har av naturen olika uppgifter i samband med förökning, men annars finns det ingenting som måste vara könsbundet, utan olika uppgifter, yrken o.s.v. får variera individuellt - och bör tillerkännas samma samhällsbyggande värde. Olika individer behöver inte ha samma uppgift för att vara jämlika.

1 kommentti

martin

6.10.2006 02:00

Och lika var och är Jesus i en "städerskas", i ett föräldralöst barns" och/eller i en "modersmålslärares" form. Även om dessa till det yttre bara är yrken, så kärleken gör inga skillnader.