• Kalle af

Återlösta kommentarer

Signaturen Återlöst är en kvinna med vackra bilder på sin blogg, http://tankarochord.blogspot.com/. Hon reagerade på mitt förra inlägg, "Nervös inför valet", och kommenterade:

Och vari består det fruktansvärda som i så fall kommer att hända [ifall Perret blir biskop, alltså]?

*Jag svarade:

Med Perret som biskop skulle arbetet för jämlikhet inom kyrkan gå åtminstone 20 år bakåt. Dessutom visar Perret att han inte ställer sig bakom beslut som han själv har varit med om att fatta (i kyrkomötet denna gång, i biskopsmötet nästa gång).
En person som har visat sig vara illojal mot kyrkans ordning och har lovat fortsätta med det, och som dessutom trampar på sina underordnades lagstadgade rättigheter, är inte lämplig som biskop, hur mycket annat som än talar för honom. Henrik Perret är ju nämligen ingen ond, falsk och kärlekslös människa, det vill jag ha sagt! Han gör det han gör uppriktigt och med varmt hjärta. Vilket tyvärr gör honom dubbelt så farlig.

*Återlöst fortsatte:

Än om det inte handlar om jämställdhet?

*Svar:

Ett biskopsval är en linjedragning. Och det är många linjer som måste dras; bilden är på inget sätt endimensionell. Men oberoende av vilka andra frågor som man måste ta hänsyn till, handlar detta val också uttryckligen om jämställdhet, som är en nyckelfråga för stiftets och kyrkans framtid som en trovärdig samtalspartner i samhället.
Valet gäller alltså fundamentalistisk rättrogenhet och därmed isolering, eller öppenhet, trovärdighet och fortsatt möjlighet att nå ut med budskapet om Guds kärlek i Kristus. Vilkendera kyrkan strävar vi efter?

*Återlöst igen:

En kyrka som inte är trogen sin uppdragsgivare kan inte längre vara trovärdig...

*Och jag:

Sant.
Och just därför bör en fundamentalistisk urkundsförfalskning förkastas. Bibel, inte bokstav; kärlek, inte snävsyn.

*Åter Återlöst:

Fundamentalistisk urkundsförfalskning??

*Förklaring:

Precis. Genom att låtsas ta Bibeln bokstavligt förfalskar fundamentalismen den till att tala om sådant som den inte själv ämnar tala om. Se mitt inlägg "Liberalteologi och fundamentalism" (http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/08/liberalteologi-och-fundamentalism.html).

Kanske diskussionen fortsätter ännu. Få se.