Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset heinäkuulta 2007.

Nyhet: Partierna för könsneutrala äktenskap i Sverige

Svenska Kyrkans tidning (13.7.07) vet berätta att sex av de sju partierna i den svenska riksdagen är för könsneutralt äktenskap. RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) och RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) samlade representanter för partierna till debatt i Almedalen i veckan.

Kristdemokraternas representant ansåg (inte helt oväntat) att dagens ordning med äktenskapslag för heterosexuella par är bäst. Socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet, folkpartiet och centern har däremot redan deklarerat att de är för en könsneutral äktenskapslag och moderaternas partistyrelse har i år föreslagit att partiet skall stödja en sådan.

Få se när detta blir verklighet. Att det blir det verkar ju rätt klart.

http://tinyurl.com/yt5gsb


Pearly Gates 6

A teacher, a doctor, and a lawyer all die and end up at the Pearly Gates. St. Peter meets them there and says: "It's good to have you here, but we're a little overcrowded today. You'll each have to answer one question before I can let you in."

Peter turns to the teacher and asks: "What was the name of the famous ship that hit an iceberg and sank in the early 1900s?"
The teacher smiles and says: "That's easy. The Titanic."
Peter lets her in.

Then he turns to the doctor and says: "How many people died on the Titanic?"
The doctor answers: "Well, that's a tricky one, but luckily I just saw the movie, so I know. 1500."
Peter lets the doctor in, too.

Then Peter turns to the lawyer and says: "Name them."

http://www.javacasa.com/humor/pearlygate.htm




Veckans anekdot: Bröllopstelegram

Under det senaste decenniet har jag på det 80-tal bröllop jag har deltagit på hört eller hört om ett antal olika bröllopstelegram. Dessa telegram sänds alltså till brudparet av sådana som inte har haft möjlighet att närvara vid bröllopet.

Det finns förstås de klassiska vandringshistorierna, såsom

Sätt in och ta ut
precis som förut.
- Ekenäs sparbank

eller

Glädje mellan lakanen
önskar Yrjö Takanen

- fast då måste förstås både "lakanen" och "Takanen" uttalas på finskt vis med uteslutande korta stavelser.

Ett telegram som jag med egna klentrogna öron har hört kom från brudgummens farbror när jag vigde herrskapet Jensen. Jag tänker dock inte citera det eftersom det är så fult, nämligen

Grattis och snart slut på mensen
- världen behöver flera Jensen!

Det är intressant att vara på bröllop emellanåt!





En liten bloggrunda

Så här i juli är många bloggare rätt tysta, av förståeliga skäl. Några är dock i farten, och en liten bloggrunda gav följande intressanta napp.

* Nazister tar initiativ till integrationsprojekt mot homosexualitet, skriver Tor Billgren (8.7.07), och detta initiativ sker med användning av högerkristna anti-hbt-argument. Borde inte de kristna som använder sådana argument dra öronen åt sig när de märker i vilket sällskap de hamnar? Jag bara undrar.
http://tinyurl.com/24j7ag

* Katolska klockan tickar vidare, hävdar Charlotte Therese på bloggen A Catholic Renewal i ett (11.7.07) av flera inlägg om det nya Vatikan-dokumentet om andra kristna kyrkor. Hon skriver bl.a.: "Nu får inte ens Gud förknippas med något ord som kan ses som feminint i mässliturgi eller hymner [...] Var ska detta sluta?"
http://tinyurl.com/2gdfrh

* Den svenska kollegan Miriam Klefbeck skriver ett par sakliga och roande inlägg om predikoförberedelse, nämligen Predikoförberedelser (5.7.07) och Om goda föresatsers opålitlighet (8.7.07). Tack, Miriam - det lät väldigt bekant!
http://tinyurl.com/267unm
http://tinyurl.com/ynwkyd

* TV-fritt liv - ja tack, säger Svante Lundgren (11.7.07) och vägrar skaffa sig någon digitalbox.
http://tinyurl.com/2esdq7

* Dagens skoj #2 (1.7.07) är för Karin Långström Vinge att rådbråka några psalmer. Och visst blir det skoj!
http://tinyurl.com/ywcqd6

* Varför Colosseum? (11.7.07) Torsten Sandell kritiserar valet av Colosseum till ett av världens nya sju underverk, med tanke på byggnadens blodiga historia. Han publicerade samma text i insändarform i Hbl.
http://tinyurl.com/yrkyre

* Linus Stråhlman citerar en text av Ylva Eggehorn (7.7.07) och teologen Madicken en av Göran Tunström (10.7.07). De är fina.
http://tinyurl.com/2xq9wl
http://tinyurl.com/2yf64u

* Tjurfäktning och tjurrusningen i Pamplona skriver Per Westberg om 7.7.07.
http://tinyurl.com/2gg73e

Många fler kunde förstås nämnas, men det finns ju gränser...