Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset toukokuulta 2007.
Seuraava

Predikobloggar

Vi är rätt många predikanter som publicerar våra predikningar på olika bloggar. När jag säger "vi", innebär det förstås att också jag gör det. Förhoppningsvis är Predikantbloggen bekant - vi är f.n. fem präster som medverkar där, men det blir eventuellt utökning inom en snar framtid.
http://predikantbloggen.blogspot.com/

Ett par andra präster som predikobloggar är svenskarna Marta Axner (http://martaspredikningar.blogspot.com/) och Maria (http://www.prastflickealster.blogspot.com/). Och så finns det kolleger som publicerar predikningar på sina "vanliga" bloggar.

Detta är alltså bara ett litet snabbt axplock, utan några baktankar angående vem som är med och vem inte. Det finns många fler och kanske bättre, men där har man ju Google till hjälp...


Kids in Church 7

A father was at the beach with his children when the four-year-old son ran up to him, grabbed his hand, and led him to the shore where a seagull lay dead in the sand.

"Daddy, what happened to him?" the son asked.
"He died and went to Heaven," the Dad replied.
The boy thought a moment and then said,
"Did God throw him back down?"


Religiositet och andlighet

Kyrkostyrelsen har gett ut en broschyr med namnet Dålig täckning. Unga vuxna som församlingsmedlemmar (den finns i pdf-format både på finska och på svenska: http://tinyurl.com/3dbkb2).

På s. 7 i broschyren finns en intressant uppställning som (på basen av en föreläsning av den svenska teologen Ann Aldén) jämför religiositet och andlighet.

Religiositet - Andlighet
Gud är avlägsen - Gud finns hos oss
Vi är syndiga, behöver förlåtelse - Vi är sårbara, behöver en helare
Pliktuppfyllelse - Självstyre
Jesus/Gud = konungen - Jesus/Gud = en vän, livet
Ordet, predikan, förståelse - Mysteriet, nattvarden, upplevelse
Tro är att finna för sant - Tro är förtroende
En smal port - En bred ingång
På väg till himlen - Livet NU
Filosofisk sanning - Psykologisk sanning
Hierarkisk auktoritet - Upplevd auktoritet
Strikta gränser = uteslutande - Diffusa gränser = inneslutande
Budord, lydnad - Kraftgivande, skapande
Hierarkiska relationer - Jämbördiga relationer

När jag ser på denna uppställning slås jag av flera saker.

För det första har jag själv en klar dragning till den andliga sidan, även om religiositeten också finns där. Men ALLT på den "andliga" sidan stämmer in på mig, medan jag känner igen mig bara i några av de "religiösa" punkterna.

För det andra upplever jag att den stora skiljelinjen mellan olika kyrkliga fraktioner kanske inte ändå går mellan konservativt och liberalt, utan mellan "religiöst" och "andligt" (i den mening som denna uppställning ger).

För det tredje är de flesta av de icke-så-kyrksamma som jag kommer i kontakt med i mitt arbete mer på den "andliga" än på den reigiösa sidan, medan förhållandet religiöst-andligt är mer blandat bland de kyrkligt aktiva. Vilket kanske inte är ägnat att förvåna.

Slutsatsen är väl att vi inom kyrkan borde hitta sätt att stärka andligheten hos våra medlemmar, och på det sättet nå ut med evangeliet om Kristus. Om vi fortsätter att (uteslutande) trampa i "religiösa" fotspår, kommer vårt (viktiga!) budskap att kännas irrelevant för dem vi borde nå.

Låt mig för säkerhets skull påpeka att det är för människornas skull som kyrkan och vi, dess anställda, finns till, inte för vår egen. Om nu någon tolkade det jag nyss sade som så...


Veckans anekdot: Tjuvstart

Jag förrättade en vigsel i en herrgårdsträdgård härom året. När harpisten (!) hade avslutat brudmarschen och brudparet stod framför mig, öppnade jag handboken och inledde:

"I Faderns och Sonens och den heliga Andens namn. Kära vänner. Kära NN och NN. Gud har gett er detta barn ... ehm ... *blädder* ... Ni har kommit inför Guds ansikte för att ingå äktenskap ..."

Jag vet inte hur det kom sig, men av misstag hade jag slagit upp dopformuläret! Församlingen drog på mun.


Stilla natt för domkyrkan

Borgå domkyrka renoveras. I Hbl hade de för en tid sedan en rubrik om att domkyrkan blir färdig till jul, vilket i brödtexten betydde att interiören förhoppningsvis blir klar till jul, medan kyrkan som helhet inte blir klar förrän nästa år. Intressant tolkning hur som helst!

Domkyrkan torde inte tas i bruk innan den är helt klar. Denna teckning av Reverend Fun förklarar varför.
http://tinyurl.com/349clb


Kids in Church 6

A mother was preparing pancakes for her sons, Kevin 5, and Ryan 3. The boys began to argue over who would get the first pancake. Their mother saw the opportunity for a moral lesson.
"If Jesus were sitting here, He would say, 'Let my brother have the first pancake, I can wait.'"

Kevin turned to his younger brother and said,
"Ryan, you be Jesus!"


Lustigheter

Som mina trogna läsare har märkt, har jag redan rätt länge publicerat en Veckans anekdot på fredagar. De är alla sådana som härstammar från min egen erfarenhet, utom om jag uttryckligen nämner något annat.
http://tinyurl.com/3yl37p

Det får mig att undra, om Fontana Media har planer på att ge ut fler delar av Välsignat roligt. Någon som vet? Två delar har ju redan publicerats, men det börjar vara några år sedan.

För den som gillar kristna skämtteckningar vill jag förresten rekommendera
Reverend Fun (dagligen på engelska, spanska och franska)
http://www.reverendfun.com/
och
Holy C.O.W. (varje vecka på svenska).
http://www.holycow.se/



Homofobi dödar!

A young gay man committed suicide here in Finland yesterday as a reaction to the homofobic attitudes of his surroundings.

***

De flesta normalt funtade personer förstår att folk mår illa av att mobbas (och av att mobba - men det är en annan historia). Folk mår illa av att andra rackar ner på dem, gör narr av dem och allmänt visar att de inte accepterar dem sådana som de är. Om fysiskt våld dessutom ingår i mobbningen, blir det inte bättre, men redan det psykiska våldet är illa nog. Inte sällan blir mobbningsoffer skadade för livet och kan t.o.m. ta sina egna liv.

Homofobi eller heteronormativitet är en form av icke-acceptans av personer av kött och blod. Hyckleriet om att älska syndaren men hata synden, som vi kör med i kyrkan emellanåt, gör inte saken bättre. Om den egna familjen och vänkretsen visar homofoba attityder kan en homosexuell bli mobbad trots att de andra inte ens vet om att de mobbar honom eller henne. I vissa fall är det först i avskedsbrevet efter självmordet som de anhöriga får reda på att deras barn var homosexuellt.

Ingen normal människa vill väl driva en annan till självmord, oberoende av hur mycket man tar avstånd från någon egenskap som denna andra person besitter. Detta gäller flyktingar som får avslag på sin asylansökan, detta gäller sådana som blir utfrusna i skolan eller på arbetsplatsen - och detta gäller homosexuella. Samt många andra.

Ingen normal människa vill väl driva en annan till självmord, oberoende av hur mycket man tar avstånd från någon egenskap som denna andra person besitter. Detta gäller flyktingar som får avslag på sin asylansökan, detta gäller sådana som blir utfrusna i skolan eller på arbetsplatsen - och detta gäller homosexuella. Samt många andra.

Men faktum kvarstår: Homofobi dödar. Senast igår här i den finlandssvenska ankdammen, om vi får tro de uppgifter som en bloggare kom med.

Vila i frid - och Gud förbarme sig över alla homofober!

*Uppdatering:* Tor Billgren kommenterar diskussionen kring detta inlägg, och särskilt Bloggfundamentalistens synpunkter, i inlägget "Homosexuella använder hot om självmord som påtryckningsverktyg". http://tinyurl.com/2gv94e


Seuraava