• Kalle af

Svenska kyrkan och äktenskapet

Svenska kyrkans Kyrkostyrelse har än en gång uttalat sig som remissinstans. Äktenskap och partnerskap är likvärdiga samlevnadsformer, anser man och säger därför ja till förslaget att föra samman lagstiftningen för äktenskap och partnerskap till en gemensam lag. Men Kyrkostyrelsen anser att ordet "äktenskap" bara ska användas för relationen mellan en kvinna och en man. Kyrkostyrelsen utgår även ifrån att Svenska kyrkan är beredd att registrera partnerskap om detta kan ske inom ramen för en gudstjänstordning som kyrkan själv bestämmer över.
– Eftersom vi anser dem likvärdiga så är vi öppna för att partnerskap också ska kunna ingås i kyrkan, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

Jag - liksom många andra kommentatorer - är delad angående denna nyhet. Å ena sidan jämställer man äktenskap med partnerskap och kallar dem likvärdiga. Båda skall kunna ingås i kyrkan. Å andra sidan reserverar man ordet "äktenskap" för den tvåkönade varianten. Kyrkostyrelsen vill alltså både äta kakan och ha den kvar.

En intressant detalj är också att i o.m. den nya äktenskapslag som är på kommande, kommer det registrerade partnerskapet att slopas och ersättas av äktenskap (vilket ord man än önskar använda). Vilken betydelse har kyrkostyrelsens distinktion i det skedet?

Kommentatorerna är klart delade i två läger: de som (såsom jag) välkomnar själva beslutet men är besvikna på inskränkningen av ordet "äktenskap", och de som välkomnar inskränkningen men i övrigt är kritiska till beslutet. En respektingivande kommentar kom från pingstledaren Sten Gunnar Hedin, som (förstås) hör till den senare gruppen. Han sade, enligt Kyrkans tidning:
"Jag kan tänka mig att det kommer att bli svårt för många enskilda präster och församlingar, och det kommer säkert att väcka förvåning och uppmärksamhet i de internationella kontakterna. Men i övrigt vore det lite förmätet av mig att ha några synpunkter."

Ödmjukt och bra! Tack för det!

Remissvaren från olika håll skall vara inlämnade 15.1.08, och sedan fortsätter den statliga processen i sista hand i riksdagen.

Källor och länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/12/svenska-kyrkan-och-ktenskapet.html