Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset joulukuulta 2006.

Biskopen dementerar

För ett par dagar sedan bloggade jag under rubriken Skulle då biskopen ha sagt... om ett hbt-positivt uttalande av biskop Gustav som publicerades i Elevbladet. Redan då ställde jag mig skeptisk till sanningshalten i citatet. Därför skickade jag följande mail till biskopen:

Ärade herr biskop!
Välkommen till stiftets ledning! Jag hoppas att vi i domkyrkoförsamlingen skall ha ett gott samarbete också med er, liksom vi hade med biskop Erik.
Ni och jag kommer att ha att göra med varann i julbönen, om alla planer håller. Det är dock inte det som är mitt ärende denna gång.
Jag har nämligen fått höra något som ur min synvinkel är en god nyhet, nämligen att ni i en intervju i Elevbladet har uttalat er positivt om homosexuellas rätt till äktenskap. Jag blev glad när jag läste detta, men samtidigt något överraskad, eftersom jag tycker mig ha uppfattat andra signaler från er under valkampanjens gång.
Därför närmar jag mig nu er för att få bekräftelse på att ni faktiskt har sagt så som jag citerar på min blogg.
Dessutom kunde det också annars vara trevligt med ett klargörande om var ni står i hbt-frågor, såsom välsignelse av partnerskap, rätt till adoption etc.
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning och önskan om en välsignad adventstid
Karl af Hällström

Jag fick ett föredömligt snabbt svar på min fråga:

Bäste Karl
Tack för att du kontaktade mig. Det som står i Elevbladet överenstämmer inte med min uppfattning. Tidningen har medvetet eller omedvetet tolkat mig fel. Jag sade tvärtom att jag inte i nuläget inte är för homosexuellas rätt till äktenskap. Jag vill bevara benämningen "äktenskap" för relationen mellan man och kvinna och ser inte att något väsentligt nytt skulle vinnas med att kalla registrerat parterskap för "äktenskap". När det gäller välsignelse av dessa parterskap kommer vår kyrka ju att hålla utförliga seminarier kring frågan under år 2007. Under dessa hoppas jag att situationen skall klarna. I nuläget är jag inte för välsignelse av partnerskap. Jag tror inte heller att vår kyrka kan uppbåda den majoritet i kyrkomötet som krävs under en överskådlig framitd. Det har jag också sagt till Kyrkpressen i en kommentar till Sveriges kyrkas beslut.
Så - jag har inte ändrat åsikt utan står fast vi det jag sagt tidigare. Beklagar att din glädje blev så kortvarig
Hoppas att du beaktar detta i din blogg.
Med vänlig hälsning
Gustav Björkstrand

Klart och entydigt besked, alltså. Å ena sidan är jag förstås besviken. Å den andra är jag ganska nöjd i alla fall. Det är nämligen betydligt bättre att ha en biskop som man vet var han står, än en som haltar från sida till sida utan att man vet var man har honom. En biskop med Björkstrands åsikt är betydligt bättre än en sådan kappvändare som Elevbladet ville göra honom till.
Vilket inte betyder att man måste slå fast alla sina åsikter för evig tid, utan bara att man inte skall ändra dem lättvindigt eller populistiskt.
Få se vad de seminarier, som biskopen nämnde, kommer fram till.


Välkommen, Moni!

Min goda vän och kollega Monica Heikel-Nyberg har kommit med i bloggosfären.

Hon börjar bra med ett par intressanta inlägg. Ett handlar om självständighetsdagen, och det andra, "Svenska kyrkan tog steget - men fastnade halvvägs!", behandlar Svenska kyrkans beslut att välsigna partnerskap, vilket jag bloggade om för en liten tid sedan.

Välkommen, Moni! Det ska bli intressant att se vad du kommer att skriva om!

http://heikel.blogspot.com/


Äktenskapet i Bibeln

På Tor Billgrens blogg finns ett intressant litet inslag med rubriken Vad Bibeln lär om äktenskap. Läs och begrunda! Se också hans länk och diskussionen där.
http://antigayretorik.blogspot.com/2006/12/vad-bibeln-lr-om-ktenskap.html

***

Just a sample of what you'll find if you follow the link above:

"WHAT WE CAN LEARN ABOUT MARRIAGE FROM THE BIBLE

From Adam we learn that there is not need for a marriage.

From Seth we learn that procreation with your sisters is OK.

From Lot's daughters we learn that if you don't have a man and you want a child, you can always just get your father drunk and have sex with him.

From Jacob we learn that a wife can be purchased by seven years of labor. We also learn that it is acceptable to deceive a groom into marrying the wrong woman and the marriage is valid. We also learn that having two sisters as wives is a blessing.

From Onan we learn that a man is obligated to impregnate his brother's widow. We also learn that when having sex with your sister-in-law, you are not supposed to pull out before ejaculating (it's wicked in God's sight).

From Solomon we learn that a man can have as many wives as he can afford - along with twice as many concubines.

Yes, there is so much we can learn about marriage from Scripture. But one thing is clear: The idea of "one man, one woman" marriage may indeed be "traditional" but it certainly isn't Biblical."


Edwards inför rätta igen

A new case may be brought against the Rev. Janet Edwards, the Presbyterian minister who was taken to church court for marrying a lesbian couple only to have the charges dropped because the court found they were filed four days late.
The Rev. James Yearsley, who filed the complaint against her last year, is gathering the signatures of ministers and elders in the Presbyterian Church (USA) who want to join him in pursuing the case. It would not be double jeopardy since she was never tried, he said.
"I'm still accumulating names. This means that the whole process starts over," said Mr. Yearsley.

***

För en månad sedan bloggade jag om Janet Edwards. Hon är en presbyteriansk pastor i Pittsburgh, som drogs inför en kyrklig domstol för att hon hade vigt ett lesbiskt par (mer om detta här: http://www.mlp.org/article.php?story=20050720111709968). Domstolen frikände henne p.g.a. en teknikalitet. http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/11/nyhet-homovigande-prst-infr-rtta.html

Nu kommer hon antagligen att på nytt hamna inför rätta. En av hennes kolleger har vänligt nog samlat ihop namn för att åstadkomma detta. Så rapporterar Pittsburgh Post-Gazette idag. http://www.post-gazette.com/pg/06343/744827-85.stm

Bloggaren Jerry S. Maneker är mycket upprörd över detta. http://christianlgbtrights.blogspot.com/2006/12/maybe-its-function-of-my-age-but.html

"It's time to flee these toxic institutions! Just because they call themselves "churches" doesn't necessarily make them God's instruments of grace in this world! […]
"Grace" means unmerited favor! It means being a vehicle for comfort and teaching that keeps God on the front burner of people's lives. The fight for LGBT equality has brought out the true nature of most of these institutions and those who feel comfortable within their structures, and it isn't pretty! So I advise people to flee these oppressive structures that are frequently soul-destroying, and act as agents of reactionary politicos and forces in society and, abominably, do so in the name of God, our God of grace!"

Jag vet inte om jag vill gå så långt som han i detta, men jag kan förstå hans känslor.


Veckans skörd i Kyrkpressen

I denna veckas nummer av Kyrkpressen (49/06) var det mesta på Kp:s normala nivå, men det fanns ett par undantag.

*1. Veckans vits, som också i allmänhet är helt lustig, var särskilt roande idag, tyckte jag. Det finns ju på baksidan på tvären i inre marginalen, om det är någon som inte har upptäckt den. Denna vecka löd den:

“En äldre dam tog sig upp för kyrkans trappor, och fick hjälp av vaktmästaren, som frågade var hon ville sitta under gudstjänsten.
- På främsta raden tack, svarade hon.
- Det tror jag inte ni vill, prästen är verkligen tråkig, sa vaktmästaren.
- Råkar ni veta vem jag är? frågade damen.
- Nej, svarade vaktmästaren.
- Jag är prästens mor, sa hon.
- Vet ni vem jag är? frågade han.
- Nej, svarade damen.
- Bra, svarade vaktmästaren.”

*2. En insändare av en Birgit Schaffar från Åbo, som under rubriken “Beklagligt toleransförsök” kritiserar programmet SALT 26.11 (som jag bloggade om), gör det s.a.s. inifrån, vilket är en fräsch omväxling.

Schaffar lyfter på hatten för att Sarén hade mod att ställa upp i programmet, men konstaterar: “Mest beklagligt är det att det fortfarande behövs mod i detta avseende.” Själva programmets upplägg kritiserar hon ändå för att det utmynnade i en sorts likgiltig tolerans utan att tränga in i problemen på allvar.

“Några exempel: En vanlig undran är om det överlag går ihop att vara homosexuell och kristen. Frågan avslöjar hela falskheten. Man borde ha frågat om [heterosexism] går ihop med att vara kristen. Jag har lärt mig att Gud är kärleken och att vi inte får göra oss en bild av honom. Men det är just de konservativa som försöker pressa in Guds oändliga kärlek i vissa former och vägrar att glädjas över Guds närvaro mellan människor av samma kön. Som homosexuell kan jag ana Hans storhet och gränslöshet eftersom jag har hittat Honom där jag inte alls förväntade mig det. Synden består inte i att jag bejakar och ger liv åt min kärlek; synden är min svaghet att ändå så ofta förneka mitt förhållande och därmed Guds nåd som gav mig ett hjärta som kan älska och gåvan att bli älskad tillbaka. Vidare kan det kristna budskapet att förlåta och älska sina fiender hjälpa de homosexuella att hantera de kyrkligas angrepp som i Kristi namn (!) riktas mot dem. Det går alltså mycket bra att vara kristen och homosexuell! Vissa heterosexuella verkar ha problem med det kristna budskapet.”

Schaffars slutkläm är att “SALT har slösat bort en chans att på allvar fråga sig varför heterosexuella känner sig obekväma med “oss”, samtidigt som man i pseudo-tolerant kristen “du skall älska sin nästa och du skall inte döma”-anda har vidareodlat just det som man försökte motarbeta.”

Det är ju tråkigt om det verkligen är så. Jag upplevde att programmakarna gjorde ett ärligt försök att komma åt problematiken. I ett halvtimmesprogram blir det dock av nöden bara lite skrap på ytan. Nu får arbetet fortsätta.

Jag hoppas att Birgit Schaffar och andra intresserade skall kunna ge råd åt oss andra, som har den goda viljan men som kanske saknar de insikter som kunde behövas.


Skulle då biskopen ha sagt ...? - uppdatering

Jag fick mig tillsänt ett citat av den nya biskopen Gustav Björkstrand:

"Kyrkan, och så även jag, vill poängtera vikten av ett äktenskap och familj... Nej, det spelar ingen roll om det är ett äktenskap mellan heterosexuella eller homosexuella. Det viktigaste är trots allt kärleken". (Elevbladet 6/06, www.skolungdom.fi)

Jag har bara svårt att tro att det är sant. Det går mot sådant som han har sagt tidigare. Skulle han nu ha slagit om och börjat stöda kärleken i st.f. heteronormativiteten? Det låter för bra för att vara sant! Tyvärr finns inte just detta nummer av Ebl på nätet.

*

Uppdatering: På begäran fick jag stycket fullständigt citerat:

Malin Nyqvist: HBT (Homo-Bi-Trans): Hur ser du på sexuella minoriteter?
Gustav Björkstrand: Kyrkan, och så även jag, vill poängtera vikten av ett äktenskap eller en familj. Men i takt med att samhället förändras, ändras även bilden på hur en "normal" (nej usch, inte normal för då skulle ju motsatsen vara onormal) familj vara uppbyggd. Nej det spelar ingen roll om det är ett äktenskap mellan heterosexuella eller homosexuella. Det viktigaste är trots allt kärleken. På samma grunder är t.ex. en bisexuell precis lika välkommen i min församling som en heterosexuell.

Detta är ännu mer överraskande, eftersom han inte bara talar om kärlek utan uttryckligen äktenskap! Är en linjeändring trots allt att vänta i stiftsledningen? Hoppas kan man ju alltid.


Veckans anekdot: Hosianna

När Joakim var lite drygt två år, var han med om adventsgudstjänsten i Borgå domkyrka. Han hade svårt att sitta stilla, och hans föräldrar hade svårt att följa med vad som hände.

Men någonting tycktes ändå ha fastnat i hans minne. När vi kom hem, sjöng han nämligen: "Hosianna, hosianna, är lustiga att se!"


Inte bara i Amerika

Kotimaa kertoo seuraavaa:
Internetissä Seurakuntalainen -nimistä sivustoa pitänyt evankelista Harri Veijonen Lappeenrannasta on saanut 30 päiväsakon tuomion kunnianloukkauksesta Tampereen käräjäoikeudessa. Erästä pastoria kutsuttiin sivustolla homopapiksi, mikä käräjäoikeuden mukaan tapahtui loukkaamistarkoituksessa.
Sivustollaan Veijonen ilmoittaa valittavansa ylempiin oikeusasteisiin, eikä hän ole poistanut tuomiossa mainittuja linkkejä.
Lisäksi hän ilmoittaa, että ” Tampereen Käräjäoikeuden henkilöille ja poliittisesti valituille kirkollisille lautamiehille” on odotettavissa nopea kuolema.

***

Evangelisten och ”profeten” Harri Veijonen (Villmanstrand) upprätthåller en hemsida vid namn Seurakuntalainen (Församlingsbon, -medlemmen). På denna sida, som lär ge uppfattningen att den drivs av den ev.-luth. kyrkan, har Veijonen kallat en namngiven pastor för ”homopräst”. Tingsrätten ansåg att detta skedde i förolämpande uppsåt och dömde därför Veijonen till 30 dagsböter, alltså i Veijonens fall 180 €. Dessutom skall han betala 1000 € i skadestånd och 2700 € i rättegångskostnader.
Veijonen meddelar (enligt Kotimaa) på hemsidan att han kommer att överklaga domen och har inte tagit bort de länkar som domen förutsätter. Exempelvis profeterar han att biskop Juha Pihkalas karriär tar slut nästa år, att de troendes uppryckning också sker då och att Tammerfors tingsrätts domare och nämndemän kommer att möta en snar död.

Man tror ju att sådant bara finns i Amerika…

http://www.kotimaa.fi/kotimaa/index.php?option=com_content&task=view&id=1123&Itemid=38


Svenska kyrkan fick ordning för välsignelse av registrerat partnerskap

Samaa sukupuolta olevat parit, jotka ovat rekisteröineet parisuhteensa, voivat saada kirkollisen siunauksen Ruotsin luterilaisessa kirkossa. Ruotsin kirkon kirkkohallitus hyväksyi kaavan rekisteröidyn parisuhteen siunaamiseksi keskiviikkona 6. joulukuuta.
*Kotimaa: http://www.kotimaa.fi/kotimaa/index.php?option=com_content&task=view&id=1120&Itemid=38
*365gay: http://www.365gay.com/Newscon06/12/120606sweden.htm

***

I mars i år gick ett förslag till ordning för välsignelse av registrerat partnerskap ut på remissrunda inom Svenska kyrkan. Jag bloggade jag om saken i juli. (http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/07/ordning-fr-vlsignelse-av-partnerskap.html)

Nu har den svenska kyrkostyrelsen fastslagit formuläret, berättar Kyrkans Tidning (6.12.06). http://www.kyrkanstidning.com/ArticlePages/200612/07/20061207105644_Headline125/20061207105644_Headline125.dbp.asp

”Anders Wejryd, ärkebiskop, gläds över beslutet:
– Människor som vill leva i en trofast kärleksrelation kan nu erbjudas välsignelse över sin relation i en offentlig gudstjänst. Det är ett viktigt beslut!
– Gudstjänstordningar måste vara slitstarka och bibliska, personliga och allmängiltiga. Det är svårt. Jag tror att vi har hittat fram nu, säger Anders Wejryd.
Den nya välsignelseordningen liknar den som gäller för borgliga äktenskap. Det ingår bön över ringarna, men inte ringväxling, samt bekräftelse av de löften som paret tidigare gett.”


Skulle då biskopen ha sagt ...?

Jag fick mig tillsänt ett citat av den nya biskopen Gustav Björkstrand:

"Kyrkan, och så även jag, vill poängtera vikten av ett äktenskap och familj... Nej, det spelar ingen roll om det är ett äktenskap mellan heterosexuella eller homosexuella. Det viktigaste är trots allt kärleken". (Elevbladet 6/06, www.skolungdom.fi)

Jag har bara svårt att tro att det är sant. Det går mot sådant som han har sagt tidigare. Skulle han nu ha slagit om och börjat stöda kärleken i st.f. heteronormativiteten? Det låter för bra för att vara sant!