
Slovenian korkein oikeus: avioliittolainsäädäntö syrjii samaa sukupuolta olevia pareja
Slovenian korkein oikeus katsoo, että nykyinen avioliittolainsäädäntö on perustuslain vastainen. Samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa.
Slovenian korkein oikeus katsoo, että nykyinen avioliittolainsäädäntö on perustuslain vastainen. Samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa.
Suomen Psykoanalyyttinen yhdistys esitti perjantaina 1.7.2022 julkisen anteeksipyynnön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille psykoanalyysin nimissä tapahtuneesta leimaamisesta sairaiksi tai muulla tavalla poikkeaviksi.
Vuonna 2021 samaa sukupuolta olevat solmivat 375 avioliittoa, käy ilmi Tilastokeskuksen raportista. Määrä väheni hieman edellisestä vuodesta. Myös erojen määrä laski.
Translaki esitellään eduskunnalle elokuun lopulla viikolla 34. Manse Pride -tapahtumassa asiasta kertonut kansanedustaja Ilmari Nurminen (sdp) sanoi, että uudistus viedään läpi tällä hallituskaudella ja laki on tarkoitus saada voimaan vuoden 2023 alusta.
Vakuutusyhtiö Ilmarisen työntekijän työsuhde purettiin koeajan viimeisinä päivinä. Irtisanottu uskoo, että potkujen taustalla oli tietoon tullut homoseksuaalisuus, ja hän kertoo esihenkilönsä käyttäytyneen asiattomasti saadessaan asian selville.
Tekniikan alan opiskelijoista hlbti-vähemmistöihin kuuluvat näkevät tulevaisuudessa enemmän riskejä kuin ne, jotka eivät kuulu näihin vähemmistöihin. Asia käy ilmi Tekniikan akateemiset TEKin tekemästä selvityksestä.
Kreikan parlamentti päätti keskiviikkona hyväksyä lakiesityksen, joka kieltää alaikäisiin kohdistuvan sellaisen toiminnan, jolla pyritään henkilön seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin tukahduttamiseen.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA Europe on julkaissut vuosivertailunsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta.
Floridan osavaltion kongressi päätti lakkautta erityisveroalueen, jonka turvin Disney hallitsi itsenäisesti sadan neliökilometrin aluetta Orlandossa. Disney oli kritisoinut hlbti-vähemmistöistä kertomista rajoittavaa lakia.
Unkarilaiset äänestivät sunnuntaina parlamenttivaaleissa ja kertoivat mielipiteensä kansanäänestyksessä kesällä 2021 voimaan astuneesta laista, joka käytännössä esimerkiksi estää kertomasta kouluopetuksessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.
Helsingin käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) syytteisiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki Räsäseen kohdistuneet syytteet ja valtionsyyttäjän vaatimuksen vähintään 120 päiväsakosta.
Sateenkaariperheet ry vahvisti kevätkokouksessaan 26. maaliskuuta perhepoliittiset tavoitteensa seuraavalla hallituskaudelle.
Seta vaatii täyskieltoa lakiin niin kutsuttuihin eheyttämistoimiin eli seksuaalisen suuntautuneisuuden, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun muuttamiseen tähtääviin toimenpiteisiin sekä niiden mainontaan ja markkinointiin.
Samaa sukupuolta olevat vihkiparit voidaan jatkossa vihkiä Turun tuomiokirkossa. Asiasta päätti Turun tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto kokouksessaan keskiviikkona.
Venäjän ortodoksikirkon pää, Moskovan patriarkka Kirill katsoo Ukrainassa olevan vastakkain läntiset "niin kutsutut arvot" ja idän puhdasoppisuus. Sunnuntaina pitämässään saarnassa hän tuomitsi erityisesti homoseksuaalisuuden ja pride-kulkueet.
Monet transnaiset ja muunsukupuoliset eivät pääse maasta pois henkilöpapereidensa sukupuolimerkinnän vuoksi, koska aikuiset miehet on määrätty rekisteröitymään asepalvelukseen. Ukrainalaiset hlbti-avustusjärjestöt kaipaavat tukea.
Israelin terveysministeriö julkaisi maanantaina kirjelmän, jossa kiellettiin maan lääkintäalan ammattilaisia tarjoamasta ns. eheytyshoitoja. Asiasta kertoo Jerusalem Post.
Translakiesitys on lähdössä näinä päivinä lausontokierrokselle. Lakiesitys on hallitusneuvotteluissa sovitun kaltainen.
Floridassa käsittelyssä oleva lakiesitys rajoittaisi luokkahuoneessa käytäviä keskusteluja seksuaalisesta ja sukupuolisesta moninaisuudesta. Lakihanketta kutsutaan nimellä Don't Say Gay -esitys.
Ranska on kriminalisoinut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin kohdistuvat niinsanotut eheytyshoidot.
Toistasataa katolisen kirkon pappia ja virkailijaa Saksassa on kertonut homoseksuaalisuudestaan, ja he vedonneet kirkkoon, jotta se muuttaisi suhtautumistaan hlbti-kysymyksissä. Asiasta kertoo Deutche Welle.
Pohjois-Irlannin homokakkutapaus on tullut päätökseensä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (ECHR) päätti 6. tammikuuta, että asiaa koskevaa kannetta leipomoa vastaan ei oteta tutkittavaksi.
Sveitsissä astuu vuoden 2022 alusta voimaan laki, jonka myötä juridisen sukupuolensa voi vahvistaa ja etunimensä vaihtaa ilmoituksella väestörekisteriin. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.
Seta julkaisi aluevaaleihin liittyvät tavoitteensa tiistaina. Järjestö vaatii valittavilta päättäjiltä sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisten palveluiden, kuulemisen ja yhteistyön varmistamista. Ensimmäiset aluevaalit järjestetään tammikuun 2022 lopussa.
Kanadassa on hyväksytty laki, joka kieltää niinsanottujen eheytyshoitojen antamisen, sellaisilla ansaitsemisen ja niiden mainostamisen.
Chilen presidentti Sebastián Piñera allekirjoitti torstaina parlamentin molempien kamarien tiistaina hyväksymän avioliittolain uudistuksen. Maaliskuussa 2022 voimaan astuvat uudistus tuo mukanaan myös esimerkiksi adoptio-oikeuden.
Uuden-Seelannin parlamentti hyväksyi torstaina yksimielisesti uuden translainsäädännön, joka mahdollistaa juridisen sukupuolen vahvistamisen itsemäärittelyyn perustuen. Lakiesitys annettiin vuonna 2018.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on edistänyt sovintoa syrjintätapauksessa, jossa vuokranantaja kieltäytyi vuokraamasta asuntoa samaa sukupuolta olevalle parille. Vuokranantajalla on oikeus valita vuokralaisensa, mutta valintaperusteet eivät saa olla syrjiviä.
Saksan uusi hallitus lupaa maastaan "elämisen arvoista" myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille. Translaki kumotaan ja syrjinnän torjunnan lakipohjaa tiivistetään. Liittokansleri Olaf Scholz jätti otaksunnan "Jumalan tuesta" pois virkavalastaan.
Setan nuorisotoimikunta nimesi 16-vuotiaan Veera Toivosen Pieksämäeltä vuoden sateenkaarinuoreksi. Toivonen oli kesällä järjestetyn Pieksämäen ensimmäisen pride-tapahtuman takana.