Berliinin homomonumentti jälleen ilkivallan kohteena

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Berliinin homomonumentti joutui viikonloppuna ilkivallan kohteeksi. Vastaavia tuhotyön yrityksiä on tapahtunut aiemminkin.

Mies heitti varhain lauantaina palavaa materiaalia kohti muistomerkkiä, muttei onnistunut sytyttämään sitä tuleen. Lisäksi mies kiinnitti muistomerkille homovihamielisiä lehtisiä, jotka sisälsivät lainauksia Raamatusta.

Aluetta seuraava vartija hälytti paikalle poliisin, mutta epäilty ehti pakoon.

Poliisin mukaan tapauksesta on aloitettu rikostutkinta.

Muistomerkin paljasti vuonna 2008 kaupungin silloinen pormestari Klaus Wowereit, joka oli Berliinin ensimmäinen avoimesti homo pormestari. Muistomerkin ovat suunnitelleet taiteilijat Michael Elmgreen ja Ingar Dragset.

Historiaa

Saksassa miesten väliset suhteet määriteltiin rikokseksi vuonna 1871, mutta 1900-luvun alussa suurkaupungeissa olot olivat vapaammat ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat saattoivat elää puoliavoimesti. Kaupungissa oli myös homobaareja tapaamispaikoiksi. Saksassa oli virinnyt myös varhaista seksuaalisen moninaisuuden hyväksyntää edistävää aktivismia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Saksassa 1930-luvun mittaan voimistunut natsivalta tiukensi suhtautumista seksuaalisiin vapauksiin ja homosuhteista alettiin rangaista ankarammin. Natsivallan aikana kymmeniä tuhansia miehiä suljettiin homoseksuaalisuuden perusteella vankilaan tai keskitysleireille.

Toisen maailmansodan jälkeenkään seksuaalivähemmistöjä koskeva lainsäädäntö ei vapautunut, eikä homoseksuaalisuuden perusteella rangaistuja tunnustettu natsien uhreiksi. Osa joutui kärsimään natsiaikana annetun tuomion loppuun. Itä-Saksassa suhtautuminen homoseksuaalisuuteen oli hieman länttä liberaalimpaa. Homoseksuaaliset suhteet dekriminalisoitiin molemmissa maissa 1960-luvun lopussa ja yhdistyneessä Saksassa suojaikärajat yhtensäistettiin vuonna 1994. Samaa sukupuolta olevat parit tunnustettiin vuonna 2001 parisuhdelailla ja avioliittolainsäädäntö yhdenvertaistettiin 2017. Seksuaalivähemmistöjä koskeva syrjintäsuojalainsäädäntö tuli Saksassa voimaan vuonna 2006. Vuonna 2018 valtiovalta pyysi anteeksi seksuaalivähemmistöjen kohtelua.

Vuonna 2002 Saksan hallitus ilmoitti natsiajalla homoseksuaalisuuden vuoksi annettujen tuomioiden kumoamisesta. Vuonna 2016 hallitus ilmoitti, että myös Toisen maailmansodan jälkeisen ajan noin 50 000 henkilölle langetetut tuomiot samaa sukupuolta olevien suhteista on määrä kumota ja tuomioita saaneille maksaa korvauksia. Laki hyväksyttiin ja se astui voimaan vuonna 2017. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!