Venäjän korkein oikeus: kansainvälinen HLBT-liike on ääriliike ja sen toiminta kielletään Venäjällä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2
Kreml, Moskova, Venäjä.

Venäjän korkein oikeus kielsi marraskuun viimeisenä päivänä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävän kansainvälisen HLBT-liikkeen. 

Venäjän korkein oikeus katsoo seksuaali- ja sukuuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan kansainvälisen liikkeen alaosastoineen edustavan ääriajattelua. Tämän perusteella se kieltää niiden toiminnan Venäjällä välittömästi.

Aloite kiellolle tuli alkuaan oikeusministeriöltä. 

Oikeus ei yksilöinyt tarkemmin päätöksen kohdetta. Toiminnan muotoja tai tahoja ei ole määritelty. 

Arvioiden mukaan epämääräisyyden myötä viranomaiset ja oikeus voivat tehdä mielivaltaisia tulkintoja ja puuttua käytännössä mihin hyvänsä yksityiskohtaan, joka on liitettävissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Käytännön pelko on, että kaikenlainen tuki ja yhteys hlbti-vähemmistöjä tukevaan toimintaan voi johtaa rangaistuksiin. Pienetkin julkiset viitteet samaa sukupuolta oleviin intiimeihin suhteisiin voivat johtaa ongelmiin. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venäjällä hlbti-vähemmistöjen oikeuksia on järjestelmällisesti heikennetty. Venäjän aloitettua sodan Ukrainassa on kehtiys entisestään kiihtynyt. Sateenkaarivähemmistöjen kansalaisaktivismin tukahduttaminen on yhteydessä muunkin kansalaisaktivismin tukahduttamiseen, ja arvioiden mukaan tällaista toimintaa osoittelemalla ja yhdistämisellä länsimaihin pyritään viemään huomiota pois laajemmista yhteiskunnan ongelmista.

Vuonna 2013 Venäjällä tuli voimaan homopropagandalaiksi kutsuttu lainsäädäntö, jolla kiellettiin ei-perinteisten seksuaalisten suhteiden propagoimisen alaikäisille. Loppuvuodesta 2022 ns. homopropagandalakia laajennettiin myös täysi-ikäisiin. Kesällä 2023 Venäjällä kiellettiin sukupuolen korjaaminen ja aiemmin sukupuolensa korjanneiden avioliitot sekä vanhemmuus. Viime vuosina hlbti-järjestöjä on määritelty ulkomaisiksi agenteiksi.

2 kommenttia

Viipurin piirioikeushan innostui het'siltään ja rapsautti 500 000 ruplan (eli noin 5 165 euron) sakot, venäläiselle tv-yhtiölle, joka esitti suositun venäläisartisti Sergey Lazarevin vuoden 2017 musiikkivideon (Rakkautesi on) Niin kaunis, syytöksellä että kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä pitää toisiaan kädestä.

https://www.youtube.com/watch?v=jEHQDIJZT_I

Videon lopulla Sergey Lazarev pitää sylissään poikaansa. Hänellähän on pojan lisäksi myös tytär, joilla molemmilla hän on kertonut olevan sama biologinen äiti, mutta kaksi eri surrogaatti-synnyttäjänaista.

Saapas nähdä, joutuuko Sergey ja muutkin artistit Venäjällä yhä tiukemman "kurinpidon" kohteiksi. Tosin nämä hänen ja muiden videonsahan queer-klubikappaleesta yms. ovat Venäjällä jo muutenkin blokattu suoraan näkymästä ja esityskiellossa tv-kanavilla.

https://www.youtube.com/watch?v=OxR2PeRo6Fo

Saapa myös nähdä, miten Pietarissa yhä toimineiden gay/queer-yökerhoklubien ja muiden paikkojen käy.

https://www.google.com/search?q=gay+club+st+petersburg+russia
Oikeuden päätöksen jälkeen poliisit ovat pysäyttäneet homobaarien/yökerhojen asiakkaita ja henkilöpapereita on tutkittu/kuvattu, kertoo Helsingin Sanomat (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010032580.html ). Pietarilainen Tsentralnaja Stantsija kertoo, että vuokranantaja ei enää lain perusteella jatka vuokrasopimusta.