Seta nostaa esiin huolen transfobian kasvusta eurovaalien kynnyksellä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Setan väliittämässä ja kommentoimassa tiedotteessa sateenkaarijärjestöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe varoittaa helmikuun lopussa julkaistussa raportissaan eurovaaleihin kytkeytyvästä poliitikkojen transfobisesta vihapuheesta.

ILGA-Europen 13. vuosittainen raportti Human Rights Situation of LGBTI People in Europe and Central Asia tuo esiin hälyttävästi vuoden aikana lisääntyneen vihapuheen 32 Euroopan maassa, joista 19 on Euroopan unionin jäsenmaita. Raportti osoittaa päättäjien harjoittaman vihapuheen lisääntymistä lesboja, homoja, biseksuaaleja, transihmisiä ja intersukupuolisia vastaan. Valtaosa vihateoista kohdistuu transihmisiin.

- Transvihamieliset toimijat käyttävät aseenaan erityisesti lapsia ja pelonlietsontaa luodakseen vastustusta translasten ja -nuorten tarvitsemaan terveydenhuoltoon ja lasten ja nuorten oikeuteen saada tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta kouluissa. Poliitikot perustelevat sateenkaaritiedon antamisen ja sukupuolta vahvistavien hoitojen kieltämistä sillä, että ne olisivat lapsille haitallisia, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Seta toteaa raportin näyttävän selkeästi, että poliitikkojen harjoittama sateenkaari-ihmisten demonisointi ja siihen kytkeytyvän lainsäädännön ajaminen vaikuttaa erityisesti sateenkaarinuorten mielenterveyteen ja lisää itsemurha-ajatuksia sekä johtaa väkivaltaisiin mielenosoituksiin koulujen ja kirjastojen ulkopuolella lisäten nuorten turvattomuutta.

Raportin kuvaama ilmiö koskee Setan mukaan sateenkaari-ihmisiä ja -toimijoita myös Suomessa. Ilmiö näkyy Setan mukaan sateenkaari-ihmisten oikeuksia edistävän politiikan puuttumisena.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Nykyhallituksen ohjelmassa ei tunnisteta puutteita sateenkaari-ihmisten oikeuksissa tai näiden oikeuksien tai hyvinvoinnin vahvistamisen tarvetta, moittii Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Vuonna 2023 sateenkaari-ihmisiin kohdistui väkivaltaa tai väkivallan uhkaa sekä vihapuhetta osana hyökkäyksiä, verkossa ja tapahtumien yhteydessä. Setalle vihateoista raportoineista 45:stä Pride-tapahtumasta 30 oli kohdistunut vihatekoja. Koko raportti Pride-tapahtumiin kohdistuneista vihateoista julkaistaan maaliskuussa.

Translain uudistuksen aikana käyty julkinen keskustelu loukkasi transihmisten ihmisarvoa ja niin eduskunnassa kuin lehtien palstoilla lietsottiin ennakkoluuloja transihmisiä vastaan. Transihmisiin kohdistuvaa vihamielisyyttä tulee torjua aktiivisesti ja vaatia pois politiikasta ja mediasta.

- Poliitikkojen vihaa lietsovilla kommenteilla on tosielämän seurauksia, jotka kaatuvat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden kannettavaksi. Transihmisten elämät eivät ole poliittista peliä, vaan meilläkin tulee olla oikeus elää arkeamme turvassa syrjinnältä ja vihalta, sanoo Trasek ry:n puheenjohtaja Kasper Kivistö.

- Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan vihapuheen ja -rikosten yleistyessä ja esimerkiksi poliitikoiden normalisoidessa ja levittäessä meihin kohdistuvia ennakkoluuloja ja uhkakuvia joudumme maksamaan vihan kohteeksi joutumisesta pahimmillaan hengellämme. Tarvitsemme aktiivisia ja äänekkäitä liittolaisia puolustamaan meitä ja vaatimaan ihmisoikeuksiamme kunnioittavaa puhetta ja keskustelua niin päivittäisessä politiikassa kuin mediakeskusteluissa, kommentoi Trans ry:n puheenjohtaja Valo Vesikauris.

Seta kutsuu ehdokkaita sitoutumaan sateenkaarioikeuksiin

ILGA-Europen mukaan pelonlietsonta on johtanut suoraan lisääntyneisiin hyökkäyksiin sateenkaari-ihmisiä kohtaan. Kaikista tutkituista 54 maasta vain kuudessa ei raportoitu viharikoksia vuonna 2023, ja vain yksi niistä oli EU-jäsenvaltio. Viharikokset olivat valtaosin transihmisiin kohdistuvaa suullista ja fyysistä väkivaltaa.

- Eurovaalit käydään kesäkuussa tässä ilmapiirissä. Julkinen keskustelu on muuttumassa polarisoidummaksi ja väkivaltaisemmaksi erityisesti transihmisiä kohtaan, ja sateenkaariyhteisö on kohdannut enemmän ja vakavampaa väkivaltaa Euroopassa vuosikymmeniin, kertoo ILGA-Europen vaikuttamistyön johtaja Katrin Hugendubel järjestön tiedotteessa.

- Nämä ydinarvot ja periaatteet, kuten ihmisarvon ja ihmisoikeuksien, vapauden, demokratian, yhdenvertaisuuden ja oikeusvaltion kunnioittaminen, joille EU on perustettu, kyseenalaistetaan. Ihmisoikeudet, erityisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen, kohtaavat kovan haasteen äärioikeistovoimilta. Sateenkaari-ihmisten oikeuksia ja ihmisyyttä käytetään yhä enemmän yhteiskuntien jakamiseen ja demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien heikentämiseen, hän jatkaa.

Ensi viikolla ILGA-Europe julkistaa eurovaalikampanjan Come Out 4 Europe, joka antaa ehdokkaille mahdollisuuden näyttää tukensa ja halunsa suojella sateenkaarioikeuksia europarlamentissa ja sitoutua ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja vapauden turvaamiseen. Seta kutsuu Suomessa ehdokkaita allekirjoittamaan sitoumus ja toimimaan yhdessä sateenkaarioikeuksien puolesta.

2 kommenttia

Turhaa melua ja esille tuontia. Ja on myös ihmisoikeus lapsilla kasvaa ilman aivopesua. Joka kerta samat ulinat vihapuheesta. Seta ajaa agressiivisesti kaikkien sateenkaari ihmisten oikeuksia. Oikeudet on jo olemassa. Kun ihan väkisin on päästävä julkisuuteen niin TV.n kuin muun median kautta on ihan ymmärrettävää ettei kaikki ole samaa mieltä asioista. Ja kun nyt puhutaan vähemmistöstä niin tämä vähemmistö haluaa että kaikkien on oltava heidän kanssa täysin samaa mieltä. Ehkä tulevaisuudessa kun lapset on täysin aivopesty ja me muumiot olemme kuolleet.
Seta ajaa kaikkien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksia, minusta ei aina kuitenkaan riittävän aggressiivisesti. Yhdenvertaisuutta ei ole vielä saavutettu. Vähemmistöt toki haluavat, että kaikkien on oltava heidän kanssaan samaa mieltä siitä, että kaikilla tulee olla yhdenvertaiset oikeudet ja mahdollisuudet.

Kysehän ei ole esimerkiksi siitä, että jokaiselle tulisi olla pakotettua joutua itse kyseenalaistamaan oma sukupuolensa tai seksuaalisen suuntautuneisuutensa - mutta jokaisen tulisi kunnioittaa toisten sukupuolta tai sukupuolettomuutta ja seksuaalista suuntautuneisuutta.

Seta ei aja sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen osalta mitään velvoittavaa vaan mahdollistavaa.

Mikä tässsä AnneR on sinulle ongelmallista?