Hovioikeus vapautti Päivi Räsäsen syytteistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4

Helsingin Hovioikeus hylkäsi yksimielisesti kansanedustaja Päivi Räsäseen (kd) kohdistuneet syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Keväällä 2022 käräjäoikeus hylkäsi syytteet, mutta syyttäjä valitti päätöksestä.

Kolme syytettä

Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemassa "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi" -kirjoituksessa Räsänen katsoi, ettei homous ole "terve seksuaalisuuden variaatio" ja liitti homoseksuaalisuuteen erityisesti irtosuhteet ja vaihtuvat parisuhteet. Lisäksi Räsänen väitti kirjoituksessaan, että homoseksuaalisuus olisi tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Räsäsen mukaan hänen tekstinsä oli tarkoitettu seurakuntakäyttöön, ja tarkoituksena oli esitellä Raamatun opetuksia silloin ajankohtaisiin seksuaalieettisiin kysymyksiin. Myös Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa syytettiin tämän tekstin esilläpidosta, sillä hän on julkaissut kirjoituksen Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla. 

Kesällä 2019 Räsänen hermostui kirkon pride-kumppanuudesta ja liitti Setaan sekä prideen käsitteet "häpeä" ja "synti". Kommenttiensa yhteyteen hän liitti kuvan eräistä Raamatun jakeista.

Joulukuussa 2019 Räsänen arvioi radiokeskustelussa, että homoseksuaalisuus on seurausta ihmisen geeniperinnön rappeutumisesta. Tuolloin Räsänen ja pappi Kai Sadinmaa olivat Yle Puheella vieraana Ruben Stillerin ohjelmassa. Keskustelun otsikko oli "Mitä Jeesus ajatteli homoista?". Räsänen totesi itselleen olevan ihan selkeän asian, että "Jumala ei alunperin luonut ihmistä homoseksuaaliksi. Hän loi heteroseksuaaliksi". Syyttäjä vaati oikeudenkäynnissä Yleä poistamaan joitakin osia Stillerin radio-ohjelman tallenteesta, mutta Yle on vastustanut vaatimusta.

Syytteen mukaan Räsäsen syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat olivat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat. Valtakunnansyyttäjä katsoi, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Poliisi katsoi alkuaan, ettei Räsäsen tekojen suhteen ole syytä epäillä rikosta. Valtakunnansyyttäjä kuitenkin määräsi poliisin aloittamaan tapauksessa esitutkinnan.

4 kommenttia

Päivin ja uskonto(lahko)nsa julistama lähimmäisenrakkaudeton kristillisyys on toki varsin helvetillistä, rakkaita ihmisiä kohtaan. Viidesläisyyskin pitää noin Päiviä äänitorvenaan, vaikka se pappismiehensä siellä takapiruna onkin.

Se profeetta-jesse oli niin ajattelemattoman älytön sanoissaan, julistaessaan että "kaikki vanhat (vt) lait pätevät, kirjaimellisesti ... mutta kristityille voidaan antaa kaikki pahimmatkin väärinteot anteeksi" ... Eli Päivi ilmeisestikin joutuu sinne taivaaseen.