Britannian pääministeri pyysi anteeksi palveluskiellon aikana väärin kohdelluilta hlbti-vähemmistöihin kuuluvilta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Britannian pääministeri Rishi Sunak pyysi anteeksi asevoimissa palvelleilta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilta heidän kohteluaan ns. homojen palveluskiellon aikana. 

Asiasta kertoo laajasti esimerkiksi Pink News.

Vuoteen 2000 asti Britannian asevoimissa palveleminen ei ollut mahdollista avoimesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville. Sunak puhui keskiviikkona parlamentissa asiasta julkaistun selvityksen käsittelyn yhteydessä.

Selvityksen mukaan käytännöt johtivat esimerkiksi fyysiseen ja henkiseen kaltoinkohteluun, ns. eheytysterapioihin, kiristämiseen ja palveluksesta erottamiseen. Tuloksena oli elinikäisiä traumoja, suuria taloudellisia menetyksiä ja sosiaalisten suhteiden katkeamisia.

Pääministeri Sunak kutsui kaikkea tätä Britannian valtion kammottavaksi epäonnistumiseksi. Hän myös totesi käytäntöjen olleen vuosikymmeniä jäljessä maan lainsäädännöstä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Kuten tämänpäiväisestä raportista käy ilmi, sinä aikana monet joutuivat kestämään mitä kauhistuttavinta seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa, homofobista kiusaamista ja häirintää palvellessaan rohkeasti tätä maata. 

- Pyydän tänään Britannian valtion puolesta anteeksi ja toivon, että kaikki kärsineet voivat tuntea ylpeyttä osana veteraaniyhteisöä, joka on tehnyt niin paljon maamme turvallisuuden puolesta.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen seksuaalivähemmistöihin kuuluvien asema asevoimissa on parantunut: on esimerkiksi luotu yhdenvertaisuutta parantavia ohjelmia ja palveluksessa olevien samaa sukupuolta olevat puolisot ovat samassa asemassa kuin eri sukupuolta olevat puolisot. 

Yhdysvaltain armeijassa oli voimassa Don’t Ask, Don’t Tell (DADT) -käytäntö vuodesta 1993 vuoteen 2011. Käytännössä seksuaalisesta suuntautuneisuudesta ei kysytty, mutta paljastuminen johti erottamiseen. Käytännön voimassaoloaikana noin 13 000 henkilöä erotettiin. Ennen vuotta 1993 homoseksuaalisten henkilöiden asepalvelus oli selvemmin kielletty.

Myös Suomessa on käyty keskustelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien mahdollisuudesta suorittaa asepalveluksensa tai olla työssä puolustusvoimissa avoimesti omana itsenään. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!