Seitsemän kansanedustajaa keskustasta, perussuomalaisista ja kristillisdemokraateista jätti maanantaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen "sukupuolineutraalin ideologian" poistamisesta kouluista.
Asiaa koskevassa tiedotteessa kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk) sanoo, että "Odotan, että opetusministeri ottaa nyt asiaan niin selkeän kannan, ettei kenenkään enää tarvitse ihmetellä ideologisen Setan luentoja peruskouluissa".
Kansanedustajien kirjallisessa kysymyksessä viitataan Helsingin kaupungin 6.-9.-luokkalaisille peruskoululaisille järjestämiin sateenkaarityöpajoihin, joiden toteuttamisessa oli mukana Seta ry. Kansanedustajien mukaan "tällainen jopa tieteen vastainen opetus voi olla opetukseen osallistuville lapsille pelottavaa ja heidän kehitykselleen haitallista". Edustaien mukaan opetus myös loukkaa lasten uskonnonvapautta.
Aittakumpu (kesk) sanoo, että "erityisesti Setan kouluvierailut herättävät monissa vanhemmissa huolta, ja niistä tulee jatkuvasti ihmettelevää palautetta". Jotkut vanhemmat eivät halunneet lastensa osallistuvan työpajoihin. Muut kirjallisen kysymyksen allekirjoittajat ovat Timo Mehtälä (kesk), Teemu Keskisarja (ps), Kaisa Garedew (ps) ja Anne Rintamäki (ps) sekä Päivi Räsänen (kd) ja Peter Östman (kd).
Varsinaisesti opetusministeri Anna-Maja Henrikssonille (rkp) kohdistetussa kirjallisessa kysymyksessä halutaan hallituksen vastaavan kahteen asiaan:
- Miten hallitus varmistaa, että peruskouluissa opetus on uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta?
- Mitä hallitus tekee, jotta Seta ry:n vierailut Suomen peruskouluissa loppuvat?
Työpajojen taustalla oli helsinkiläisnuorten oma ehdotus, ja työpajatoiminta toteutettiin osana Helsingin osallistuvaa budjettia Omastadia. Työpajoissa puhuttiin esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta, esimerkiksi termistöä ja sukupuoleen liittyviä normeja.
Vihreiden kansanedustaja ja eduskunnan Sateenkaariverkoston varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö kritisoi tiedotteessaan kirjallisessa kysymyksessä esitettyjä näkemyksiä.
- Sateenkaarinuoret ovat olemassa. Se ei ole ideologiaa, vaan todellisuutta. On tärkeää, että herkkiä ja osalle nuorista vieraitakin teemoja voidaan käsitellä koulussa ikätasoon sopivalla ja rakentavalla tavalla. Kansanedustajien yritys estää moninaisuudesta kertominen kouluissa on silkkaa kiusantekoa, sanoo Hyrkkö.
Hyrkön mukaan "sateenkaarityöpaja voisi olla yhdenvertaisuuskysymyksistä hämmentyneille kansanedustajillekin tarpeellinen ja opettavainen kokemus".
- Haluaisin muistuttaa, että nyt puhutaan oikeista, nuorista ihmisistä, ei ideologioista. Tilastojen mukaan vähemmistöön kuuluvat nuoret voivat huonosti ja kohtaavat syrjintää, sanoo puolestaan SDP:n kansanedustaja Elisa Gebhard.
Myös pääministeri Petteri Orpo (kok) otti asiaan kantaa, kertoo Helsingin Sanomat.
- Eiköhän ole niin, että koulut päättävät, keitä siellä vierailee. Seta on järjestö siinä missä muutkin ja toimii tärkeällä asialla.
Lehti kertoo Orpon saaneen tietää kysymyksestä tiedotustilaisuudessa, jossa häneltä pyydettiin kommenttia asiaan. Orpon mukaan hallitus vastaa kirjalliseen kysymykseen, mutta tuskin ryhtyy mihinkään muihin toimenpiteisiin.
Hallituksen on annettava vastaus kirjalliseen kysymykseen 21 päivän kuluessa.