Lakiuudistus astuu voimaan vuoden 2024 alussa, ja jatkossa avioliiton voi solmia kaksi aikuista henkilöä sukupuolesta riippumatta.
Vuonna 2014 hyväksytyn ja 2016 alussa voimaan tullut mahdollisus solmia parisuhdesopimus mahdollista myös tulevaisuudessa. Parisuhdelain kaikkia pykäliä ei saatu vietyä läpi parlamentissa, vaan monia käytäntöjä on jouduttu vahvistamaan oikeudessa.
Parisuhdesopimuksen muuttamiseksi avioliitoksi on suunnitteilla helpotettu menettely.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Lakiuudistusta puolsi 55 kansanedustajaa ja vastaan äänesti 34. Riigikogussa on 101 kansanedustajaa. Avioliiton avaaminen myös samaa sukupuolta oleville pareille oli osa laajempaa perhelainsäädännön uudistusta. Äänestyksessä punnittiin myös hallituksen luottamus.
Viron pääministeri Kaja Kallas kirjoitti Twitterissä, että rakennamme yhteiskuntaa, jossa kaikkien oikeuksia kunnioitetaan ja ihmiset voivat rakastaa vapaasti.
Avioliittosäännöksen uudistaminen tuli mahdolliseksi, kun kevään vaalien jälkeen oikeistoliberaali Reformipuolue muodosti hallituksen Eesti 200 -puolueen ja Sosialidemokraattien kanssa. Oppositioon jääneet EKRE, Isamaa ja Keskipuolue vastustavat yhdenvertaista avioliittolainsäädäntöä, ja osa puolueista on jo ilmoittanut aikovansa kumota uudistuksen valtaan päästyään.
Virosta tuli ensimmäinen Neuvostoliiton vallan alla olleista maista, jossa tasa-arvoinen avioliittolaki on hyväksytty. Kahdessa muussa Baltian maassa avioliitto on perustuslaissa rajattu naisen ja miehen väliseksi. Entisen itäblokin maista Slovenia on aiemmin hyväksynyt samaa sukupuolta olevien avioliitot. Maailman maista Viro on 35. samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksynyt maa.
Asenneilmasto on kääntynyt suopeammaksi seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Keväällä 2023 julkaistussa mielipidetiedustelussa yhdenvertaisen avioliittolain kannattajia oli ensimmäistä kertaa yli puolet vastaajista. Erityisesti nuorten parissa yhdenvertaisuuden kannatus on suurta.
Virossakin avioliitto virallistetaan ja perinteisesti se tehdään Suomea maallistuneemmassa Virossa maallisen "Avioliittopalatsin", eli Perekonnaseisuametin virkailijoiden, sekä nykyään yleisemmin notaarien toimesta.
Suomessakinhan avioliitot solmitaan nykyisin valtaosin maallisen hyvin, siviilivihkimisenä.
Euroopan suurissa maissahan, Saksassa ja Ranskassa kaikki avioliitot virallistetaan valtion toimesta ja uskomuspoppoilla voi olla vain epävirallis-seremoniallinen rooli, jos joku semmoista välttämättä haluaa.
Lisäksi kuitenkin Virossakin uskonnollisten poppoiden lähinnä papeilla tms. voi olla vihkioikeus, mutta Virossahan uskontopoppoihin kuuluvat lähinnä vain vimpan päälle uskovaiset, eikä vain "tavan vuoksi", kuten meillä vielä osin. 127 maan kyselytutkimuksessahan virolaisista vain 14 % vastasi uskonnolla olevan merkitystä heille elämässään ja osuus oli kyselyn maista pienin, eli Viron todettiin olevan vähiten uskonnollinen maa kyselyn 127 maasta.
Virossa kirkkohäät ovat harvinaisia.
Avioliittoon vihkimisoikeus on henkilökohtainen ja henkilö suorittaa Viron lainsäädäntöä koskevan kokeen, jonka läpäistyään henkilö saa virallisen vaakunaleimasimen, jolla hän voi vahvistaa avioliitot.
Suomen tapaan Virossakin uskomusyhteisöjen papeilla ei ole velvollisuutta vihkiä avioliittoon uskomuskuntiensa uskomusten vastaisesti. Eli Virossakaan katolilaiskristityiltä ja ortodoksikristityiltä on turhaa ruinata avioliittoon vihkimistä, sekä Virossa luterilaiset ovat sen verran "lahkolaisia" että vastustavat ihmisten yhdenvertaisia rakkausavioliittoja. Hinduilla, muslimeilla ja muilla riippuu sitten kyseisen uskonyhteisön asennoitumisesta, koska nuohan eivät ole niin keskusjohtoisia uskontoja, joten niillä saattaa variaatioita asian suhteen olla, kute maailmalla onkin naisparien tai miesparien hindu- tai muslimihäitäkin.
Virossa, kuten meilläkin, kaikilla on oikeus tulla vihityksi maallisen hyvien viranomaisten avioliittovihkimyksellä, eli uskontokunnat eivät voi torpata ihmislltä avioitumista.
Nythän Virossa tuota avioliittolaki-parannusta vastustaneet puolueet julistivat että kun (jos) ne pääsevät valtaan, niin ne ensi töikseen tulevat mitätöimään avioliittolain. Eli niitä uskomuksellisia uhkakirveitään heristelivät nuo lähimmäisenrakkaudettomasti. Saa sitten nähdä, tervehenkistyvätkö ajan myötä.
Virohan poikkeaa siinä asiassa useimmista Euroopankin maista että siellä seksin alaikäraja on 14 vuotta (sama tosin myös Saksassa, Itävallassa, Bulgariassa, Unkarissa, Italiassa ja Portugalissa) ja Virossa avioliiton alaikäraja on jopa vain 15 vuotta.
Noin nuorten teiniavioliitot eivät ole kuitenkaan Virossa yleisiä.
Tuo on hieman kummajainen, maallistuneessa Virossa, eli noille huomattavan alhaisille alaikärajoille ei ole mitään (teologien mukaan) Marian n. 13 -vuoden iän pohjaperustetta, mutta ehkä sitten se puberteetin alkaminen.
Mikäli hyväksytty avioliitto-oikeus pyrittäisiin perumaan, törmäisi se varmasti oikeusistuimessa siihen, että jonkin kansanryhmän aseman heikentäminen olisi syrjivää.