Venäjä kieltää sukupuolen korjaamisen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Venäjän parlamentin alahuone duuma hyväksyi perjantaina lakiesityksen, joka esimerkiksi estää hormonihoidot, kirurgisen sukupuolen korjaamisen ja juridisen sukupuolen vahvistamisen. Intersukupuolisten lasten kohdalla toimenpiteet sen sijaan ovat sallittuja jatkossakin.

Asiasta on kertonut esimerkiksi uutistoimisto Reuters, ja aihetta on Suomessa käsitellyt laajasti Helsingin Sanomat.

Uuden lain mukaan ihmiseltä, joka aiemmin on vahvistanut virallisen sukupuolensa viralliseen henkilötodistukseen, mitätöidään avioliitto - ja toisaalta avioliiton mitätöiminen ei ole enää mahdollista, jos avioparin toinen osapuoli korjaisi sukupuoltaan. Myöskään sukupuolensa aiemmin korjanneen ei ole mahdollista saada alaikäisen huoltajuutta, ja lasten hoitaminen tulee kielletyksi.

Lakia perustellaan kulttuuristen perinteiden ja perhearvojen säilyttämisellä ja länsimaisen perhevastaisen ideologian torjumisella, kertoo Meduza.

Venäjällä sukupuolen korjaaminen on ollut mahdollista vuodesta 1997 lähtien.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uuden lain pelätään synnyttävän hormonihoidoille pimeät markkinat. Lisäksi huolena on itsemurhariskin kasvu varsinkin nuorten transihmisten kohdalla. Esimerkiksi terveysviranomaiset ovat suhtautuneet kriittisesti lakihankkeeseen, mutta se ajettiin läpi poliittisena hankkeena.

Lain odotetaan astuvan voimaan mahdollisesti jo joidenkin päivien kuluttua. Se vaatii vielä presidentin vahvistuksen. 

Venäjällä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa on heikennetty jatkuvasti viimeisen runsaan kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2013 säädettiin ns. homopropagandalaki, joka rajoitti muiden kuin miehen ja naisen muodostaman perheen esilläpitoa myönteisessä valossa. Lakia tiukennettiin entisestään vuoden 2022 lopussa. Kesällä 2020 perustuslakiuudistuksessa avioliitto rajattiin Venäjällä vain miehen ja naisen väliseksi. Kaikenlaista hlbti-aktivismia on myös rajoitettu rajusti muun kansalaisaktivismin ohessa.

Venäjä on jo aiemmin ollut ILGA Europen hlbti-vähemmistöjen asemaa koskevassa vuosivertailussa häntäpäässä.

Arvioiden mukaan Venäjällä homoseksuaalisuus esitetään turmeltuneen lännen ilmiönä, ja se on otettu osaksi keinovalikoimaa, jolla kansan huomio maan sisäisistä ongelmista pyritään siirtämään toisaalle ja tyytymättömyydelle pyritään antamaan maali. 

1 kommenttia

Miten tämmöisiä valtioita pitää olla olemassa ? En ymmärrä !! Luulisi jo Amnestyn ja YKn puuttuvan tällaisten valtioiden olemassaoloon ....PS. Julkaiskaa "iloisempia" HLBTI- juttuja !!