Latvian parlamentti hyväksyi parisuhdelain

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Riika, Latvia

Latvian parlamentti hyväksyi torstaina samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröimistä sääntelevän lain. Samaa sukupuolta saavat mahdollisuuden rekisteröidä parisuhteensa notaarilla. 

Lain on määrä tulla voimaan kesällä 2024. 

Uuden parisuhdelain oikeusvaikutukset eivät ole avioliittolain veroisia, mutta uuden lain myötä parisuhteen osapuolet saavat toisiinsa nähden lähiomaisen statuksen. 

Parisuhdelakia vastustavat erityisesti uskonnollistaustaiset arvokonservatiivit ovat ilmoittaneet pyrkivänsä estämään parisuhdelain voimaantulon. He ilmoittivat välittömästi aikeestaan kerätä nimiä kansanäänestystä vaativaan adressiin.

Latviassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asema on eurooppalaisittain heikko. Esimerkiksi syrjintäsuoja on edelleen vaillinainen, avioliitto määritellään perustuslaissa vain naisen ja miehen väliseksi ja transsukupuolisen henkilön juridisen sukupuolen vahvistaminen edellyttää lääketieteellisiä sukupuolenkorjaushoitoja. Oikeuden vuonna 2020 tekemän päätöksen myötä samaa sukupuolta olevien parien vanhemmoimien perheiden on ollut mahdollista saada juridinen tunnustus ja perhe-etuudet vuodesta 2022 lukien, ja EU-tuomioistuimen päätöksen myötä muissa EU-maissa solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot tunnustetaan. Varsinaista parisuhdelakia on Latviassa yritetty vielä läpi pitkään, mutta pyrkimykset säätää samaa sukupuolta olevien parisuhteita säätelevää laki ovat toistuvasti epäonnistuneet.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Alkuvuodesta Latvian presidentiksi valittiin vuodesta 2011 ulkoministerinä toiminut Edgars Rinkēvičs. Hän kertoi vuonna 2014 homoseksuaalisuudestaan Twitter-viestissä.  

Latvian pohjoinen naapuri Viro hyväksyi alkukesästä sukupuolineutraalin avioliittolainsäädännön ja se astuu voimaan vuoden 2024 alussa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!