Ollin Oppivuodet

Näytetään bloggaukset toukokuulta 2009.
Seuraava

Sorron ideologi Asser Stenbäck

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Yksi pahimpia sorron ideologeja oli pappi ja psykiatri Asser Stenbäck, jonka vaikutuksesta säädettiin vuonna 1971 sananvapautta rajoittava "kehotuskielto". Hän teki myös kaksi rikosilmoitusta Ylen ohjelmia vastaan itse aikaansaamansa sensuurilain perusteella. Asser Stenbäck oli ensimmäisiä, jotka toivat Suomeen ns. uskonnollis-psykoanalyyttistä eheytysideologiaa (Bieber, Socarides). Vuonna 1952 Asser Stenbäck julkaisi opettajille tarkoitetun teoksen, jossa hän suositteli kaikkien homojen kastroimista. Sodan aikana Asser Stenbäck lähetti rintamakirjeitä kristilliselle Ad Lucem -lehdelle, joissa hän ylisti Hitlerin armeijoiden toimintaa.

Asser Stenbäck oli Kristillisen liiton kansanedustaja vuosina 1979-1983.

Asser Stenbäck otti mielellään yhteen Setan aktivistien ja muiden hlbt-ihmisiä puolustavien kanssa. Hän kävi kaksi kertaa Setan opintopiirissä väittämässä, että jos homoutta ei kielletä, se leviää ja vaarantaa kansamme moraalisen selkärangan. Myös teol.tri Martti Lindqvist yritti erilaisilla kristillisillä foorumeilla rauhoittaa Asser Stenbäckiä, ettei homous leviä vaikka sitä ei kiellettäisi lailla.

Artikkelini Asser Stenbäckistä ja uskonnollisesta äärioikeistosta:

http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=40_10_1

--
Kuva: Olli Stålström


Sorron ideologi Kalle Achté

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Karl Aimo (Kalle) Achté (s. 11. syyskuuta 1928 Mikkeli) on suomalainen psykiatri, psykoanalyytikko, Helsingin yliopiston psykiatrian professori ja HYKS:in psykiatrian klinikan ylilääkäri 1969–1991

Psykoanalyytikko Kalle Achté oli yksi pahimpia psykoanalyyttisen viettelyteorian ja sortoideologian edustajia, joka leimasi homot julkisuudessa lastenraiskaajiksi ja yhtä vaarallisiksi kuin värisokea veturinkuljettaja tai epileptinen autonkuljettaja. Toimittamassaan Psykiatria-teoksessa Kalle Achté levitti kuvaa homoista ja lesboista häiriintyneinä ja sairaina yli neljännesvuosisadan ajan 1971-1999, jolloin ilmestyi uusi, Jouko Lönnqvistin Psykiatria-teos.

Psykoanalyytikko Kalle Achté teki elämäntyönsä homojen ja lesbojen patologisoimiseksi ja leimaamiseksi. Yksi hänen psykoanalyyttisistä teorioistaan oli, että naisesta tulee lesbo kun hän toivoo olevansa mies, jolla on penis

(http://fi.wikipedia.org/wiki/Kalle_Achté;)

Itsemurhien ehkäisyä koskevassa teoksessa Achté rinnasti homot rottiin, jonka takia Seta ryhtyi myöntämään rotta-palkintoa vuosittain vastalauseena psykoanalyyttistä leimaamista vastaan. Taustana oli se, että psykoanalyytikko Achté käytti "empiirisenä evidenssinä" tieteellistä koetta, jossa urospuolisia rottia oli suljettu ahtaaseen purkkiin. Seurauksena oli, että urosrotat ryhtyivät parittelemaan keskenään. Kun rotat oli laskettu pois purkista, niiden keskinäinen parittelu ei lakannut kokonaan. Tästä professori Achté teki psykoanalyyttisen johtopäätöksen, että viettely aiheuttaa homouden. (Achté, Kalle ym. (1973) Homoseksuaalisuus ja muut seksuaalihäiriöt. Teoksessa Achté, Kalle ym. Itsemurhat ja niiden ehkäisy. Porvoo: WSOY).

Achté ylisti julkisuudessa lämpimästi "voimakkaaksi persoonaksi" lääk.tri Mauno Vannasta , joka oli nimetty Suomen Johtajaksi siltä varalta, että Hitler olisi voittanut sodan. Henkilön, jonka tehtäviin kuuluu homojen ja juutalaisten lähettäminen kaasukammioon, täytyykin olla "voimakas persoona". Mauno Vannas oli tunnettu äärioikeistolainen kiihkoilija ja Hitlerin ihailija:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mauno_Vannas

Mauno Vannas johti äärioikeistolaista Suomen Valtakunnanliittoa, jonka suunnitelmiin väitetään kuuluneen juutalaisten hävittäminen Suomesta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Valtakunnanliitto

Yhdessä psykoanalyytikko Veikko Tähkän ja pappi-psykiatri Asser Stenbäckin kanssa psykoanalyytikko Kalle Achté myrkytti kansakunnan asenteita homoja kohtaan yli neljännesvuosisadan ajan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen rinnastaminen rottiin oli kansallissosialismissa yleinen toiseuden tuottamisen ja epäinhimillistämisen muoto. Kun homot oli rinnastettu rottiin, oli lyhyempi askel toteuttaa heidän joukkotuhontansa. Kuten väitöskirjassani osoitan, homojen tuhoamiseen natsien keskitysleireillä käytettiin syöpäläisten tuhoamiseen kehitettyä myrkkyä. Näin joukkomurhat voitiin hahmottaa puhtaanapidon ja hygienian muotoina, eikä ihmisten surmaamisena.

Sairausleiman kriitikko, itse psykoanalyytikko, Thomas Szasz kuvaa miten juutalaisten ja homojen joukkotuhon toteuttamiseen määrättiin tuholaistorjuntakemikaaleja ja rotanmyrkkyjä valmistava tehdas (Deutsche Gesellschaft für Schädlingsbekämpfung [syöpäläistorjunta]), joka tuotti kemikaalit miljoonien ihmisten tappamiseksi.

Itse yritin saada aikaan vuoropuhelua professori Achtén kanssa jo 1970-luvun puolivälissä. Eräs yritys oli artikkelini Medisiinari-lehdessä 6/1977 ("Homoseksuaalisuus - sairautta vai rakkautta"). Sen oli pyytänyt (silloinen) lääketieteen opiskelija Ben Furman, joka toimitti Medisiinari-lehden homo- ja lesbonumeron vuonna 1977.

Medisiinari-lehti saatettiin professori Kalle Achtén tietoon, joka oli kuitenkin nauranut sille, että siinä kirjoittaa psykoanalyyttisestä teoriasta henkilö (minä), jonka titteli on "dipl.ins, valt.yo". Yrityksistä huolimatta Achté ei suostunut tapaamaan ketään Setan edustajaa. Medisiinari-lehden ilmestymisen jälkeen hän kuitenkin teki taktisen hiljentämistempun kirjoittamalla minulle yksityisen kirjeen, jossa hän ilmoitti "mahdollisesti" harkitsevansa sairaaksi leimaamisesta luopumista.

Tällä tempulla Achté sai runsaan vuosikymmenen lisää aikaa, koska silloin me otimme Achtén kirjeen vakavasti ja lopetimme protestoinnin. Kuitenkin Achté otatti yhä uusia painoksia vanhasta patologisoivasta psykoanalyytikko Irving Bieberin tekstistä, josta Yhdysvaltain psykiatriyhdistys oli luopunut jo Setan perustamisvuonna 1974.

Vetosimme australialaiseen Michael W. Rossiin hänen käydessään Suomessa luennoimassa vuonna 1978 ja saimme hänelle järjestymään luentoajan Lapinlahden sairaalaan, jota Achté tuli kuuntelemaan. Ross kertoi minulle miten Achté oli luennon jälkeen mielenosoituksellisesti rutistanut muistiinpanonsa ja heittänyt ne lattialle Rossin eteen.

Kun Achté otatti taas uuden painoksen samasta vanhasta tekstistään vuonna 1992, Seta antoi rottapalkinnon vastalauseena Achtélle itselleen. Seta ja HYY vaativat Psykiatria-teoksen korjaamista ajan tasalle. Seta sai tukea jopa kirkonmieheltä. Martti Lindqvist esitti Terveys 2000-lehdessä tiukan vastalauseensa sille, että oppikirjassa nojaudutaan vanhentuneeseen tietoon.

Väitöskirjaani perustuva artikkeli Kalle Achtésta, Asser Stenbäckistä ja Lars-Olof Schalinista, jotka käsitykseni mukaan toimivat Veikko Tähkän ohella pahimpina sorron ideologeina Suomessa 1960-1990 -luvuilla:

http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=40_10_1

Psykoanalyytikko, professori Kalle Achtén tuotannolla on keskeinen osuus väitöskirjassani Homoseksuaalisuuden sairausleiman loppu (1997). Siinä tarkastelen Achtén Psykiatria-kirjan metodologisia ja ideologisia taustoja ja teoksen vaikutusta suomalaiseen psykiatriaan ja yleiseen asenneilmastoon (ks luku Achtén Psykiatria-kirjan vaikutus):

http://www.finnqueer.net/pdf/Homoseksuaalisuuden.pdf


Poliisi ja homojen ensimmäinen katumarssi Suomessa

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Toisin kuin Yhdysvalloissa ja Englannissa, joissa poliisi alkuvaiheessa hakkasi homoja, suomalainen poliisi käyttäytyi julkisissa tiloissa pääsääntöisesti pidättyvän asiallisesti. Tässä kuvassa poliisi ryhmittyy johtamaan Setan ensimmäistä mielenosoituskulkuetta kesällä 1981.

Yön pimeydessä poliisi kuitenkin harjoitti häirintää ja nimittelyä homojen tapaamispaikoilla, Paavo Nurmen patsaan luona olleen pömpelin luona ja Laakson kentällä. Rakkauden monet kasvot (1984) -kirjaa varten tekemässäni tutkimuksessa on viidenkymmenen henkilön lausunnot siitä miten poliisin edustajat nimittelivät halveksivasti miehiä, jotka kruisailivat Stadionin puistikossa öisin. Itsekin jouduin tällaisen ratsian kohteeksi ja minua kuulustelevat poliisit yrittivät tunkeutua jopa kotiini, johon en kuitenkaan suostunut, koska asuin silloin vielä vanhempieni luona.

Kysyessäni syytä häirintään, poliisi ilmoitti epäilevänsä että Paavo Nurmen patsaan luona liikkuvat miehet olisivat syyllistyneet Urheilukadulla olleen televisioliikkeen murtoon ja varastetun tavaran kätkentään. Ihmettelen suuresti poliisin logiikkaa jos he kuvittelevat jonkun ryöstävän televisioliikkeen ja piilottavan saaliin kusiputkaan.

Muutaman kerran myöhemminkin poliisiauto ajoi Paavo Nurmen patsaan juurelle tarkistamaan henkilöpaperini. Poliisi ilmoitti henkilötietoni radiopuhelimella johonkin, jonka jälkeen minua kehotettiin poistumaan paikalta.

Silloinen professorini yritti ministeriöstä saamansa toimeksiannon perusteella kieltää minua julkistamasta Rakkauden monet kasvot (1984) -kirjassa tiedot siitä, että poliisi harjoittaa piiloista syrjintää ja nimittelyä. Kieltäydyin kuitenkin sensuroimasta tutkimustuloksia. Päinvastoin, lisäsin kirjaani tietoja muissa maissa tapahtuvasta viranomaisten harjoittamasta väkivallasta ja sensuurista.

Olen kiitollinen Tom Robinson Bandille siitä, että se toi suuren yleisön näkyviin tiedon poliisin harjoittamasta väkivallasta. Kun poliisin harjoittama väkivalta homoja kohtaan oli kerran saatu julkisuuteen, sen perusteella pystyttiin ryhtymään ehkäiseviin toimenpiteisiin.

Yksi vapautustaistelijan urani kohokohtia oli Stonewall-mellakan 25-vuotisjuhla New Yorkin Central Parkissa 1994. Siellä meidän mielenosoittajien keskuudessa parveili sinipukuisia, hyväntuulisia New Yorkin poliisivoimien (NYPD) homo-osaston edustajia.

Se oli yksi niistä hetkistä, jolloin huomaa aikojen suuresti muuttuneen.

--
Kuva: Olli Stålström


Setan ensimmäinen mielenosoitus

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Yleiskuva kesän 1974 mielenosoituksesta Vanhankirkon puistossa 23.7.1974 klo 18.30 tilaisuutta dokumentoineen Veli Hyvärisen muistiinpanojen mukaan. Megafoniin puhuu oikealla Martin Schreck. Seppo Kivistö on keskellä (pitkä tukka, vaaleansininen villapaita).

Kuva: Veli Hyvärinen


Setan ensimmäinen mielenosoitus 1

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Setan ensimmäisen mielenosoituksen järjestäjiä 23.7.1974 klo 18.30

Vasemmalta: Eevi "Mimma" Tuominen, siviiliammatiltaan sairaanhoitaja, josta tuli myöhemmin Setan puheenjohtaja, keskellä Veli Hyvärinen, joka toimi sillanrakentajana uuden ja vanhan liikkeen välillä. Veli oli Psyken hallituksen puheenjohtaja ja myöhemmin Setan hallituksessa. Oikealla Jussi Nissinen, josta tuli myöhemmin mm. Setan sosiaalisihteeri ja pääsihteeri sekä Sexpon toiminnanjohtaja.

Veli Hyvärinen on kuvaa omaa taustaansa maalaispoikana ja hän oli ammatiltaan hydrologi:

http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=69_34_1

Jussi Nissisen haastattelu on julkaistu FinnQueerissa:

http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=23_34_1

Kuva: Veli Hyvärisen yksityiskokoelma


Setan ensimmäinen mielenosoitus 2

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Setan ensimmäinen mielenosoitus Vanhankirkon seurakunnan harjoittamaa työsyrjintää vastaan Vanhankirkon puistossa 23.7.1974 klo 18.30

Edessä Seppo Kivistö megafonin kanssa. Hänen oikealla puolellaan (megafonin takana) Jussi Nissinen vaaleassa pitkässä paidassa. Hänen vieressään tuntematon (raitapaita), sitten Pauli Pöllänen, Leif Lönnqvist ja Mauri Lehtilä.

Kuva: Veli Hyvärinen


Setan alkuvaiheen aktivistit

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Seta perustettiin toukokuussa 1974. Pian perustamisen jälkeen oli pakko ryhtyä protestoimaan sen takia, että Vanhankirkon seurakunta antoi potkut sen nuoriso-ohjaajana toimineelle Seppo Kivistölle. Seposta tuli kumppaninsa Martin Schreckin kanssa yksi varhaisen Setan johtavia hahmoja.

Kuvassa Setan perustaja-aktivistit kulkemassa kohti Vanhankirkon puistoa mielenosoituskyltteineen.

Kuvassa vasemmalla Veli-Pekka Hämäläinen (musta paita), keskellä Jussi Nissinen (valkoinen paita), hänen takanaan Martin Schreck, oikealla Seppo Kivistö (sininen paita), hänen takanaan megafonin kanssa Pirjo Kivistö.

Itse olin näihin aikoihin Lontoossa Alan Brayn luona tutustumassa London Gay Liberation Frontin toimintaan. Alanista tuli sittemmin yksi hlbt-liikkeen historioitsijoista.

Ennen internet-aikaa keräsimme aktivisteja liisteröimällä tulevista mielenosoituksista kertovia julisteita kadunvarsille ja sähkökaappien pintoihin. Tämä piti tehdä yöllä välttääksemme sakotettavaksi joutumista.

Setan perustamissopimuksen 29.5.1974 allekirjoittivat opiskelija Jussi Nissinen, ikonitaiteilija Jukka Miettinen ja kirjastoamanuenssi Veli-Pekka Hämäläinen Jukka Miettisen kotona Bulevardi 15 B:ssä.

Minun lapsuudenkotini oli Bulevardi 15 C:ssä. Tämä on aivan sattumaa.

Kuva: Veli Hyvärinen


Seuraava