[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].
(Niille, jotka eivät ehkä tunne Mäntymäen merkitystä homomiesten historiassa, tässä on taustaa: Stadionin vieressä oleva Mäntymäki toimi ainakin 1950- luvulta muutaman vuosikymmenen ajan homomiesten tapaamispaikkana eli ns. kruisailualueena. Mäntymäki oli melko keskustassa ja kuitenkin piilossa ja iltaisin sopivan pimeä paikka, jossa homomiehet saattoivat etsiä seuraa. Se oli kutenkin ajoittain rauhaton, kun nuorisojengit saivat tiedon paikasta ja kävivät hakkaamassa homoja. Hakkaaminen on huomattavasti vähentynyt kun rikos- ja syntileimat poistuivat 1970- ja 1980 -luvuilla ja homomiehet saivat omia sisätapaamispaikkoja).
--
Tänään luin juuri ilmestyneestä Stadin Ruususta 3/2009 uuden tosiseikan Mäntymäestä, josta en ole ollut tietoinen aikaisemmin.
Helsingin valtauksen yhteydessä 11.-12.4.1918 kaatuneita punaisia haudattiin niissä kiihkeissä ja nopeasti muuttuvissa olosuhteissa Mäntymäelle. Hautapaikkaan ei tuollaisissa oloissa voinut edes hankkia virallista lupaa ja sodan lopputuloksesta johtuen punaisten haudat pyrittiin sijoittamaan vähemmän näkyville paikoille.
Niinpä Helsingin kaupunginvaltuusto päätti jo 7.5.1918, että maistraatti siirtäisi ruumiit pois. Vainajat haudattiin kaupungin toimesta jo samana kesänä Malmin hautausmaalle yhteishautaan.
Uutisen kirjoittaja Jaakko Ojanne kirjoittaa, että nyt olisi lopulta aika hyvittää silloisen maistraatin päätös hävittää hautapaikka.
--
Kuva: Osmo Ijäs / sateenkaarilippu hulmuaa Mäntymäen huipulla, entisellä punakapinallisten väliaikaisella hautausmaalla (alunperin alempana blogauksestani 4.9.2009).