Ollin Oppivuodet

Näytetään bloggaukset maaliskuulta 2009.

Miksi minusta ei tullut terroristia?

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Miksi minusta ei tullut terroristia?

Alan nyt sitoa henkilökohtaista historiablogiani Anssi Pirttijärven tekemään lopputyöhön Setan historiasta, joka alkaa valmistua. Ensiksi haluaisin varoittaa lukijoita siitä, ettei blogini ole tarkoitettu miksikään yleiseksi homohistoriaksi. Se on vain yhden mukana olleen uranuurtajan henkilökohtainen kokemus. En väitä, että kaikilla homoilla olisi ollut yhtä vaikeat henkilöhistoriat. Omaa elämäntarinaani ei voi eikä saa yleistää homoihin yleensä. Aivan varmasti herrasväen kabineteissa ja Hansa-ravintolassa on ollut iloista ja kimaltelevaa glitteriä ja gay-elämää. Se ei vain ole minun maailmaani.

Monessa suhteessa tarinaani voi lukea eheytymisyrityksissä vaurioituneen ex-ex-gayn toipumistarinana. Erona nykytilanteeseen on, että omassa nuoruudessani, 1950- ja 60-luvuilla ei ollut nykyisen kaltaisia eheytysliikkeitä. Niitä ei tarvittu. Koko yhteiskunta ja sen valtionkirkko olivat yksi suuri konversioliike ainakin sairausluokituksen muuttamiseen 1981 saakka. Kirkon perheasiain neuvottelukeskukset toimivat silloin homojen kidutuskeskuksina, ainakin minun kohdallani.

En ole normihomo. Kuten aikaisemmasta elämäkerrastani ilmenee, olen aina ollut ulkopuolinen taustani ja sosiaalisen asemani johdosta. Sain isän suvun puolelta jopa äärioikeistolaisia kiihkokristillisiä (MRA) vaikutteita, joita tosin tasapainoitti äidin puoleisen suvun käytännöllisten ja maanläheisten sosialidemokraattinen ilmapiiri. Ihanteellisena nuorukaisena sain ensimmäiset ideologiset vaikutteeni Martin Luther Kingiltä. Kouluaineessa ilmoitin myös Jeesuksen yhdeksi esikuvakseni, mitä olen hieman häpeillyt jälkeenpäin. En kuitenkaan ole mikään tiukkapipo uskovainen. Suhteeni uskontoon muodostuu lähinnä Bachin musiikin välityksellä, jota kuulin joka päivä kotona isän soittamana. Koulussa minut oli kasvatettu ajan ja Norssin hengen mukaan sankarivainaja-ainekseksi.

Selvitessäni itsesyrjinnän ja muuttumisyritysten kierteestä, silmäni avautuivat näkemään koko sen henkisen ja hengellisen väkivallan kierteen, joka oli lähes murskannut minut. Lopetin muuttamiseen tähtäävän psykoanalyysin samana vuonna (1974) kun Seta perustettiin ja liityin siihen. Silloin olin täynnä vihaa ja raivoa sortoa vastaan, mutta myös itseäni kohtaan koska olin antanut johtaa itseäni harhaan niin pitkään, että koin elämäni valuneen hukkaan.

Tämä sattui ajallisesti samaan kohtaan, jolloin maailmalla tuli kuuluisaksi Baader-Meinhoffin terroristiryhmä. Sen ensimmäisen polven juuret on jäljitettävissä myös 1960-luvun opiskelijaliikkeeseen ja sen vähittäiseen radikalisoitumiseen. Sen aktivistit olivat minun tavoin nuoria, ihanteellisia opiskelijoita, joiden vaatimukset olivat hyvin käytännöllisiä ja kietoutuivat ajan vastakultuurille tyypillisiin teemoihin, kuten ydinaseiden ja Vietnamin sodan vastustukseen. Vaikka liike oli ollut alusta saakka vasemmistolainen - osittain vastavaikutuksena edelliselle sukupolvelle, ei se silti ollut kuin pienissä piireissä äärikommunistinen.

Opiskelijaradikaalien älyllisenä innoittajana oli marxilaisvaikutteista Frankfurtin koulukuntaa edustaneen filosofin Herbert Marcusen ajatus suuresta kieltäytymisestä ja siirtymisestä uuteen yhteiskuntaan. Saksassa nuoret kokivat itsensä ulkopuolisiksi ja politiikan vaihtoehdottomaksi. Yksi ratkaisevia käännekohta radikalisoitumisessa oli Iranin shaahin vierailu, jota vastaan Berliinissä osoitettiin mieltä. Myös Helsingissä järjestettiin shaahinvastaisia mielenosoituksia, joita näkyvimpinä organisoivat Erkki Tuomioja ja Ilkka Taipale kesällä 1967.

Ihailin salaa näitä aktivisteja, vaikka en silloin uskaltanut liittyä mukaan protestointiin. Liityin kyllä sosialidemokraattiseen puolueeseen lähinnä Erkki Tuomiojan esimerkin kannustamana.

Olin kuitenkin silloin vielä niin sairausleiman sisäistänyt, että päätin lähteä psykoanalyysiin muuttuakseni heteroksi. Vaikka tein viiden vuoden harharetken yrittäessäni muuttaa itseäni, olin kuitenkin omaksunut joitakin radikaaleja toimintamalleja Euroopan kuohuvalta 60-luvulta sekä Yhdysvaltojen Stonewall-vuodelta 1969.

Vaikka nyt tiedetään, että Baader-Meinhof -ryhmän jäsenet olivat lähinnä rikollisia, heidän vaikutuksensa aikalaisnuoriin oli suuri. Vuonna 1971 jopa 25 prosenttia alle 30-vuotiaista saksalaisista sanoi tuntevansa ainakin jossakin määrin myötätuntoa ryhmään kohtaan.

Ryhmittymän jäsenet kutsuivat itseään vapaustaistelijoiksi ja julistivat vastustajakseen kapitalistisen yhteiskunnan, erityisesti sen lehdistöimperiumin (Springer) keltaisen lehdistön. Tämä esitti protesteille yksilöpsykologisoivia syitä yhteiskunnallisten selitysten sijasta. RAF kohdisti terrori-iskunsa juuri lehdistöön ja teollisuuspamppuihin. Tämä oli myös sukupolvikapina: radikaalien isät olivat usein kannattaneet Hitleriä ja taistelleet tämän armeijassa. Kapinallisten ydinjoukko oli ihanteellisia sosiologian opiskelijoita.

Tapani Suominen on tehnyt väitöskirjan (Ehkä teloitamme jonkun, 1997), jossa hän vertaa Saksan, Norjan ja Suomen opiskelijaliikkeiden vaiheita 60/70-lukujen vaihteessa. Suominen analysoi, miten Suomen valtiovallan viisas politiikka pelasti Suomen joutumasta terrorismin uhriksi. Länsi-Saksassa poliisi ja valtiovalta suhtautuivat autoritaarisesti ja torjuvasti opiskelijaprotestiin ja Berliinin poliisi ampui mielenosoitusta seuraamaan tulleen opiskelijan ja pasifistin Benno Ohnesorgin. Tämä sytytti väkivaltaisia mellakoita ja johti terrorismiin.

Suomisen mukaan Suomessa valtiovalta tuli vastaan ja suostui opiskelijoiden uudistusvaatimuksiin. Poliisi suhtautui melko hillitysti. On sanottu, että Urho Kekkonen syleili nuorisokapinan vaarattomaksi Suomessa.

Tällaisesta taustasta tulin Setan toimintaan vihaisena nuorena miehenä kesällä 1974 ja minut valittiin heti varapuheenjohtajaksi. Setan näyttävimmät aktiot ajoittuivat 1970-luvun loppuvuosiiin, jolloin päätimme ryhtyä avoimeen taisteluun syrjintää vastaan.

Setan retoriikka oli kyllä 70-luvun malliin hyökkäävää. Mekin puhuimme itsestämme "vapautusliikkeenä" ja toiminnastamme "taisteluna". Mutta toimintamme oli rauhanomaista: kirjelmiä vaikuttajille ja päättäjille ja mielenosoituksia. Vaikka Setan ydinaktivisteissa oli paljon sosialidemokraatteja, Seta oli alusta pitäen kaikkien eri poliitisten suuntien muodostama koalitio.

Setan alkuvaiheessa oli mukana myös kristittyjä. Esimerkiksi Seppo Kivistö, josta tuli ensimmäinen julkinen homo, oli Stefanus-lähetyksen jäsen ja salakuljetti Raamattuja Neuvostoliittoon. Yksi Setan alkuvaiheen keskeinen vaikuttajahahmo oli ilomantsilainen opettaja Martti Kaipiainen. Martti ja hänen vaimonsa Anna-Liisa tunsivat henkilökohtaisesti kaikki arkkipiispat Simojoesta lähtien. Martti oli myös kirkkoneuvoston jäsen, Kokoomuksen aktiivijäsen ja rintamamies.

Seta oli siis hyvin sekalainen seurakunta. Meidän taistelukeinomme oli kirjelmien lähettäminen, tutkimuksen teko, kirjallisuuden tuottaminen ja tiedostamisryhmien toiminta. Juuri vuonna 1979 tapahtui paljon: Seta sai paljon julkisuutta mielenosoituksillaan sananvapauden puolesta ja sairausleímaa vastaan.

Oman elämäni ehkä tuskallisin kokemus oli kun Setan edustajat - minä mukaan luettuna - vierailivat loppuvuodesta 1979 silloisen oikeusministeri Christoffer Taxellin luona vaatimassa sensuurilain kumoamista. Delegaatiossa oli mm. Setan silloinen puheenjohtaja, ihmisoikeusjuristi Leo Hertzberg, lakitieteen opiskelija Ulf Månsson sekä minä Setan tutkimusryhmän ja lehden edustajana.

Heti astuttuamme oikeusministerin virkahuoneeseen Valtioneuvoston talossa Senaatintorin varrella, vastaamme tulvahti kyyninen ja ylimielinen reaalipolitikointi ja kaksinaamaisuus. Taxell kysyi heti onko joukossamme journalisteja ja velvoitti läsnäolijoita vaikenemaan visusti keskustelun sisällöstä.

Aluksi oikeusministeri Taxell moitti Setaa siitä, että olimme kovin näkyvästi Suomessa ja ulkomailla protestoiden "pilanneet Suomen mainetta", tarkoittaen nimenomaan YK:n Ihmisoikeuskomitealle tehtyä kantelua.

Taxell luennoi meitä siitä, että koska homous on niin vastenmielistä, mikään hallitus ei halua vaarantaa puolueensa ääniä poistamalla homojen syrjinnän ja eriarvoisuuden.

Tilaisuudessa vallitsi myrkyllinen ja vihamielinen tunnelma, kuten kasvoiltani voi huomata tilanteessa otetusta kuvasta. Ministeri Taxell suhtautui ylimielisesti ja torjuvasti demokratian perusperiaatteisiin, kuten sananvapauteen. Kaikki Setan varsinaiset aktivisti olivat raivoissaan ja purivat hammasta voimattomasta vihasta. Onneksi olimme valinneet puheenjohtajaksi ulkopuolisen juristin, Leo Hertzbergin, joka pystyi suhtautumaan viileästi tilanteeseen ja jota Taxell ei kehdannut halveksia avomesti.

Tilanne herätti meissä erityistä raivoa sen vuoksi, että Suomen oikeusministeriksi oli valittu konservatiivinen suomenruotsalaisen pääoman edustaja, yritysjohtaja ja poliitikko, joka edusti suurkapitalisteja eikä oikeudenmukaisuutta.

Kävellessämme ulos oikeusministerin virkahuoneesta puristimme kaikki nyrkkejämme raivosta. Varsinaiset aktivistit kirosivat "oikeus"ministerin kyynisyyttä ja ylimielisyyttä.

Muistimme juutalaisten kohtalosta natsien sorron alla käytettyä sanontaa "Totgeschlagen - totgeschwiegen" (Kuoliaaksi lyödyt - kuoliaaksi vaietut).

Itse muistutin muita tapaamisen jälkeen historiallisesta teosta samoissa tiloissa tyrannitsaari Aleksanteri III:n aikana, jolloin aktivisti Eugen Schauman oli ampunut tsaarin käskynhaltijan Bobrikovin, joka myös yritti kuristaa sananvapautta Suomessa.

Sankarivainajakoulutuksen saaneena tarjouduin tekemään työn. Muut setalaiset ja Leo Hertzberg hiljensivät minut välittömästi ja vakuuttivat minun olevan paljon arvokkaampi elävänä aktivistina kuin kuolleena marttyyrinä.

Siinä tilanteessa meitä lopulta rauhoitti tietoisuus siitä, että olimme jo onnistuneet voittamaan puolustajiksemme monet kansanedustajat, muut ministerit, päättäjät ja vaikuttajat. Erityisen lämpimät tunteet meillä oli meitä suuresti alusta saakka auttaneita ihmisiä kohtaan: juristi Tarja Halonen, Suomen mielenterveysseuran puheenjohtaja Irja Rantanen, Ilkka Taipale ja Claes Andersson. Saimme paljon apua ulkomailta ja tunsimme, ettemme ole yksin.

Suomen valtiovalta ei onneksi lähettänyt aseistettuja poliiseja meitä ampumaan, vaan lähinnä sosialidemokraattisia juristeja, ministereitä ja sosiaalialan uudistajia, jotka ottivat vaatimuksemme epäkohtien korjaamisesta vakavasti ja ryhtyivät toteuttamaan niitä käytännössä.

Päätin sittenkin pysyä lapsuuteni esikuvan Martin Luther Kingin antaman esimerkin mukaisesti rauhanomaisissa keinoissa.

[Kuva: Olli Stålström Setan edustajana oikeusministeri Christoffer Taxellin (selin) luona vaatimassa sananvapautta syksyllä 1979. Oikeusministeriön kuva-arkisto]

[Kiitos lukijapalautteesta! Minulle huomautettiin, että tuon väitöksen opiskelijakapinasta teki Tapani Suominen (ei Salminen). Tapani Salminen taas oli se kielitieteiljä, joka antoi asiantuntijalausunnon minun puolustamiseksi Tampereen käräjäoikeudesssa. Sen mukaan henkilön nimittämistä asiantuntijaksi lainausmerkeissä ("asiantuntija") ei voi kielitieteellisesti pitää solvauksena, vaan se on täysin hyväksyttävä tyylikeino, jolla kirjoittaja ilmaisee olevansa eri mieltä kohteensa asiantuntijuudesta]


Tukholman mielenosoituksesta 30 vuotta

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Vuonna 1979 Tukholman vapautuspäivillä Setalla oli oma pieni osastonsa, jossa kannettiin Suomen lippua. Tässä kuvassa nähdään marssilla keskellä Ulf Månsson ja Juha Laurikainen sekä taempana Mimma Tuominen ja Leena Tamminen. Vesa Tapio Valo teki artikkelia Seta-lehteen ja Olli Stålström otti kuvia uutisartikkeleihin.

Kuten Vaeltajan esittämässä ruotsinmaalaisessa radio-ohjelmassa kerrotaan, rauhanomainen marssiminen ei vielä vuonna 1979 ollut itsestään selvyys. Silloin asenteet jopa Ruotsissakin olivat sellaiset, että ei ollut helppoa saada marssijoita kadulle. Kun kulkue kääntyi Drottningsgatanille, joka on suhteellisen kapea jalankulkijakatu, me marssijat jouduimme kulkemaan aivan katsojien keskellä.

Niinä vuosina olivat terroristit usein lehtien etusivuilla lentokonekaappauksineen ja ihmiset olivat hieman huolissaan siitä, millaisiin reaktioihin julkinen mielenosoitus johtaa. Loppujen lopuksi ensimmäiset katumielenosoitukset 1970-luvulla sujuivat pohjoismaissa hyvin rauhallisesti. Uskonkiihkoilijat pilasivat ajoittain tunnelmaa lukemalla Mooseksen lain tappokäskyä homoudesta. Tämä puolestaan johti ikäviin vastareaktioihin joidenkin mielenosoittajien taholta, mutta järjestysmiehet ja poliisi saivat järjestyksen pysymään hyvänä.

Näkyvä julkisuus sai virkamiehet ja suuren yleisön kuitenkin tutustumaan tasavertaisuusjärjestöjen esittämiin kantoihin ja tutkimustuloksiin. Kuten radio-ohjelmassa kerrotaan, ruotsalaiset virkamiehet olivat suhtautuneet näennäisen kohteliaasti tasavertaisuusvaatimuksiin, mutta eivät olleet suostuneet tekemään mitään konkreettista.

Niissä oloissa tarvittiin jokin näkyvä ja kuuluva kannustin, jotta päättäjät olisivat ottaneet vakavasti vaatimukset. Ruotsissa sairausleima poistettiin jo samana vuonna 1979 kun psykiatriset virkamiehet olivat myöntäneet, että se on perusteeton vanha jäänne. Suomessa Lääkintöhallitus harjoitti passiivista vastarintaa vuoteen 1981 saakka, jolloin sairausleima vihdoin poistui.

Rikoslain sensuuripykälä, ns. kehotuskielto (RL 20:2.1) säilyi vielä seuraavalle vuosikymmenelle kansainvälisestä painostuksesta huolimatta. Viranomaiset ja poliitikot myönsivät, että lainkohta on perusteettomasti sananvapautta rajoittava ja joutaisi poistettavaksi. Poliittista piiloleikkiä käytiin vielä monta vuotta, koska mikään hallitus ei uskaltanut ottaa sensuurilain poistamista erilliiskymymyksenä esille, vaan vetosi aina vain siihen, että rikoslain kokonaisuudistus on tulossa ja on pakko odottaa siihen saakka.

Tämä jakoi myös setalaisten mielipiteitä. Osa oli sitä mieltä, että sensuurilaki on ns. kuollut pykälä, joka poistuu aikanaan. Osa aktivisteista, joihin minä kuuluin, oli sitä mieltä, että sananvapaus on länsimaisen yhteiskunnan perusarvo, eikä sen loukkaamista saa puolustella millään tekosyyllä. Itse tein parhaani hiillostaakseni poliitikkoja erilaisissa julkisissa tilaisuuksissa kumoamaan kehotuskielto. Vaadin sananvapauden välitöntä myöntämistä mm. julkisissa keskustelutilaisuuksissa silloisilta ulkoministeri Paavo Väyryseltä ja oikeusministeri Tarja Haloselta.

Monet kyyniset reaalipoliitikot hyssyttelivät ja varoittivat heiluttamasta venettä. Toiset meistä olivat tiukkana ja vaativat sensuurilain välitöntä poistamista, vaikka se olisikin ollut käytännössä kuollut pykälä.

[Kuvassa Setan edustus Tukholman vapautuspäivillä 1979, jossa vaadittiin sairausleiman poistamista ja sananvapautta, kuvan copyright: Olli Stålström, 1979]


Tukholman mielenosoituksesta 30 vuotta

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

[Jatkan vielä Vaeltajan uutisesta Ranneliikkeessä suomalaisesta näkökulmasta ja Tukholman mielenosoitusta koskevasta ruotsalaisesta radio-ohjelmasta. Tuntuu siltä, että tasavertaisuustaistelu nytkähti ratkaisevalla tavalla eteenpäin juuri 1970-luvun loppuvuosina. Siinä oli jonkinlainen historiallinen tihentymä ja uskalsimme tulla esiin ja ulos kaduille].

Kesä 1979 oli vilkasta ja radikaalia aikaa kaikissa pohjoismaissa. Lesbot ja homot valtasivat Ruotsin Sosiaalihallituksen ja vaativat sairausleiman kumoamista, joka sujuikin nopeasti ja kivuttomasti Ruotsissa, kuten radio-ohjelmasta selviää.

Suomessa Seta oli yhteydessä Lääkintöhallitukseen ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Työläjärveen ja esitti kokonaisvaltaisen toimintaohjelman sairausleiman poistamiseksi Suomesta sekä rikoslain syrjintäpykälien kumoamiseksi.

Vuosien 1976-1980 aikana saimme erinomaista apua sananvapauden periaatteita kunnioittamista länsimaista, erityisesti Yhdysvalloista, Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista. Seta teki kantelun YK:n Ihmisoikeuskomitealle vaatien kumottavaksi psykiatrisin perustein säädettyä sensuurilakia RL 20:2.1.

Saimme paljon käytännön apua pohjoismaiden sisarorganisaatioilta. Kun Suomessa oli vaikeaa saada tarpeeksi marssijoita kaduille 1970-luvun lopulla, pyysimme ruotsalaisia ja norjalaisia aktivisteja tulemaan Helsinkiin ja pitämään suunsa kiinni marssin aikana, ettei katuyleisö olisi huomannut.

Seta oli onneksi saanut rekrytoitua kolme ulkopuolista puheenjohtajaa 70/80-lukujen vaihteessa, osittain rauhoittamaan sisäisiä kiistoja, osittain antamaan apua poliittissen vaikuttamiseen: Leo Hertzberg, Bo Ahlfors ja Tarja Halonen.

Juristina tunnettu Hertzberg allekirjoitti YK:n Ihmisoikeuskomitealle lähtetyn kantelun sensuurilaista ja siitä tuli tunnettu tapaus Hertzberg vs. Finland.

YK:sta tuli tieto Setaan, ettei YK pysty puuttumaan selviinkään syrjintälakeihin, ennen kuin joku on saanut langettavan tuomion lain perusteella. Siksi Seta teki parhaansa järjestääkseen mielenosoituksia, joissa "kehotettiin homouteen". Yritimme saada itsemme poliisin pidättämäksi, jotta YK olisi saanut tarvittavan syrjintätapauksen.

Viranomaiset pitivät koko ajan varovaista linjaa suhteessa mielenosoittajiin. Kaikki tiesivät, että Suomi on länsimaiden tarkkailussa. Erityisesti Yhdysvaltain psykiatriyhdistykseltä saimme neuvoja ja tukea taistelussa sananvapauden puolesta.

Taistelu sananvapaudesta oli alkanut.

Poliisi oli kuitenkin saanut ohjeet ylemmältä taholta toimia varovasti. Poliisi tarkasti mielenosoitusplakaatit ja keräsi niitä pois, mutta ketään mielenosoittajaa ei asetettu syytteeseen. Muutama aktivisti ilmoittautui jopa paikalliseen käräjäoikeuteen Turussa päästäkseen tuomituksi.

[Kuvassa Helsingin poliisi tarkastaa mielenosoitusplakaattien tekstejä kesän 1979 sananvapautta vaativassa mielenosoituksessa. Kuvan copyright: Olli Stålström, 1979]


Tukholman mielenosoituksesta 30 vuotta

[Ranneliikkeen uutisissa kerrotaan tänään mielenosoituksesta Tukholmassa Ruotsin Sosiaalihallituksen edessä vuonna 1979]:

http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=41&thrdid=7950

Suuressa mielenosoituksessa oli Suomesta mukana Setan ydinjoukko vaatimassa paitsi sairausleiman kumoamista, myös sensuurilain RL 20.2.1 kumoamista.

Kun ruotsalaiset aktivistit protestoivat sairausleimaa vastaan, setalaiset vaativat myös kumottavaksi sairausleiman perusteella säädettyä sensuurilakia, joka oli johtanut valmiiden ohjelmien sensurointiin Ylessä.

Seta oli tehnyt sensuurilaista kantelun YK:n Ihmisoikeuskomitealle vuonna 1978, mutta komitea oli ilmoittanut, ettei YK voi tehdä asialle mitään ennen kuin sensuurilain perusteella on langetettu rangaistus. Siksi Setan aktivistit protestoivat jatkuvasti vuosina 1978-1980 yrittäen saada itsensä pidätetyiksi sensuurilain perusteella - jotta YK olisi pystynyt toimimaan asiassa.

Tukholman mielenosoitus vuonna 1979 oli yksi tärkeimmistä protestiaktioista. Sitä olivat järjestämässä suomalaisten tukena RFSL:n puheenjohtaja Kjell Rindar ja Norjan DNF-48:n puheenjohtaja Kim Friele. Suomen puolelta asiaa ajoivat Ulf Månsson sekä Setan voimanaiset Marita Kuokkanen ja yhteiskuntatieteiden tohtori Annikki Talikka, joka antoi vaatimuksille tieteellistä painoarvoa.

Katutason mielenosoittajina olivat mm. Setan aktivistit Göran Björk, Kimmo Kahra sekä lehden edustajina Vesa Tapio Valo ja Olli Stålström. Kimmo ja Olli olivat juuri julkaisseet Suomen sairausleimaa arvostelevat artikkelit Medisiinari-lehdessä 1/1977, mikä oli ensimmäinen lääketieteellisessä lehdessä ollut sairausleiman kritiikki. Kyseessä oli homoutta yleensäkin koskeva Medisiinarin teemanumero, joka oli syntynyt sittemmin lyhytterapiaa edistävän päätoimittaja Ben Furmanin aloitteesta.

On syytä huomata, että Suomessa ei sairausluokitukseen pyritty vaikuttamaan pelkillä protestimarsseilla ja kaduilla huutamisella. Taustalla oli vuodesta 1957 lähtien kertynyt tieteellinen tutkimusaineisto, jonka mukaan sairausleima oli perustunut vinoutuneeseeen otoksen pelkästä potilasotoksesta. Seta perusteli asiaansa lähettämällä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Työläjärvelle kirjelmän, jonka liitteenä oli toistakymmentä tieteellistä tutkimusta ja eri maiden psykiatriyhdistysten kannanottoja. Mielenosoitukset olivat vain keino saada virkamiehet ja päättäjät lukemaan nämä tutkimukset.

Mielenosoitus herätti julkisuutta ja hymyä senkin takia, että siihen oli valittu taktisesti hyvin iskulause: "Finlands lag är svår, Finlands sak är vår" Tämä iskulause oli vanhemmalle yleisölle tuttu niiltä ajoilta, jolloin länsimaat puolustivat Suomea talvisodan alkaessa Neuvostoliittoa vastaan.

Iskulause perustui sanaleikkiin. Vuonna 1939 sana "lag" viittasi Suomen vaikeaan sotilaspoliittiseen asemaan. Vuonna 1979 sama sana "lag" viittasi Suomen lakiin, jossa oli sensuuripykälä estämässä asiallista tiedottamista seksuaalivähemmistöistä. Sanaleikki herätti monissa hilpeyttä, mutta konservatiiveissa raivoa, että pyhien isänmaallisten arvojen kanssa näin pilaillaan.

Kuva: WHO:n sairausleimaa 302.00 vaaditaan kumoon Tukholman vapautuspäivillä vuonna 1979. Vasemmalla oleva viiksiniekka ei ole tehnyt kotiläksyään, vaan vaatii kumottavaksi väärää sairausleimaa [300.20 (joka on paniikkihäiriö)]. [Kuvan copyright: Olli Stålström 1979].