• Olli Stålström

Sorron ideologi Asser Stenbäck

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Yksi pahimpia sorron ideologeja oli pappi ja psykiatri Asser Stenbäck, jonka vaikutuksesta säädettiin vuonna 1971 sananvapautta rajoittava "kehotuskielto". Hän teki myös kaksi rikosilmoitusta Ylen ohjelmia vastaan itse aikaansaamansa sensuurilain perusteella. Asser Stenbäck oli ensimmäisiä, jotka toivat Suomeen ns. uskonnollis-psykoanalyyttistä eheytysideologiaa (Bieber, Socarides). Vuonna 1952 Asser Stenbäck julkaisi opettajille tarkoitetun teoksen, jossa hän suositteli kaikkien homojen kastroimista. Sodan aikana Asser Stenbäck lähetti rintamakirjeitä kristilliselle Ad Lucem -lehdelle, joissa hän ylisti Hitlerin armeijoiden toimintaa.

Asser Stenbäck oli Kristillisen liiton kansanedustaja vuosina 1979-1983.

Asser Stenbäck otti mielellään yhteen Setan aktivistien ja muiden hlbt-ihmisiä puolustavien kanssa. Hän kävi kaksi kertaa Setan opintopiirissä väittämässä, että jos homoutta ei kielletä, se leviää ja vaarantaa kansamme moraalisen selkärangan. Myös teol.tri Martti Lindqvist yritti erilaisilla kristillisillä foorumeilla rauhoittaa Asser Stenbäckiä, ettei homous leviä vaikka sitä ei kiellettäisi lailla.

Artikkelini Asser Stenbäckistä ja uskonnollisesta äärioikeistosta:

http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=40_10_1

--
Kuva: Olli Stålström