• millikan

bratz

Edellisessä kirjoituksessa mainittu kirja sai minut myös ajattelemaan nuoria naisia, näistä kun kovasti oltiin huolestuneita.

Samoihin aikoihin kun neiti West kehitti debyyttinäytelmäänsä, ytimekkäällä nimellä Sex, oli nk. seksinäytelmiä jo muutamakin Broadwaylla. Mm. aikalaisnäytelmää The Captive, joka ensi kertaa käsitteli lesbolaisuutta Broadwaylla, kehuttiin taiteellisesta kunnianhimosta ja monimutkaisen aiheen hienosta käsittelystä jne. mutta jonkin aikaa tämän jälkeen se, niinkuin Westin näytelmät Sex ja the Drag, tuomittiin ankarasti.
Näytelmissä ei sinänsä ollut mitään muuta vikaa mutta yleisö oli vääränlainen: arvokkaiden, älykkäiden, keski- ja yläluokkaisten miesten, jotka toki kykenevät mitä tahansa saastaa katsomaan kyeten asettumaan sen yläpuolelle, sijaan katsomon täyttivät nuoret naiset. Vieläpä alempien sosiaaliluokkien nuoret naiset.

Sama ongelma esiintyi myös vaudevillen ja elokuvien piirissä: sinänsä sensuuri on paha asia mutta kun ne nuoret naiset menevät katsomaan niitä, niin pitäähän nyt heitä suojella. Saavat vaikutteita ja kääntyvät madonnamaisesta puhtaudesta tiesmiksi flappereiksi, prostituoiduiksi ja huumausaineiden orjiksi.

Jos nuoret naiset olisivat ymmärtäneet pysyä kotona virkkaamassa kapioitaan tai mikä onkaan näille sopivaa huvitusta, ei sensuuria olisi.