Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset maaliskuulta 2009.
Seuraava

Biskopsenkäterna

Jag har under februari månad haft en enkät om biskopsvalet här på bloggen. Två enkäter, egentligen - en där folk har fått besvara frågan vem som bör nomineras i biskopsvalet i Borgå, och så en med frågan vem som INTE bör nomineras. Man kunde välja mellan dem som har blivit nämnda i offentligheten som potentiella kandidater (se inlägget Potentiella biskopskandidater från 22.1.09) och dem som var nominerade senast, förstås med undantag för biskop Gustav, som inte längre är valbar.

Enkäternas resultat finns nedan. Först nämner jag namnet, sedan plusrösterna (alltså de från den förstnämnda enkäten), sedan minusrösterna (från den andra) och därefter differensen. I parentesen till sist är det totala antalet röster (både plus- och minusröster) omnämnt.

*

Johan Candelin 38 - 16 = 22 (54 röster)
Sixten Ekstrand 10 - 9 = 1 (19 röster)
Martin Fagerudd 2 - 23 = -21 (25 röster)
Eila Helander 2 - 28 = -26 (30 röster)
Karl af Hällström 16 - 27 = -11 (43 röster)
Anders Laxell 1 - 20 = -19 (21 röster)
Robert Lemberg 3 - 22 = -19 (25 röster)
Helene Liljeström 13 - 28 = -15 (41 röster)
Leif Nummela 16 - 11 = 5 (27 röster)
Virva Nyback 8 - 25 = -17 (33 röster)
Henrik Perret 25 - 32 = -7 (57 röster)
Henric Schmidt 1 - 18 = -17 (19 röster)
Rolf Steffansson 8 - 9 = -1 (17 röster)
Tor-Erik Store 2 - 15 = -13 (17 röster)
Bror Träskbacka 9 - 14 = -5 (23 röster)
Björn Vikström 14 - 10 = 4 (24 röster)
Bo-Göran Åstrand 18 - 22 = -4 (40 röster)
någon annan, vem? 10

Slutsummorna av allt detta är som följer:
summa 196 +röster, 329 -röster, skillnad -132 åt personer (samt 10 åt "någon annan")
medeltal 10,9 +röster, 19,4 -röster, skillnad -7,8
antal röstare 98 +röster, 64 -röster
avgivna röster per person 2,0 +röster, 5,1 -röster
"Fem i topp" är i plusröster Candelin, Perret, Åstrand, af Hällström och Nummela; i minusröster Perret, Helander, Liljeström, af Hällström och Nyback; i differens Candelin, Nummela, Vikström, Ekstrand och Steffansson; samt slutligen i det totala antalet röster Perret, Candelin, af Hällström, Liljeström och Åstrand.

*

En närmare granskning ger vid handen följande.

Det var tydligen betydligt intressantare att rösta mot någon än för någon. Kanske det är mänskligt. Väljarna avgav bara 2,0 plusröster men hela 5,1 minusröster per person.

De tre kvinnoprästmotståndarna Candelin, Nummela och Perret, som jag alltså anser vara omöjliga i sammanhanget, fick många röster i båda enkäterna. Det fick jag också, men det är ju min blogg, vilket antagligen förvränger resultatet. Hur som helst är inte jag heller lämpad. Men tack för förtroendet, det värmer!

Eventuellt är den lämpligaste kandidaten en person som inte föder alltför starka passioner åt något håll - en som kanske inte enar, men i alla fall inte splittrar! - alltså en som inte får alltför många röster i någondera enkäten. Man borde i så fall se på "fem i botten" vad gäller totalrösterna, alltså Steffansson, Store, Ekstrand, Schmidt och Laxell. För att utveckla detta lite borde väl differensen också vara nära noll, så att passionerna är jämnt fördelade. Då kunde listan bli Ekstrand, Steffansson, Vikström, Åstrand och Träskbacka.

Men det är klart att enkäter av detta slag inte är vetenskapliga, utan skall ses som en lek och tas med en nypa salt. Däremot kan de vara hjälpmedel när det gäller att bilda sig en egen åsikt. Jag vet att min egen åsikt om vilken kandidat jag vill stöda har blivit mycket klarare medan jag har följt med siffrornas utveckling. Mer om detta senare.

Hur går valet nu vidare? Jag vill citera Kyrklig tidningstjänst:

* Kandidatnomineringen i biskopsvalet i Borgå stift inleds fredagen den 6 mars och pågår i två månader. [...] Nomineringen avslutas onsdagen den 6 maj klockan 16.
Biskopsvalet hålls onsdagen den 2 september. Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna så hålls en andra omgång den 16 september.
Biskopen väljs av stiftets 233 präster och lektorer samt lika många lekmannaelektorer. Det finns alltså sammanlagt 466 röstberättigade i biskopsvalet. [...]
En valförening bestående av minst tio röstberättigade präster eller lekmannaelektorer kan ställa upp en kandidat i valet. Kandidaten ska ge sitt skriftliga samtycke till kandidaturen. Efter att kandidatnomineringen avslutats granskas kandidatlistorna i slutet av maj. I början av sommaren lottar domkapitlet ut nummer åt kandidaterna.
Biskop Gustav Björkstrand avgår med pension från början av november, då också den nyvalda biskopen tillträder. Den nya biskopen vigs till ämbetet på första advent, den 29 november. (KT 25.2.09) *

Själv planerar jag att sätta upp en enkät till i maj när kandidaterna är klara. Sedan kan vi jämföra enkätens utfall med valresultatet i september...



Uppdatering: Pond, Adkisson, Sucuzhañay

I augusti skrev jag om Janice Langbehn och Lisa Pond från delstaten Washington, USA, som hade levat tillsammans i 18 år och hade tre barn. I februari 2007 skulle hela familjen fara på en kryssning i Florida, då Pond kollapsade och fördes till ett sjukhus i Miami, där hon avled. Denna tragiska händelse blev helt omänsklig genom sjukhusets, staden Miamis och delstaten Floridas vägran att erkänna Langbehn och barnen som Ponds anhöriga, så att de kunde besöka hennes dödsbädd eller få hennes dödsattest för att kunna begrava henne.
I juni 2008 drog Langbehn sjukhuset inför rätta för att uppsåtligt ha gjort henne och familjen emotionell skada. Nu i februari 2009 tog en domstol upp frågan. Sjukhuset hävdade att inget fel hade gjorts, eftersom de bara hade följt sin policy. Den juridiska organisationen Lambda Legal, som representerar Langbehn, är upprörd.
Jag kan förstå det. Men sjukhusets argument öppnar för intressanta följder. Om jag har en policy att inte betala mina räkningar - är jag inte ansvarig för dem då? Borde man pröva detta i domstol, månne? Hmmm...

***

I juli 2008 tog Jim D. Adkisson, 58, ett hagelgevär med sig till en liberal kyrka i Knoxville, Tennessee, USA, och dödade två och skadade sju personer. Adkisson var arbetslös och mentalt obalanserad och lyssnade på och läste gärna sådant som högerpredikanter och -politiker påstod om liberalismens skadlighet och sexuella minoriteters avsaknad av existensberättigande. Han lämnade ett manifest i sin bil när han gick in i kyrkan; eftersom han utgick från att han skulle bli skjuten av en polis, var det meningen att manifestet skulle bli hans självmordsbrev.
Adkisson skulle ställas inför rätta i mars, men erkände nyligen sin skuld och dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.
Bloggar- och prästkollegan MadPriest konstaterar att de som egentligen är skyldiga till denna vansinneshandling är å ena sidan de predikanter, politiker och andra ledare som förnekar homosexuellas fulla mänsklighet och å den andra de som inte protesterar mot detta. Jag håller med honom, dock utan att förneka Adkissons eget ansvar. Men han är inte den ende ansvarige.

***

På morgonnatten 7.12.08 attackerades ecuadorianen José Sucuzhañay och hans bror i New York City av tre män som (felaktigt) antog att de var homosexuella. José blev grovt misshandlad och avled några dagar senare på sjukhus, dagen innan hans mor hann dit från Ecuador.
Nu har två av de tre männen, Hakeem Scott och Keith Phoenix, blivit arresterade, medan den tredje attackeraren fortfarande är försvunnen. Scott visar ånger över sitt dåd, medan Phoenix lär ha sagt: "Jaha, jag dödade någon - gör det mig till en ond människa?" Han är förstås ärlig, men...

***

http://karlafhallstrom.blogspot.com/2009/03/uppdatering-pond-adkisson-sucuzhanay.html


Stödgruppsinfo Tukiryhmäinfo 2/09

Jag skickar emellanåt information om vad som händer på den politiska fronten i Borgå till medlemmarna i min stödgrupp på Facebook. Det tycks inte bli alltför ofta; senast var det 15.1.09.

Stadens ekonomi är (som bekant?) i djup kris. Den främsta orsaken till detta är naturligtvis den globala krisen, men det blir inte bättre av att vi verkar ha levat över våra tillgångar under de senaste åren. Det finns ingen buffert, utan överskridningarna kommer att leda till ökad lönebörda, vilket ju inte är bra.
Den ”sparlista” som ledande tjänstemän publicerade i veckan skall diskuteras intensivt i olika organ under den närmaste framtiden. Eftersom detta är fallet, vill jag inte nu gå in på detaljer; jag kan bara konstatera att denna lista på inget sätt är slutgiltig...

Arbetet i bildningsnämnden har kommit igång.
Det kommer knappast att bli lätt; förutom alla hotande nedskärningar verkar några av medlemmarna vara svenskhatare, vilket har sina sidor när vi ska diskutera de båda språkgruppernas skolnät och liknande frågor. Men kanske det första intrycket är felaktigt. Vi får hoppas det i alla fall.

Lokalföreningen ”SFP i Borgå centrum” hade årsmöte 27.2.09. Årsmötet hade den goda smaken att återvälja Christel Raunio som ordförande och att välja in mig i styrelsen för den kommande tvåårsperioden. Tack för förtroendet!

Allt gott!

Kalle

***

Lähetän välillä tietoja Porvoon poliitisesta tilanteesta Facebookin tukiryhmäni jäsenille. Tämä ei tapahtune kovin usein; viimeisin kiertokirje lähti 15.1.09.

Kaupungin talous on (kuten tunnettua?) syvässä kriisissä. Perustava syy on tietenkin globaali kriisi, mutta viime vuosien leväperäisyys taloudenhoidossa ei paranna asiaa. Ylitykset tulevat johtamaan lisättyyn lainanottoon, mikä ei tietenkään ole hyvä asia.
Johtavien virkamiesten viikolla julkaisema ”säästölista” tullaan puimaan eri yhteyksissä lähitulevaisuudessa. Siksi en halua mennä yksityiskohtiin; totean vain että julkaistu lista ei mitenkään ole lopullinen...

Sivistyslautakunnan työ on päässyt käyntiin.
Se ei välttämättä tule olemaan helppoa; kaikkien uhkaavien säästöpaineiden lisäksi muutama lautakunnan jäsen osoitti halukkuutta kielitaisteluun. Keskustellessa molempien kieliryhmien kouluverkostoista ja vastaavista kysymyksistä, tällä on puolensa. Toivokaamme kuitenkin että ensivaikutelma pettää.

Paikallisyhdistys ”RKP Porvoon keskustassa” piti vuosikokoustaan 27.2.09. Se osoitti hyvää makua sekä valitsemalla Christel Raunio uudelleen puheenjohtajaksi että valitsemalla minut hallitukseen tulevaksi kaksivuotiskaudelle. Kiitos luottamuksesta!

Kaikkea hyvää!

Kalle


Jesus segrar över frestelserna

Texterna för Första söndagen i fastan (Invocavit) enligt tredje årgången

Första läsningen: Jes 1:16-20
Tvätta er, rena er!
Låt mig slippa se era illdåd.
Sluta göra det onda
och lär er göra det goda.
Sträva efter rättvisa,
stöd den förtryckte.
För den faderlöses talan,
skaffa änkan rätt.
Låt oss gå till rätta med varandra,
säger Herren.
När era synder är scharlakansröda,
kan de då bli vita som snö?
När de är röda som purpur,
kan de då bli vita som ull?
Om ni villigt lyder mig
skall ni få njuta det goda i landet,
men om ni trotsar och vägrar
skall ni bli svärdets byte.
Herren har talat.

eller

1 Mos 3:1-7 (8-19)
Ormen var listigast av alla vilda djur som Herren Gud hade gjort. Den frågade kvinnan: "Har Gud verkligen sagt att ni inte får äta av något träd i trädgården?" Kvinnan svarade: "Vi får äta frukt från träden, men om frukten från trädet mitt i trädgården har Gud sagt: Ät den inte och rör den inte! Gör ni det kommer ni att dö." Ormen sade: "Ni kommer visst inte att dö. Men Gud vet att den dag ni äter av frukten öppnas era ögon, och ni blir som gudar med kunskap om gott och ont." Kvinnan såg att trädet var gott att äta av: det var en fröjd för ögat och ett härligt träd, eftersom det skänkte vishet. Och hon tog av frukten och åt. Hon gav också till sin man, som var med henne, och han åt. Då öppnades deras ögon, och de såg att de var nakna. Och de fäste ihop fikonlöv och band dem kring höfterna.
(De hörde Herren Gud vandra i trädgården i den svala kvällsvinden. Då gömde sig mannen och kvinnan bland träden för Herren Gud. Men Herren Gud ropade på mannen: "Var är du?" Han svarade: "Jag hörde dig komma i trädgården och blev rädd, eftersom jag är naken, och så gömde jag mig." Herren Gud sade: "Vem har talat om för dig att du är naken? Har du ätit av trädet som jag förbjöd dig att äta av?" Mannen svarade: "Kvinnan som du har ställt vid min sida, hon gav mig av trädet, och jag åt." Då sade Herren Gud till kvinnan: "Vad är det du har gjort?" Hon svarade: "Ormen lurade mig, och jag åt."
Då sade Herren Gud till ormen:
"Du som gjorde detta,
förbannad skall du vara,
utstött från boskapen och de vilda djuren.
På din buk skall du kräla
och jord skall du äta så länge du lever.
Jag skall väcka fiendskap mellan dig och kvinnan,
mellan din avkomma och hennes:
de skall trampa på ditt huvud
och du skall hugga dem i hälen."
Till kvinnan sade han:
"Stor skall jag göra din möda
när du är havande,
med smärta skall du föda dina barn.
Din man skall du åtrå,
och han skall råda över dig."
Till mannen sade han:
"Du som lyssnade till din hustru
och åt av trädet som jag förbjöd dig att äta av,
förbannad skall marken vara för din skull.
Med möda skall du hämta din näring från den
så länge du lever,
törne och tistel skall den ge dig.
Du skall äta av växterna på marken,
du skall slita för ditt bröd i ditt anletes svett
tills du vänder åter till jorden.
Ty av den är du tagen,
jord är du och jord skall du åter bli.")

Andra läsningen: Heb 2:9, 17-18
Men vi ser att Jesus, som en liten tid var ringare än änglarna, nu är krönt med härlighet och ära därför att han led döden. Genom Guds nåd skulle det komma alla till godo att han fick möta döden.
Och därför måste han i allt bli lik sina bröder för att bli en barmhärtig och trogen överstepräst inför Gud och kunna sona folkets synder. Eftersom han själv har prövats och lidit kan han hjälpa dem som prövas.

Evangelium: Mark 1:12-13
Anden drev honom ut i öknen, och han var i öknen fyrtio dagar och sattes på prov av Satan. Han levde bland de vilda djuren, och änglarna betjänade honom.


Seuraava