Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset kesäkuulta 2008.

Uppdateringar

Flera gånger har jag skrivit om Fred Phelps och hans kyrka Westboro Baptist Church (WBC) i Kansas, USA; senast gjorde jag det i april.
Nu har WBC och familjen Phelps' advokatbyrå fått böter på 5 miljoner USD (ca 3,25 miljoner €) för sina anti-gaydemonstrationer vid jordfästningarna av två stupade soldater. En federal domare gav order om att kyrkobyggnaden och kontorshuset skall konfiskeras för att betala böterna. Familjen Phelps hävdar dock att båda byggnaderna är bostäder för familjemedlemmarna, i vilket fall konfiskationen inte kan äga rum.

*

I oktober skrev jag om den presbyterianska pastorn Jane Spahr i Kalifornien, USA, som blev fälld av en regional kyrklig domstol för att ha förrättat lesbiska vigslar. Hon överklagade domen, skrev jag då, och kan nu rapportera att kyrkans högsta instans frikände henne. Motiveringen var att de ceremonier som Spahr förrättade inte var vigslar, och därmed inte mot kyrkans regler.
I förra veckan förrättade hon en liknande ceremoni igen. Den ena bruden var den advokat som förde hennes talan när hon drogs inför rätta.

*

En imam i Texas, USA, har i en fatwa tagit avstånd från Gambias president Yahya Jammehs hot att halshugga alla homosexuella i Gambia, som jag bloggade om för någon vecka sedan. Shejk Mohamed El-Moctar El-Shinqiti protesterar inte mot president Jammehs homofobi som sådan, utan håller tvärtom helt med om den. Hans fatwa konstaterar bara att presidenten inte är eller förväntas vara en expert på islamsk lag, och därför borde granska ytterligare de begränsade möjligheter som Koranen och hadith (den muntliga lagen) ger.
Jag vet inte om jag blir så mycket gladare av det...

*

Länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2008/06/uppdateringar.html



Semester ... nästan

Idag på Apostladagen förrättade jag två konfirmationer i Mariagården här i Borgå. Det är troligen de sista konfirmationer som jag förrättar där, eftersom domkyrkan är i bruk igen nästa år. Mariagården har varit ett fungerande alternativ, men lite trångt har det varit emellanåt. Om man tar till alla klutar får man in 260 personer där, medan domkyrkan nu efter renoveringen kommer att rymma 1000 personer (tidigare 750).

Jag höll en predikan (http://tinyurl.com/3f2dml) över dagens texter. Jag brukar säga att jag följer en regel i predikoförberedelserna: "Varje tal skall innehålla fem vitsar. Utom jordfästningstal; där räcker det med tre." I praktiken följer jag inte denna princip slaviskt; jag kommer med skämtsamheter om det passar in (vilket det sällan gör vid jordfästningar), men siktar inte på något speciellt antal.

Idag var det dock ett par av mina medarbetare som satt och räknade vitsarna i min predikan och kom fram till att de var sju! Jag vet inte riktigt hur de räknade, för när jag granskade mitt manuskript hittade jag bara tre. Kanske jag var ofrivilligt rolig några gånger...

Jag har en vecka arbete kvar innan semestern börjar. Men nu, efter att skriftskolläger och konfirmationer lyckligt är överståndna, känns det nästan som om semestern redan skulle ha börjat! Och det är inte lika illa som i fjol (http://tinyurl.com/4p6qzt), tack och lov!


I Herrens tjänst

Texterna för Apostladagen enligt andra årgången

Första läsningen: Hes 2:1-8
"Människa", sade han, "res dig upp! Jag vill tala med dig." Medan han talade fylldes jag av en andekraft som reste mig upp. Och jag hörde den som talade till mig. "Människa", sade han, "jag sänder dig till israeliterna, de trotsiga som trotsar min vilja. Både de och deras fäder har varit upproriska mot mig till den dag som i dag är. Till dessa människor med fräck uppsyn och hårt hjärta sänder jag dig. De är ett motsträvigt folk, men vare sig de lyssnar eller inte skall du säga till dem: 'Så säger Herren Gud.' De kommer att inse att en profet har varit hos dem. Människa! Var inte rädd för dem och bli inte skrämd av vad de säger, även om nässlor och törnen omger dig och du bor bland skorpioner. Bli inte skrämd av vad de säger och var inte rädd för dem. De är ju ett motsträvigt folk. Men vare sig de lyssnar eller inte skall du framföra mina ord till dem. De är ju ett motsträvigt folk. Människa! Lyssna till vad jag har att säga dig. Var inte motsträvig som detta motsträviga folk. Öppna din mun och ät det jag ger dig."

Andra läsningen: Ef 2:19-22
[Ni] är [...] inte längre gäster och främlingar utan äger samma medborgarskap som de heliga och har ert hem hos Gud. Ni har fogats in i den byggnad som har apostlarna och profeterna till grund och Kristus Jesus själv till hörnsten. Genom honom hålls hela byggnaden ihop och växer upp till ett heligt tempel i Herren; genom honom fogas också ni samman till en andlig boning åt Gud.

Evangelium: Matt 16:13-19
När Jesus kom till området kring Caesarea Filippi frågade han sina lärjungar: "Vem säger människorna att Människosonen är?" De svarade: "Somliga säger Johannes döparen, men andra säger Elia och andra Jeremia eller någon profet." - "Och ni", frågade han, "vem säger ni att jag är?" Simon Petrus svarade: "Du är Messias, den levande Gudens son." Då sade Jesus till honom: "Salig är du, Simon Barjona, ty ingen av kött och blod har uppenbarat detta för dig, utan min fader i himlen. Och jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den. Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket. Allt du binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt du löser på jorden skall vara löst i himlen."


Vägröjaren

Texterna för Midsommardagen (Johannes döparens dag) enligt andra årgången

Första läsningen: Jes 51:3-6
Herren tröstar Sion,
ger tröst åt hennes ruiner.
Han gör hennes öken lik Eden,
hennes ödemark lik Herrens trädgård.
Fröjd och glädje skall råda där,
lovsångens toner ljuda.
Lyssna på mig, alla folk,
ni folkslag, hör noga på!
Från mig skall lagen utgå,
min rätt skall bli ett ljus för folken.
Snabbt nalkas min rättfärdighet,
min hjälp är på väg,
med mäktig arm skipar jag rätt bland folken.
Fjärran länder väntar på mig,
de sätter sitt hopp till min makt.
Lyft blicken mot himlen,
betrakta jorden därunder.
Himlen skall lösas upp som rök,
jorden slitas ut som en klädnad
och dess invånare dö som flugor.
Men min hjälp varar i evighet,
min rättfärdighet går aldrig om intet.

Andra läsningen: Apg 14:15-17
"Vi kommer med ett gott budskap till er: ni skall omvända er från dessa maktlösa gudar till den levande Guden, som har gjort himmel och jord och hav och allt vad de rymmer. Förr i tiden lät han alla hednafolk gå sina egna vägar, men ändå gav han vittnesbörd om att han finns, genom allt gott som han gör. Från himlen har han gett er regn och skördetider, han har mättat er och fyllt era hjärtan med glädje."

Evangelium: Luk 1:57-66
För Elisabet var tiden inne att föda, och hon födde en son. Hennes grannar och släktingar fick höra vilken stor barmhärtighet Herren hade visat henne, och de gladde sig med henne. På åttonde dagen kom de för att omskära pojken, och de ville kalla honom Sakarias efter hans far. Men då sade hans mor: "Nej, han skall heta Johannes." De sade till henne: "Det finns ingen i din släkt som bär det namnet." Och de gjorde tecken åt fadern att låta dem veta vad barnet skulle kallas. Han bad om en skrivtavla och skrev: "Johannes är hans namn", och alla förvånade sig. Med en gång löstes hans läppar och hans tunga, och han talade och prisade Gud. Alla de kringboende greps av fruktan, och överallt i Judeens bergsbygd talade man om detta som hade hänt. Och alla som hörde det lade det på minnet och frågade sig: Vad skall det inte bli av detta barn? Ty Herrens hand var med honom.


Sex, alkohol och aborter - samt midsommar

Kjell "Wikis" Wikström, ungdomsledare i Ekenäs, skriver visa ord på sin Kp-blogg under rubriken Synd att pippa (http://tinyurl.com/3fv8xj):

* Fortfarande förundras jag över den energi som läggs ner på kontroll av sexuell vandel jämfört med den tid som läggs ner på övrig livsstil. Att roffa åt sig, sko sig, planera skatter, betala underpris för varor från billiga länder, sälja bilar med småfel, fixa billiga banklån med hjälp av kontakter, ladda ner gratis program och musik och filmer och Gud vet vad - inte mycket till kommentarer ! Men Gud nåde den stackars dåre som jagad av sin sexualdrift mättar den lusten - då!!! Då skall man ha förståndet med. Då skall man vara avhållsam. Full och kåt är ingen bra kombination. Men den är vanlig. Vad erbjuder vi? Tänk efter före! Inte sexa förrän du är gift! Ta ditt ansvar! Vuxna skapar tidskrifter och bilder och reklamer samt filmer och tv-serier som glorifierar sex och prestation och när de unga tar efter och begår misstag på livets känsligaste område - ja? Då får de höra att de inte får lösa problemen på ett visst sätt. Ett sätt som kallas mord men som mänskor använt sig av länge, länge, länge. Det är ju inte enbart fråga om rätt och fel. Det kan det väl inte vara? Det finns ju så mycket vi i väst sanktionerat som acceptabel livsstil som definitivt inte tål Skriftens klara ljus. Som dödar mänskor på andra sidan jordklotet. *

I den första kommentaren till inlägget skriver Karin Hakalax också vishet:

* Ett ganska underkommunicerat moraliskt problem är den förbannade idiot-alkoholkulturen i Norden. Den stupida humorn runt drickandet! Socialiseringen in i vuxenlivet går via alkoholbruk. (Därför har många icke-drickande muslimska ungdomar väldigt svårt att bli integrerade!) Alkoholen används som sanktioneringsmedel, för att slippa hämningar: det är olja där det är social friktion, man släpper loss, slappnar av, superego (samvetet) tystas ner. Empatin bedövas, man blir moraliskt avtrubbad. Aggressiviteten ökar, med fara för våld och våldtäkt. Kvinnorna klarar inte av att se risker och akta sig, skärpan och försiktigheten rinner bort när alkoholen rinner in. Det finns inget som bromsar lustan och kåtheten, man blir okritisk. Det finns nästan ingenting positivt med supande. In till en viss gräns kan det fungera som stimulans, det kan förhöja stämningen om man är glad. Men den förstärker också absolut alla negativa känslor! Inga barn tycker om att vuxna förändras och blir "konstiga" av alkohol! De blir otrygga! Alkoholen är dyr för samhället. Skador efter slagsmål och fall. Ineffektivitet och skolk i arbetslivet. Destruktivitet: sociala problem, ekonomiska problem, psykiska problem. Sexualitet är skönt. Men absolut bäst när man är nykter!! *

Trevlig midsommar till alla - och glad fortsättning på sommaren också efter johanne ...


Veckans anekdot: Fruktbar debatt

Antonia, 3 år, hade gjort en groda i grön kartong på dagis. Vi hängde upp den på väggen. Jag sade till henne: "Det är en fin groda du har gjort, Antonia."
"Den är grön!" löd svaret.
"Jovisst, men den är fin."
"Den är grön!!"
"Visst, gumman, visst är den grön, men den är fin."
"Nej! Den är grön!!!"

Jag vet inte varför jag blev påmind om vissa kyrkliga debatter som jag har varit med om ...


Sandell i farten igen

I fjol satte sig kaplan Halvar Sandell (Markus församling, Helsingfors) i knipa genom att försöka hindra mig från att delta i nattvarden vid min gudsons konfirmation. Jag berättade om händelseförloppet, slutresultatet och medias reaktioner på bloggen i höstas.

Nu har han (enligt Hufvudstadsbladet 19.6.08) gjort det svårt för sig igen. Sandell är (naturligtvis?) abortmotståndare; enligt tidningen anser han att
* abort är uteslutet i alla andra fall än då både mor och barn kan dö i födseln. *
OK, det får han anse; abort är knappast någonsin någon god lösning, även om den i vissa fall kan vara den minst dåliga. Det som är problemet i föreliggande fall är inte Sandells åsikt, utan det sätt på vilket han förde fram den på ett skriftskolläger nyligen.
Han hade tydligen tagit upp abort på en lektion. Hbl skriver:

* Ungdomarna ifrågasatte Sandells hårda syn på abort och ställde bland annat kritiska frågor om våldtagna barn som blir gravida.
Dagen därpå bad han de 18 ungdomarna samlas kring en bärbar dator, där han spelade upp videon som visar ett autentiskt abortingrepp. Filmen var så blodig, obehaglig och chockerande att ungdomarna inte ville se den utan många gick bort till andra delar av rummet. Särskilt flickorna reagerade oerhört kraftigt på filmen och mådde bland annat fysiskt illa. *

Barnens föräldrar blev upprörda när de fick höra om incidenten och anmälde Sandell till både församlingsrådet i Markus församling och till domkapitlet i Borgå stift. Bland föräldrarna finns Stefan Johansson, som är kyrkominister Stefan Wallins statssekreterare. Wallin tar inte ställning i frågan (ännu).
Biskop Gustav Björkstrand ser allvarligt på incidenten och lovar att undersöka saken. Han säger, enligt Hbl:

* Det finns generella principer i samhället som också kyrkan följer. En är åldersgränser på film. Det är tydligt att filmen inte har varit lämplig för ungdomarna. Att visa den avviker också klart från de generella riktlinjerna för skriftskolunderisning.
Abort är en svår fråga för kyrkan. Men det är ändå inte okej för en enskild präst att prångla ut en ensidig fanatisk syn på vare sig den eller någon annan fråga.
Nej, det är viktigt att undervisningen är balanserad och redogör för både för- och nackdelar och för samhällets syn. *

Det är oklart i detta skede om biskopen personligen sköter ärendet eller om han för det till domkapitlet, som har sitt nästa sammanträde den 14 augusti. Men vi lär få reda på saken i sinom tid.

http://tinyurl.com/4so2g2


What shalt thou do?

What shalt thou do? ... Do good. Do all the good thou canst. Let thy plenty supply thy neighbour’s wants; and thou wilt never want something to do. Canst thou find none that need the necessaries of life, that are pinched with cold or hunger; none that have not raiment to put on, or a place where to lay their head; none that are wasted with pining sickness; none that are languishing in prison? If you duly considered our Lord’s words, "The poor have you always with you," you would no more ask, "What shall I do?"

- John Wesley
"On Worldly Folly"

as quoted on God's Politics
http://blog.beliefnet.com/godspolitics/2008/03/voice-of-the-day-what-shalt-th.html