Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset huhtikuulta 2008.
Seuraava

Lesbiska prästvigda i USA

Två lesbiska kvinnor i USA har blivit prästvigda i kyrkor som inte egentligen tillåter sådant. De är lutheranen Jen Rude i Chicago och presbyterianen Lisa Larges i San Francisco.

Den lutherska kyrkan ELCA kräver celibat av sina homosexuella präster, men inte av de heterosexuella, vilket kan ses som en form av diskriminering. Eftersom Luther själv starkt gick emot och bröt det prästerliga celibatet, kan man argumentera för att ett förbud dessutom är olutherskt. Därför har pastor Rude också vägrat ge de celibatlöften som hon avkrävdes.

Den presbyterianska kyrkan PCUSA hade två gånger tidigare förvägrat pastor Larges prästvigning, men efter att kyrkan numera tillåter pastorer som inte på alla punkter håller med kyrkans lära, öppnades vägen också för henne.

En intressant detalj är förresten att ingen biskop var med vid prästvigningarna. Inom den presbyterianska kyrkan har man inga biskopar alls (vilket är definitionen på en presbyteriansk kyrka), men ELCA har ett episkopalt system. I normalfall borde prästvigningar vara en av biskoparnas viktigaste uppgifter - men tydligen inte i Chicago. Biskop Wayne Miller var dock medveten om Rudes prästvigning; han försökte inte hindra den, men ansåg sig inte kunna närvara.

Källor och länkar: http://tinyurl.com/2zmc9w



Påven och regnbågen

Den romersk-katolska kyrkan är som bekant inte särskilt förtjust i fenomen som samboende, skilsmässor och homosexualitet. Detta är förstås på både gott och ont - idén är väl att stöda äktenskapet och familjen med alla medel, vilket ju är bra. Problemet med detta är bara att det inte lyckas särskilt väl, och att den teoretiska definitionen på "familj" - mamma, pappa, barn - missar alla de familjer där konstellationen är en annan, men som dock skulle behöva också kyrkans stöd, även de.

Att domprosten i Wien håller välsignelsegudstjänster för sådana som inte passar in i den snäva definitionen på familj retar tydligen åtminstone reportern på den katolska nyhetsbyrån kreuz.net, som använder ett rätt färggrant språkbruk i sin rapportering.

Likaså födde det naturligtvis problem för Vatikanen i oktober i fjol när präster, också av hög rang, på italiensk TV erkände att de hade idkat homosex. Trots att dessa prästers identitet var dold i programmet, lyckades Vatikanen identifiera en av dem, Monsignor Tommaso Stenico, som genast avhölls från sin tjänst. Han förnekade dock att han var homosexuell och sade att han bara hade låtsats, som en del av sitt arbete.
Mhm. Jaha. Just så.

I sitt budskap inför världsfredsdagen den 1 januari tyckte påve Benedikt XVI att fredens grund är familjen, och att allt som hotar familjen, t.ex. homosexualiteten, därmed är ett hot mot freden. Påven sade också mycket som var bra; jag kommenterade detta på Menlösa barns dag häromsistens.

Eftersom kyrkans högste ledare kommer med dylika blamager är det inte underligt att också lägre dignitärer gör det, exempelvis den katolska biskop och den evangelikala predikant som i Spanien står under granskning för homofobi.

Inte heller är det överraskande att homosexuella och homovänliga katoliker irriteras över detta. En rörelse för dessa personer, the Rainbow Sash Movement (som jag har nämnt bl.a. här), kommer att ge påven ett varmt välkomnande vid hans besök i USA 15-20.4.08. Rörelsen har gått ut med ett pressmeddelande som uppmanar påven att reformera kyrkan vad gäller bl.a. prästernas celibat, kyrkans rasism, problemen med sexuella övergrepp - samt förstås inställningen till homosexuella. Om detta inte sker kommer de att ta emot påven med visslingar och med ett regn av aska över "papamobilen". Få se hur det utfaller. Reaktionerna högerifrån har tydligen varit rätt häftiga.

LÄnkar och källor: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2008/04/pven-och-regnbgen.html


The bravest

One day during WWII the leaders of various axis nations met and debated who had the bravest soldiers.

Mussolini from Italy said: "Oh wait and see!" He climbed to fifth floor of a tall building and ordered his bodyguard to jump down. The bodyguard said: "Si, duce!", jumped and broke a leg.

Hitler from Germany said: "Oh wait and see!" He climbed to the tenth floor and ordered his bodyguard to jump down. The bodyguard said: "Jawohl, mein Führer!", jumped and was killed.

Mannerheim from Finland said: "Oh wait and see!" He climbed down to the second floor and ordered his bodyguard to jump down. The bodyguard spat, looked at the spit falling and said: "Jump yourself, you old fart!"
So Mannerheim won.

*

Source: Seri's Lair
http://bloggen.fi/sereni/


EU vill harmonisera liturgins färger

Kyrkans Tidning kommer med nyheten att EU-kommissionen, i ekumenikens namn, föreslår att kyrkoårets liturgiska färger harmoniseras. I framtiden ska alla trossamfund i Europa använda en mer enhetlig gudstjänstform. Tidningen citerar den ansvarige kommissionären och representanter för Svenska kyrkan, baptisterna och muslimerna.

Den som blir chockad över detta ombedes granska nyhetens datum och personernas namn; särskilt imamens namn torde ge vägledning.

http://tinyurl.com/yv7vn2



Seuraava