Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset kesäkuulta 2007.

SALT om

Sommaren är reprisernas tid i TV. Också programmet SALT går i repris. Det prisbelönta avsnittet om Carola Sarén (bilden), som ursprungligen sändes 26.11.06, kommer i repris på FST5 nästa söndag 1 juli kl 17.45 och onsdag 4 juli kl 22.05.

Jag bloggade om det när det begav sig. Se inläggen
Homopräst i SALT 26.11 (16.11.06) http://tinyurl.com/3b594a
"Homopräst" i TV (26.11.06) http://tinyurl.com/38gog7
Veckans skörd i Kyrkpressen (8.12.06) http://tinyurl.com/3dqqpd
Rättelse om Carola Sarén (20.1.07) http://tinyurl.com/2sxpjx
Nyhet: "Homoprästen" gjorde SALT prisbelönt (14.3.07) http://tinyurl.com/2uma73



Grillade blommor?

Min fru Christel jobbar på en firma som bl.a. producerar affärsgåvor och reklamprylar. Man kan alltså trycka reklamtext på t.ex. pennor och dela ut dem åt sina kunder.

En grillkiosk beställde en penna där det förutom kioskens namn och telefonnummer stod följande text:

Maukkaat grillituotteet
Esimerkiksi kauniit, edulliset hautalaitteet

(på svenska ungefär: Smakliga grillprodukter, exempelvis förmånliga begravningskransar).

En smula originellt, kanske?


Nyheter om anglikaner och hbt

Längs med våren har jag samlat på mig en del artiklar om anglikanerna (inkl. episkopalerna) och deras problem med "homofrågan". Nu skall jag referera dem - annars har jag samlat i onödan...

*

I december skrev jag om hur flera församlingar lämnade den episkopala kyrkan i USA (ECUSA) i protest mot dess liberala linje angående kvinnliga präster och homosexuella, och i stället underordnade sig den nigerianske ärkebiskopen Peter Akinola (som i sitt hemland aktivt talar för hårdför anti-hbt-lagstiftning). Nu har utbrytarna, organiserade i the Convocation of Anglicans in North America (CANA), också fått en egen biskop, Martyn Minns, som vigdes av Akinola i maj. Ett helt stift i Texas har också brutit sig ut ur ECUSA, dock utan att (ännu) gå med i CANA.

De episkopala ledarna, med primas Katharine Jefferts Schori i spetsen, kunde bara konstatera faktum. Däremot var de inte imponerade av tanken att CANA också skulle överta den episkopala kyrkans egendom, bl.a. kyrkobyggnaderna. I januari började därför båda parter en strid inför domstol om rätten till egendomen, vars värde räknas i tiotals miljoner dollar.

Vad kan man annat än beklaga.

*

De anglikanska kyrkoledarna träffades i februari i Tanzania, vilket jag rapporterade redan då. Mötet gav den episkopala kyrkan ett ultimatum: Före 30.9.07 bör den förbinda sig till att varken viga fler öppet homosexuella biskopar eller godkänna välsignelse av partnerskap, annars får den en mycket svagare ställning inom den anglikanska gemenskapen. Detta accepterade Jefferts Schori för att försöka rädda kyrkan från splittring och med argumentet att de svaga annars blir i kläm.

Biskop Gene Robinson gick ut med ett uttalande om att kyrkan inte borde ge efter för utpressning. Eftergifter kommer dessutom inte att lösa grundproblemet. "Doesn't Jesus challenge the greater whole to sacrifice itself for those on the margins? Now is the time for courage, not fear."

*

I slutet på februari sammanträdde synoden (kyrkomötet) inom Church of England (CofE). Efter en upprivande debatt angående de homosexuellas roll inom kyrkan, där liberala och evangelikala krafter drog åt var sitt håll, godkändes ett kompromissförslag om att bibehålla status quo. Detta innebär att homosexualitet inte är något hinder för medverkan i kyrkans liv och att präster får registrera sina partnerskap, men bör leva i celibat.

Det sistnämnda tycker jag låter som om man vill äta kakan och ha den kvar, men så är det väl ofta med kompromisser...

*

Även om CofE kräver celibat av sina homosexuella präster, gör inte ECUSA det. När delstaten New Hampshire, där Robinson är biskop, stiftade en lag om att införa registrering av partnerskap ("civil unions") från början av år 2008, meddelade han att han och hans partner sedan 18 år kommer att utnyttja denna rätt.

*

Den anglikanska kyrkogemenskapen kommer att hålla en stor samling med drygt 850 ärkebiskopar och biskopar sommaren 2008. Ärkebiskopen av Canterbury är sammankallare av den s.k. Lambeth-konferensen, som har namn efter ärkebiskopens palats i London och hålls vart tionde år. Den första konferensen var år 1867 i Lambeth-palatset, men sedan 1978 hålls konferensen i Canterbury nära London.

Ärkebiskop Rowan Williams har beslutat att inte inbjuda biskoparna Robinson och Minns till konferensen. Robinson, som är en rättmätigt vald och tillsatt biskop, kan eventuellt få närvarorätt, men för Minns är också detta uteslutet. Orsaken till beslutet är att Williams vill gjuta olja på vågorna för att undvika splittring.

Detta verkar dömt att misslyckas. Biskop Marc Andrus i Kalifornien kritiserar skarpt Williams' beslut att utesluta Robinson. "The tactic of isolation and exile being employed against Bishop Robinson is retrogressive behavior that moves us towards a past from which Christ is always seeking to redeem us."

Och på den konservativa planhalvan finns planer på att skapa ett slags parallell kyrka till ECUSA; tydligen är CANA inte tillräckligt. Primas för den anglikanska kyrkan i Kenya, ärkebiskop Benjamin Nzimbi, rapporteras koordinera vigningen av en dissident biskop, som skall leda den nya kyrkan och på sätt och vis konkurrera ut Jefferts Schori.

*

Jag misstänker att vi tyvärr får höra mer om allt detta.

Källor och länkar hittar du här: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/06/nyheter-om-anglikaner-och-hbt.html


Abortdiskussion på kyrkpressen.fi

I oktober i fjol skrev jag ett inlägg om abort i specialfall i min serie "Frågespalten". Igår återpublicerade jag det på kyrkpressen.fi. Jag har försökt publicera ett och endast ett inlägg om dagen där, och emellanåt har jag tagit till frågespaltsvaren.
http://tinyurl.com/2qr6sh

Ämnet abort tycks dock intressera de kyrkligt aktiva mer än många andra ämnen (med undantag för homosexualiteten), för jag har på kort tid fått en del skarpa svar - samt förstås (tyvärr) lite spydigheter från icke oväntat håll. Få se hur det utvecklar sig.

*Uppdatering 1:
Diskussionen sprider sig utanför mitt inlägg, vilket förstås är bra. Andra bloggare har publicerat inlägg som vidareutvecklar diskussionen.

Sonja Nyström: Rätten till Liv (28.6.07) http://tinyurl.com/2wkjzf
Christoffer Skuthälla: Aborter (28.6.07) http://tinyurl.com/32vxbr

*Uppdatering 2:
En i sammanhanget intressant nyhet kommer Kp med, då man 28.6.07 rapporterar med rubriken "Tysk präst dömd till fängelse för abortliknelse".
http://tinyurl.com/3cd7rc



"Homopräst" i biskopsval

Jag skrev senast i februari om den amerikanske lutherske prästen (ELCA) Bradley Schmeling. Han är öppet homosexuell och hade meddelat sin biskop, Ronald Warren, att han hade hittat en livslång partner. Biskopen beordrade honom då att avgå från prästämbetet, och då Schmeling vägrade, dömde en tillsatt kommitté honom att göra det senast den 15 augusti 2007. Kommittén konstaterade dock att Schmelings sexuella läggning är det enda problemet med honom, att han är en duglig präst, och att den hoppas att kyrkan vid sin synod i augusti skall ändra sina regler angående homosexuella präster.
http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/02/nyhet-schmeling-dmd.html

Schmeling, som överklagar kommitténs beslut, har fått ett starkt stöd både från sin församling i Atlanta, Georgia, och från andra håll inom ELCA. När man nyligen valde en efterträdare till biskop Warren, som går i pension, blev Schmeling på en hedersam fjärde plats i omröstningen.

Det ska bli intressant att se vad som händer vid synoden i början av augusti.

Källa: AP genom 365gay
http://www.365gay.com/Newscon07/06/062407pastor.htm


Bible Knowledge 1

These statements about the Bible were written by children and have not been retouched or corrected (i.e., bad spelling has been left in).

***

In the first book of the Bible, Guinessis*, God got tired of creating the world, so he took the Sabbath off.

*Genesis.


Jörguppar

I butiken idag köpte jag lite torkad papaya. Gott!

När jag kollade in det övriga urvalet av torkad frukt, upptäckte jag två intressanta produkter.
Den ena påstod sig vara "figon", men det må nu vara hänt att k- och g-ljuden sammanblandas.
Den andra var däremot mer kryptisk. På den påsen stod den nämligen att innehållet bestod av "jörguppar". Den finska översättningen måste ha varit felaktig, för den uppgav innehållet som "mansikka", vilket ju betyder "jordgubbar" - men å andra sidan vet jag inte vad jörguppar är på finska...


Pearly Gates 1

A man died and approached the Pearly Gates. St. Peter told him heaven was getting crowded so he had to test people with the point system. If he got to 100 points he could enter.

The man told Peter that he gave to the poor. Peter marked him down for three points.

The man thought again, then said that he tithed. Peter added one point.

The man, desperately searching his memory, finally said that he never cussed. Peter added half a point.

By now the man got very frustrated and said that at this rate he could only get in by the grace of God. Peter replied, "Come on in!"

http://www.javacasa.com/humor/pearlygate.htm