Suurennuslasin alla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat aiheet. Haluatko mukaan kirjoittajaksi sateenkaariluuppi-blogiin? Ota yhteyttä ylläpitoon.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaista asemaa vastustamaan perustetun Aito avioliitto ry:n aiempi puheenjohtaja Susanna Koivula on aloittanut yhdistyksen toiminnanjohtajana. Yhdistyksen vuosikokouksessa Helsingissä 25.5.2019 valittiin uusi hallitus ja sen puheenjohtajaksi Arto Jääskeläinen. Yhdistyksen perustajiin ja aiempiin vaikuttajiin kuuluvat esimerkiksi Pasi Turunen ja Jukka-Pekka Rahkonen.
Yhdenvertaisen avioliittolainsäädännön vastustamisesta yhdistyksen painopiste on nyt siirtynyt erityisesti translakiuudistuksen vastustamiseen.
Kristillisdemokraattien Savo-Karjalan vaalipiirin varakansanedustaja, kristillisdemokraattien valtuustoryhmän varapuheenjohtaja ja Joensuun kaupunginvaltuutettu Kikkis Mikkola avautuu Karjalan Heili -julkaisussa julkaistussa mielipidekirjoituksessa Tuure Boeliuksen esiintymisestä alakoulun perinteisessä Suomen suven avauksessa perjantaina Joensuun Laulurinteellä. Hän kertoo, että useampi äänestäjä on ottanut yhteyttä asiasta kahden viime viikon aikana.
Mikkola nostaa esiin etenkin sen, että Vuoden homo -tunnustuksella huomioitu Boelius tunnetaan muun muassa homoihastumisesta kertovasta biisistään "Lätkäjätkä-Ville".
Mikkola kertoo erään opettajaperheen käyvän keskustelua siitä, että jätetäänkö omat lapset kotiin kutsuvieraan vuoksi ja uskalletaanko omalla nimellä antaa palautetta koulutoimeen. Mikkola kirjoittaa, ettei hänellä ole mitään Tuurea vastaan, mutta kaupungin päättäjänä hän toivoisi Suomen suven avauksen olevan tapahtuman, jonka sisältö laulujen sanoineen ja merkityksineen tukee 6–12-vuotiaiden lapsuutta. Toivoisin tätä siitä syystä, että tapahtuma sopisi aidosti mahdollisimman monelle perheelle.
Onko Tuure Boelius Mikkolan mielestä niin pelottava, ettei hän sovi aidosti mahdollisimman monelle perheelle? Jos, niin ihan oikeasti miksi niin?
Tuure Boelius palkittiin Vuoden Homo -tunnustuksella alkuvuodesta 2017.
Muutaman aiemman kesän tapaan lähestyvien pride-tapahtumien alla on virinnyt kiista siitä, millainen priden ohjelman pitäisi olla: saako olla bilejuhla vai pitääkö olla tiukkaa asiaa? Muuallakin yhteiskunnassa näkyvä polarisoituminen - kahtiajakautuminen - kuplineen näkyy myös tässä. Yhtäällä esitetään huomio ja toisaalla koetaan, että viesti olisi suoranaisesti suunnattu toista vastaan.
Uudella pride.fi -sivustolla julkaistussa "Lisää näkyvyyttä transihmisille." -kirjoituksessa nostetaan esiin tärkeitä transsukupuolisten nykyiseen asemaan liittyviä asioita ja valotetaan puolen vuosisadan iän saavuttaneen pride-liikkeen historiaa. Samalla kuitenkin saavat kyytiä esimerkiksi kesällä 2018 pride-keskusteluun osallistuneet turkulaisbaari Suxes ja drag-taiteilija Marko Vainio, joiden esittämiin näkemyksiin kirjoittajat ovat tyytymättömiä.
On vaikea hahmottaa pyrkimystä laajemman yhteisymmärryksen saavuttamiseksi, jos sellaista on. Sen sijaan käytetty retoriikka vaikuttaa enemmänkin kuilun kaivamiselta.
Samalla nostetaan esiin ajatus siitä, että sukupuolivähemmistöt olisi jotenkin hylätty, kun esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen juridisen aseman yhdenvertaisuus on käytännössä saavutetu avioliittolain uudistuksen myötä. Tästä ei varmasti ole kyse. Enemmänkin kyse on siitä, että esimerkiksi translakiuudistuksen konkreettisen tukemisen keinot eivät ole yhtä selkeitä kuin vaikkapa avioliittolakiuudistuksen. Ei esimerkiksi ole kansalaisaloitetta, jota tukea.
Syyllistäminen tuskin on kestävä keino kerätä tukijoita.
Kun on ilmiselvä tarve saada yksituumainen poliittinen paine translain uudistamiseksi itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi ja säädetyksi muihinkin sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa parantavia lakeja, olisi tarpeen ensisijaisesti rohkaista uudistuksen tukijoita. Pahimmillaan viestinviejiä on kuitenkin kurmootettu rankasti vaikkapa virheellisen terminologian käytöstä. Resepti on lopulta yksinkertainen: on avattava riittävän selkeästi syitä, miksi translain uudistaminen on tarpeen.
Myönteistä on se, että asiaa koskevaa suhteellisen kansantajuista tietoa on tuotu tarjolle sivustoille translaki.fi ja translaki2019.fi. Selkeää tietoa tarvitaan vaikkapa argumentaation tueksi.
Viime aikoina lisääntynyt sukupuoliöyhötys esimerkiksi Aito avioliitto ry:n piiiristä on toiminut hyvänä pelikenttänä juridisen sukupuolen merkityksen pallottelussa.
Yleisesti on lisääntynyt käsitys, että transsukupuolisten henkilöiden elämänlaadun kannalta olisi tärkeää mahdollistaa vahvistaa juridiseksi sukupuoleksi oikeaksi kokemansa itsemäärittelyn pohjalta. Myös juridisen sukupuolettomuuden vaihtoehto vapauttaisi turhasta asiaan liittyvästä taakasta esimerkiksi intersukupuoliset ja muunsukupuoliset.
Yksityiskohta toisensa jälkeen juridisen sukupuolen tarpeellisuuden voi lopulta kyseenalaistaa.
Juridisen sukupuolen poistamiselle tuskin olisi tuosta vain eväitä, sillä niin moni kokee sen itselleen jotenkin tärkeäksi. Juridisen sukupuolettomuuden mahdollisuus ja itsemäärittelyyn perustuva juridisen sukupuolen vahvistaminen ovat tässä vaiheessa kuitenkin tarpeellinen ja suorastaan välttämätön korjaus, eräänlainen laastarilappu.
Mahdolliset lääketieteelliset korjausprosessit olisivat sitten oma asiansa. Siihen asiaan liittyvissä kysymyksissä tarvitaan jatkossakin lääketieteen ammattilaisten asiantuntevuutta, osaamista ja pätevyyttä.
Leikitäänpä ajatuksella, että meillä ei olisi juridista sukupuolta. Mikä muuttuisi? Mikä hajoaisi? Mikä romahtaisi?
Eivät ulkoiset sukupuoleen liittyvät ominaisuudet lakkaisi olemasta. Eivät kromosomiparit XX ja XY (ja muutamat muut variaatiot) lakkaisi olemasta. Edelleen pääosa meistä olisi yksiselitteisesti luokiteltavissa naisiksi tai miehiksi. Ei heteroseksuaalisuus lakkaisi olemasta eikä homoseksuaalisuus, biseksuaalisuus tai aseksuaalisuuskaan.
Esimerkiksi lääkärille yksilön ominaisuuksien määrittelyssä (juridinen) sukupuoli on aivan liian karkea luokittelu ja useimmissa asioissa toisaalta merkityksetön.
Lapsetkin olisivat edelleen tyttöjä tai poikia ja osa jotain muuta. Kuten nytkin. Tuo pieni osa kuitenkin saisi jo varhaisessa vaiheessa elämäänsä mahdollisuuden tulla tunnustetuksi itsenään, ilman kahden sukupuolen kokoisen lokerikon pakkopaitaa.
Asia on hermostuttanut Kristillisdemokraattien piirissä niin paljon, että Peter Östman (kd) on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen. KD-lehdessä esiin nostetaan (erheellinen käsitys) sananvapaudesta ja sen rajoittamisesta.
Keskisuomalaiselle Puolimatka toteaa, että paneeli olisi tarjonnut "Setalle hyvän mahdollisuuden kumota hänen kritiikkinsä, jos Setalla on hyviä perusteluja". Kommentin valossa käy hyvin selväksi, että Puolimatka ei olisi ollut paneelissa oikeassa paikassa, eikä näytä ymmärtävän paneelin aihetta. Oletettavaa on, että hän olisi käyttänyt paneelissa saamiaan puheenvuoroja oman "kritiikkinsä" julistamiseen. Se olisi voinut haudata varsinaista aihetta alleen.
Keskiviikkona 8. toukokuuta hallitustunnustelija Antti Rinne (sdp) kertoi tiedotustilaisuudessa, että SDP:n kanssa hallitusneuvotteluja käyvät keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Oppositioon olisivat jäämässä Perussuomalaiset, Kokoomus, Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.
Translakiuudistuksen kannalta ja Kolmannen juridisen sukupuolen laillistamisen kannalta tulos vaikuttaa valoisalta.
Lähiviikot näyttävät, toteutuuko keskusta-vasemmistolainen hallitus. Olisiko sen nimeksi "Fab 5" sopiva?
Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö on "leivättömän pöydän äärellä". Häntä syytetään sopimattomasta alkoholin käytöstä, epäasiallisten käskyjen antamisesta ja asiattomaksi koetusta kielenkäytöstä. Nyt puitavat tapaukset sattuivat Lemmenjoella syksyllä 2017 järjestettyjen vapaaehtoisten kertausharjoitusten aikana. Kyse ei ollut reservin kertausharjoituksesta. Päiviön kerrotaan kutsuneen sotilashenkilökuntaan kuuluvia esimerkiksi homorunkkareiksi.
Puolustuksen mukaan kyse oli "leikkimielisyydestä" ja se vetoaa siihen, että "aika karskia kieltä armeijassa yleensä käytetään". Joku voisi kysyä, että pitäisikö kielenkäyttökäytäntöä muuttaa. Tällainen ei varmasti ole omiaan innostamaan kaikenlaisia suomalaisia maanpuolustuksesta tai kantahenkilökuntaan kuuluvia hlbti-vähemmistöihin kuuluvia avaamaan kaappinsa ovia. Puolustusvoimissa on vielä pitkä tie edessä yhdenvertaisuuteen pyrkimisen tiellä.
Ei puolustusvoimien pitäisi palvella asiattoman käytöksen turvasatamana. Karski voi olla asiallisestikin. Ei, homottelun ei pitäisi olla ok armeijassakaan.
Suomeen sorvataan uutta hallitusta Antti Rinteen (sdp) johdolla. Rinne on lähettänyt kysymyksensä muille eduskuntaryhmille, ja vappuaattoon mennessä saapuvien vastausten perusteella puolue sitten katsoo, ketkä olisivat sopivia mahdollisia hallituskumppaneita. Vapun jälkeen olisi luvassa tieto siitä, millaisesta hallituksesta neuvotellaan.
Kysymyksissä liikutaan yksityiskohtia ylemmillä tasoilla, eivätkä esimerkiksi translaki tai kolmas juridinen sukupuoli ole mainintoina. Näiden voi kuitenkin ajatella sisältyvän kokonaisuuteen "oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi" ja etenkin sen alakohtaan "mitkä eriarvoisuustekijät suomalaisessa yhteiskunnassa tunnistatte ja miten vähentäisitte eriarvoisuutta?".
SDP:n puheenjohtajan pähkiessä hallituksen muodostamista, on samaan aikaan puoluetta edustava uusi kansanedustaja, CMI:n rauhanvälittjänäkin toiminut Hussein al-Taee, 35, jonkinlaisen kohun keskellä aiempien sanomistensa (some-kirjoittelujensa) vuoksi. Hänen tekemikseen epäiltyjen kirjoitusten joukkoon mahtuu kyseenalaisia avautumisia myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvista, ja sen lisäksi kyytiä ovat saaneet esimerkiksi somalit, kurdit, sunnimuslimit, juutalaiset ja Israel.
Vanhojen kuvakaappausten aitoutta on epäiltykin. Syksyllä 2018 al-Taee piti kuvakaappauksia mustamaalauksena, mutta on sittemmin epämääräisesti myöntänyt, että kommentit saattavat sittenkin olla hänen kädenjälkiään. Hän on kertonut aiempien asenteidensa lientyneen. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi tiistaina, että eduskuntaryhmän osalta asia on loppuun käsitelty, kun al-Taee on irtisanoutunut kirjoituksista ja pahoitellut niitä eduskuntaryhmälle. Rankempi menettely tuskin tulisi ainakaan tässä vaiheessa kyseeseen, sillä SDP on suurin puolue vain yhden eduskuntapaikan turvin.
Erikoista on, että al-Taee ei pyri selvittämään asiaa, vaan lähinnä selittelemään ja kiertelemään. Entä jos jostain tippuu vielä jotain lisää? Jos asiaa ei selvitetä perin juurin, nakertuu al-Taeen uskottavuus kansanedustajana - ja SDP:n uskottavuus pääministeripuolueena.
Näyttelijänä, koomikkona, ohjaajana, käsikirjoittajana, tuottajana, toimittaja ja laulaja tunnettu Pirkka-Pekka Petelius, 65, on ehdolla eduskuntavaaleissa, vihreiden riveistä. Joukko Lännen Median sanomalehtiä ottaa esiin PPP:n vuonna 1984 tekemän kappaleen Tra la la - ja kyselee, josko Petelius teki 1980-luvulla laulullaan pilkkaa homoista.
Lauluhan kuuluu nykypäivänä "homohymneihin", ja tarinat vuosikymmenten takaa kertovat, että tuo olisi jo silloin otettu silloisten sateenkaarevien bileiden ja sen yhden baarin soittolistalle - joskin pahastuneitakin mainitaan olleen.
Jutussa kommentin kertoo niin laulun sanat luonut kuin sen esittänytkin Petelius sekä Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto. Alkuperäisen laulun esitti Los Twist, nimellä "Acuareala homosexual".
Ilta-Sanomat kertoo puheenjohtaja Jussi Halla-ahon kommenteista siihen, että Perussuomalaiset tekee EU:ssa yhteistyötä puolueiden kanssa, joita syytetään Venäjän liehittelystä ja homovastaisuudesta. Esillä ovat italaialainen La Lega, puolalainen "Laki ja oikeus", saksalainen AfD sekä Tanskan kansanpuolue. Erityisesti puolalaispuolueella on ollut hyvin hlbti-kielteisiä avauksia.
Jutussa Halla-aho toteaa, että perussuomalaisilla ei ole mitään homokantaa. Halla-aho toteaa myös, että "osa ihmisistä syntyy homoseksuaaleina, näin asia on".
Ennen puolueen hajoamista Timo Soinin johdossa Perussuomalaisten kanta hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta edistäviin hankkeisiin oli kielteinen kautta linjan. Toistaalta nykyisenkään johdon aikana mitään suoranaisia avauksia asian suhteen ei ole nähty.