Ruotuväki-lehti: Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ei ole käskemällä valmis

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Ruotuväki-lehden 14.7. julkaistun numeron pääkirjoituksessa käsitellään ylikersantti Juho Pylvänäisen osallistumista Helsinki Pride -kulkueeseen virka-asussaan paria viikkoa aiemmin. Kirjoituksessa käsitellään lyhyesti seurannutta keskustelua - ja muistutetaan, ettei kulkueeseen osallistuessa organisaation ohjeita ole rikottu. Siitä huolimatta Pylvänäinen sai prideen osallistumisensa jälkimainingeissa palautetta, jossa esimerkiksi kyseenalaistettiin tämän kyky toimia sotilaana.

- Yhden puolustusvoimien työntekijän pukeutumisen sijaan täytyisi keskustella isommasta kysymyksestä: tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta, todetaan Ruotuväki-lehden pääkirjoituksessa.

Paperilla olevien yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvien ohjeiden toteutuminen vaatii kirjoituksen mukaan kuitenkin asennemuutosta, joka tapahtuu hitaasti. Kirjoituksen mukaan ohje tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta myös velvoittaa jokaista epäasiallista kohtelua havaitsevaa toimimaan.

Joissakin Puolustusvoimien piiristä pride-kulkueen jälkeen esitetyissä puheenvuoroissa varusmiespalvelus on nähty yhtenä tasa-arvoisimmista ympäristöistä ja vedottu Puolustusvoimien ohjeeseen tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta, jonka mukaan henkilöön liittyvät ominaisuudet eivät saa vaikuttaa tämän kohteluun. Konkreettisiin hlbti-yhdenvertaisuuteen liittyviin kysymyksiin ei kuitenkaan ole otettu organisaation ylemmiltä tasoilta kantaa.

- Olisi kuitenkin itsensä huijaamista ajatella, että kun viralliset ohjeet on annettu, asia on sillä selvä. Ajatella, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus on käskemällä valmis, todetaan pääkirjoituksessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirjoituksessa otetaan esiin myös prideen osallistumisen symbolinen merkitys ja se, että esimerkiksi Ruotsissa Puolustusvoimilla on virallinen edustus pridessa.

***

Ruotuväessä on luettavissa myös 14.7. julkaistu sotilashäitä ja sellaisten perinteitä käsittelevä juttu "Rintamasuunta morsiameen – PÄIN!". Siinä kerrotaan, että juhlassa yhdistetään sotilaalliset perinteet kirkolliseen toimitukseen. Pääesikunnassa palvelevan kenttärovasti Janne Aallon mukaan pariskunta voi omien mieltymystensä mukaan vaikuttaa juhlan etenemiseen. Suomenlinnan merisotakoulun perinteisiin rituaaleihin kuuluvasta sulhasen veteen heittämisestä todetaan: "Sillä tavalla me onnitellaan toisiamme. Me ollaan kasvettu kai vähän vinoon."

Samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton Suomessa 1.3.2017 lukien. Evankelis-luterilaisessa kirkossa samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkiminen on keskustelun alla. Vielä ei ole tiedossa, miten samaa sukupuolta olevien parisuhteiden yhdenvertainen tunnustaminen aikanaan nivoutuu sotilashääperinteeseen.

Ruotuväki 13/16 -digilehti
Puolustusvoimat: Prideen osallistuminen virka-asussa sopii sittenkin
Prideen sotilaspuvussa osallistunut ylikersantti herätti keskustelun puolustusvoimien hlbti-asenteista

1 kommenttia

Ruotuväkeenkin pitäisi saada kerrontaa siitä kaikesta, miten hlbt-ihmiset ovat olleet historiassa mukana armeijan toiminnassa ja sodissa. Eli tuomalla asiaa tykö, omaksuminen ehkä helpottuisi.

Sieltähän sitä löytyy mm. jääkäriliikeen taustavaikuttajasta wetterhofista, mannerheimista, touko laaksosesta, varmasti lotistakin.

Homomiehethän eivät ole armeijaan nyttemmin tulla tupsahtaneet, vaan armeijoissa on ollut homomiehiä niin kauan kuin armeijoita on ollutkin, myös tietenkin Suomessakin. Asiaan ei siis tarvitse, eikä pidä suhtautua minään uusjuttuna, vaan aina olemassaolleen tuomisena sotilaskaapistakin ulos.

Kommenttia muokattu: 22.07.2016 klo 01:18