Keskiviikkona 8. toukokuuta hallitustunnustelija Antti Rinne (sdp) kertoi tiedotustilaisuudessa, että SDP:n kanssa hallitusneuvotteluja käyvät keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Oppositioon olisivat jäämässä Perussuomalaiset, Kokoomus, Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.
Translakiuudistuksen kannalta ja Kolmannen juridisen sukupuolen laillistamisen kannalta tulos vaikuttaa valoisalta.
Lähiviikot näyttävät, toteutuuko keskusta-vasemmistolainen hallitus. Olisiko sen nimeksi "Fab 5" sopiva?
3 kommenttia
smo
28.5.2019 06:49
Tämä "Fab 5" näyttää nyt etenkin keskustakonservatiivien ajamana laativan sellaista translakiuudistusta, että se rimaa hipoen lopettaa hedelmättömyysvaatimukseen liittyvät räikeimmät ihmisoikeusloukkaukset ja niiltä osin täyttää esimerkiksi ILGA:n kriteeristön. Sen sijaan itsemääräämisoikeus juridiseen sukupuoleensa ei näyttäisi lehtitietojen mukaan olevan toteutumassa ja alaikäiset transsukupuoliset jäisivät edelleen liikaa tuuliajolle.
Ovatko Vihreät ja Vasemmistoliitto nyt hallituskiimassaan tosiaan hyväksymässä vesitetyn traslain, jota ei voi nähdä millään tavoin edistyksellisenä, vaan kansainvälisen paineen edessä minimivaatimuksin jiiraillun virityksen? Ollaanko jälleen näkemässä sinisilmäisyyden saatteleman avioliittolakinäytelmän toisinto, johon liittyy kuvitelma, että asia voitaisiin hoitaa kuntoon hallitusohjelman ulkopuolella?
smo
1.6.2019 11:01
Maanantaina saataneen luettavaksemme hallitusohjelma. Saa nähdä, räiskivätkö SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP yksissä tuumin märällä rätillä transsukupuolisten, muunsukupuolisten ja intersukupuolisten naamalle oikein huolella.
Optimistina jo kuvittelin, että Vihreät ja Vasemmistoliitto todella ajaisivat translakiuudistuksen täysimittaisena läpi ja kenties huolehtisivat vielä kolmannen juridisen sukupuolivaihtoehdonkin. Mutta ei sukupuolivähemmistöjen asema vaikuta olevan näille(kään) oikein kynnyskysymys, vaan kaupanteon väline.
Saa nähdä, rohjetaanko edes valiokunnassa ajaa vastalauseen muodossa translakiuudistus kokonaisvaltaisemmassa muodossa eduskunnan äänestettäväksi. Jos hallituspuolueiden edustajien ei sallita haastaa hallitusohjelman vaillinaista versiota, niin olisiko sitten joku arvoliberaali opposition edustaja toivona tässä?
Lähinnä olin toiveikas sukupuolivähemmistöjen asioiden edistymisen suhteen. Sekin näyttää jäävän vaillinaiseksi.
Noin muuten tämä hallituspohja arvelutti jo hetimiten, ja arvelut näyttävät muuttuvan todeksi. Hallitusohjelmatavoitteiden valossa näyttää siltä, että talouden kestävyyden alta ollaan kiskaisemassa matto ihan huolella, aika kokonaisvaltaisesti. Samalla heikoimmassa asemassa olevien taloudelliseen tilaan ei tule mitään pitkäaikaista parannusta, sillä esitetyt tulonsiirtosuunnitelmat kiihdyttävät inflaatiota.
Tämän hallituksen käsikirjoitukseen on sisään rakennettuna vanha tarina: pakkasella housuun pissaaminen lämmittää hetken, mutta vähän myöhemmin tulee pirullinen vilu. Tämä FAB 5 näyttää pusertavan vielä pökäleetkin samaan laskuun.
smo
4.1.2021 10:23
Vihreiden eri sävyillä vahvistettu vasemmistovetoinen hallitus ei ole edelleenkään saanut juuri edistettyä translakiuudistusta, vaikka translainsäädännön uudistamisen valmistelutyöryhmä sai osansa tehtyä jo noin vuosi sitten. Selitykseksi on tarjottu koronapandemian aiheuttamia kiireitä.
Pikkulinnut visertävät siitä, että erityisesti keskusta haraisi vastaan.
Toisaalta välillä tuntuu, että hlbti-kysymykset ovat vihreille ja punaisempia sävyjä tunnustaville poliittisille ryhmille lähinnä peliväline: liputetaan kyllä, mutta kovin isoja panoksia näihin hlbti-asioihin ei laiteta. Ne eivät esimerkiksi ole olleet kynnyskysymyksiä missään vaiheessa. Äänekkyys aihepiiirin suhteen on lopulta kasautunut (tai työnnetty) harvoihin tällaisiin kysymyksiin profiloituihin hahmoihin.
Tuntuu jopa, että Suomessa juridinen hlbti-yhdenvertaisuus etenee parhaiten silloin kun vallassa ovat konservatiivis-porvarillisemmat voimat - sillä hlbti-kansalaisaktivismi ei juuri halua haastaa punavihreää aatesuuntaa.