Suomeen sorvataan uutta hallitusta Antti Rinteen (sdp) johdolla. Rinne on lähettänyt kysymyksensä muille eduskuntaryhmille, ja vappuaattoon mennessä saapuvien vastausten perusteella puolue sitten katsoo, ketkä olisivat sopivia mahdollisia hallituskumppaneita. Vapun jälkeen olisi luvassa tieto siitä, millaisesta hallituksesta neuvotellaan.
Kysymyksissä liikutaan yksityiskohtia ylemmillä tasoilla, eivätkä esimerkiksi translaki tai kolmas juridinen sukupuoli ole mainintoina. Näiden voi kuitenkin ajatella sisältyvän kokonaisuuteen "oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi" ja etenkin sen alakohtaan "mitkä eriarvoisuustekijät suomalaisessa yhteiskunnassa tunnistatte ja miten vähentäisitte eriarvoisuutta?".
SDP:n puheenjohtajan pähkiessä hallituksen muodostamista, on samaan aikaan puoluetta edustava uusi kansanedustaja, CMI:n rauhanvälittjänäkin toiminut Hussein al-Taee, 35, jonkinlaisen kohun keskellä aiempien sanomistensa (some-kirjoittelujensa) vuoksi. Hänen tekemikseen epäiltyjen kirjoitusten joukkoon mahtuu kyseenalaisia avautumisia myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvista, ja sen lisäksi kyytiä ovat saaneet esimerkiksi somalit, kurdit, sunnimuslimit, juutalaiset ja Israel.
Asiasta kirjoittaa mm. Helsingin Sanomat.
Vanhojen kuvakaappausten aitoutta on epäiltykin. Syksyllä 2018 al-Taee piti kuvakaappauksia mustamaalauksena, mutta on sittemmin epämääräisesti myöntänyt, että kommentit saattavat sittenkin olla hänen kädenjälkiään. Hän on kertonut aiempien asenteidensa lientyneen. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi tiistaina, että eduskuntaryhmän osalta asia on loppuun käsitelty, kun al-Taee on irtisanoutunut kirjoituksista ja pahoitellut niitä eduskuntaryhmälle. Rankempi menettely tuskin tulisi ainakaan tässä vaiheessa kyseeseen, sillä SDP on suurin puolue vain yhden eduskuntapaikan turvin.
Erikoista on, että al-Taee ei pyri selvittämään asiaa, vaan lähinnä selittelemään ja kiertelemään. Entä jos jostain tippuu vielä jotain lisää? Jos asiaa ei selvitetä perin juurin, nakertuu al-Taeen uskottavuus kansanedustajana - ja SDP:n uskottavuus pääministeripuolueena.