Muutaman aiemman kesän tapaan lähestyvien pride-tapahtumien alla on virinnyt kiista siitä, millainen priden ohjelman pitäisi olla: saako olla bilejuhla vai pitääkö olla tiukkaa asiaa? Muuallakin yhteiskunnassa näkyvä polarisoituminen - kahtiajakautuminen - kuplineen näkyy myös tässä. Yhtäällä esitetään huomio ja toisaalla koetaan, että viesti olisi suoranaisesti suunnattu toista vastaan.
Uudella pride.fi -sivustolla julkaistussa "Lisää näkyvyyttä transihmisille." -kirjoituksessa nostetaan esiin tärkeitä transsukupuolisten nykyiseen asemaan liittyviä asioita ja valotetaan puolen vuosisadan iän saavuttaneen pride-liikkeen historiaa. Samalla kuitenkin saavat kyytiä esimerkiksi kesällä 2018 pride-keskusteluun osallistuneet turkulaisbaari Suxes ja drag-taiteilija Marko Vainio, joiden esittämiin näkemyksiin kirjoittajat ovat tyytymättömiä.
On vaikea hahmottaa pyrkimystä laajemman yhteisymmärryksen saavuttamiseksi, jos sellaista on. Sen sijaan käytetty retoriikka vaikuttaa enemmänkin kuilun kaivamiselta.
Samalla nostetaan esiin ajatus siitä, että sukupuolivähemmistöt olisi jotenkin hylätty, kun esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen juridisen aseman yhdenvertaisuus on käytännössä saavutetu avioliittolain uudistuksen myötä. Tästä ei varmasti ole kyse. Enemmänkin kyse on siitä, että esimerkiksi translakiuudistuksen konkreettisen tukemisen keinot eivät ole yhtä selkeitä kuin vaikkapa avioliittolakiuudistuksen. Ei esimerkiksi ole kansalaisaloitetta, jota tukea.
Syyllistäminen tuskin on kestävä keino kerätä tukijoita.
Kun on ilmiselvä tarve saada yksituumainen poliittinen paine translain uudistamiseksi itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi ja säädetyksi muihinkin sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa parantavia lakeja, olisi tarpeen ensisijaisesti rohkaista uudistuksen tukijoita. Pahimmillaan viestinviejiä on kuitenkin kurmootettu rankasti vaikkapa virheellisen terminologian käytöstä. Resepti on lopulta yksinkertainen: on avattava riittävän selkeästi syitä, miksi translain uudistaminen on tarpeen.
Myönteistä on se, että asiaa koskevaa suhteellisen kansantajuista tietoa on tuotu tarjolle sivustoille translaki.fi ja translaki2019.fi. Selkeää tietoa tarvitaan vaikkapa argumentaation tueksi.
Prideen pitäisi mahtua yhtäläisesti bilejuhlintaa kuin vakavampaakin asiaa. Ne eivät ole toisiltaan pois. Kesällä 2018 julkaistu "Syyllistäminen hlbti-aktivismin toimintamuotona. Saisiko mieluummin tietoa?" -kirjoitus on yhä ajankohtainen.