Helsingin kaupunki kertoo liputtavansa Helsinki Pride 2020 -viikolla ns. progressiivisella sateenkaarilipulla. Siinä vakiintuneen kuuden raidan (punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen ja violetti) lisänä on auran muodossa tummaihoisia ihmisiä kuvaavat musta ja ruskea raita sekä translipun vaaleanpunainen, vaaleansininen ja valkea.
Kaupunki perustelee tämän kyseisen lipun käyttämistä sillä, että kaupunki haluaa osoittaa olevansa sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kokonaisvaltaisesti siten että kukaan ei jää pois kehityksestä. Maanantaina julkaistussa tiedotteessa myös todetaan, että Helsinki Pride -ihmisoikeustapahtuman järjestäjä eli Helsinki Pride -yhteisö käyttää toiminnassaan uutta lippua sateenkaarilipun ohella.
Tässä lipussa rodullistetut on huomioitu mustalla sekä ruskealla raidalla ja transsukupuoliset on huomioitu tuomalla translipun värit mukaan. Värillisiin ihmisiin viittaavat lisäraidat nähtiin ensi kerran Philadelphiassa vuonna 2017. Auran muodossa olevilla lisäraidoilla varustettua lippua kutsutaan progressiiviseksi pride-lipuksi.
Lisäraidat ovat saaneet osakseen myös kritiikkiä: perinteisen kuusiraitaisen sateenkaarilipun symboliikka ei ole sidoksissa mihinkään rajattuun ihmisryhmään, toisin kuin lisäraidat korostavat joitakin, samalla unohtaen lukuisat muut. Esimerkiksi intersukupuolisten sukuelimiin tehdään yhä vauvoina tarpeettomia kosmeettisia leikkauksia - tietämättä tämän myöhempää sukupuolen kokemusta. He eivät myöskään voi Suomessa olla olematta juridisesti joko mies tai nainen. Intersukupuolisillakin on oma tunnus: violetti ympyrä keltaisella pohjalla.
Alkuaan kahdeksanraitaisen, siitä seitsenraitaiseksi kehittyneen ja lopulta kuusiraitaiseksi vakiintuneen sateenkaarilipun suunnitelleen taiteilija Gilbert Bakerin (1951-2017) kantavana ajatuksena oli luoda mahdollisimman abstrakti symboli, joka ei sulkisi mitään ihmisryhmää ulkopuolelleen. Bakerin suunnitteleman sateenkaarilipun symboliikka ei ole kytketty mihinkään konkreettiseen toimintaan, tapahtumaan tai ominaisuuteen. Se on enemmänkin koko yhteisön henkeä ja iloa korostava abstrakti tunnus. Kaikki seksuaalisuuden ja sukupuolisen moninaisuutta tukevat voivat käyttää sateenkaarilippua yhtäläisesti; se ei sulje pois eikä korosta mitään yksittäistä ryhmää. Kokonaisuus kuvastaa elämän koko kirjoa - kaikkine sateenkaaren väreineen ja erilaisine ihmisineen.
Onko siis symboliikaltaan jo täydellisen inklusiivisesta lipusta mahdollista tehdä vieläkin inklusiivisempi? Vai lähdettiinkö nyt etääntymään siitä, ehkä hyvää kuitenkin tarkoittaen?
17 kommenttia
human
8.9.2020 22:44
Ainakin rasismiahan ovat: "mustat" vs "valkoiset", "värilliset" vs "valkoiset",
eivätkä noilla liputtamiset edistä saavuttamaan yhdenvertaista tosiasiaa että me ihan kaikki olemme ruskeita ihmisiä, ruskean monissa sävyissä.
Ehkä vaatii aikansa osalta ymmärtää "värillisyydet", eli että lokeroimattoman sateenkaarilipun värit yhteen panemalla saadaan myös lisää sävyjä, rukeitakin ja myös se musta, mikä tosin ei ole yhtään kenenkään ihmisen ihonväri, kuten ei ole valkoinenkaan, vaan nuo molemmat ovat vain uskomuksia, eli humpuukia.
Samaten sitten "Hki Priden perinteiset naistenbileet" ei oikein selvästikään ole orientoitunut vielä siihen sukupuolineutraalius-oletukseen, jota Seta ja HeSetakin ovat muuten korostaneet.
Mutta liike jatkukoon : )
smo
9.9.2020 10:16
Minä lähestyn asiaa symboliikan näkökulmasta.
Vakiintuneessa kuusiraitaisessa sateenkaarilipussa (ja historiallisessa kahdeksan- ja seitsenraitaisessa versiossa) hienointa on juuri se, että sen symboliikka perustuu elämisen ja olemisen monimuotoisuuteen, ei ihmistä ominaisuuksien perusteella lokeroiviin stereotypioihin. Perinteisen pride-sateenkaarilipun abstraktisuus ja irrallisuus konkretiasta vapauttaa sen olemaan kaikkien, samalla kun se ei sinänsä ole kenenkään.
Sinänsä erilaisten pride-lippujen olemassaolo on hieno asia.
Erilaisten ryhmien pride-lippujen symboliikan värit ja muotokieli on yleensä johdettavissa viiteryhmään kuuluvien (stereotyyppisistä) ominaisuuksista ja/tai identiteeteistä. Esimerkiksi translipussa esiintyvät (länsimaiset) stereotyyppiset tytön ja pojan värit ja näiden välissä väritön (valkea) alue. Samoin biseksuaalien lipussa on naisen ja miehen stereotyyppiset värit sekä välissä oleva värien sekoitus. Vastaavalla tavalla muidenkin seksuaalisten ja sukupuolisten vähemmistöjen omissa lipuissa hyödynnetään väreihin liitettyjä stereotypioita. Ihmisten ihonväriä voidaan lähestyä värien kautta näitä vielä konkreettisemmin.
Sateenkaarilippu ei kumarra millekään yksilöitävälle ryhmälle - eikä myöskään käännä selkäänsä kenellekään.
Philadelphialaisessa ja ns. progressiivisessa sateenkaarilipussa symboliikaltaan abstraktiin sateenkaarilippuun lisätään konkretiasta tai stereotypioista ammentavia yksityiskohtia. Käy samoin kuin vaikkapa USA:n lipun pride-versiossa: kun raidat korvataan sateenkaaren väreillä ja jätetään tähdet, saadaan yhdysvaltalaisille hlbti-vähemmistöihin kuuluvia puhutteleva lippu. Kanadalaiset tai eurooppalaiset eivät koe sitä enää omakseen. Kun (vain) ihonväriä kuvaavat elementit ja translipun värit lisätään mukaan, jätetään samalla seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ulos, samoin sukupuolivähemmistöistä ainakin intersukupuoliset.
Sateenkaarilipun abstrakti ja konkretiasta täysin irrallinen symboliikka lakkaa olemasta.
Se, että kaupunki päätyy suorittamaan pride-liputusta muulla kuin vakiintuneella sateenkaarilipulla on ymmärrettävää, jos priden järjestäjät ovat tällaisen ajatuksen kaupungin asiasta vastaaville onnistuneet myymään. Kaupungilla tuskin on asiantuntemusta tai varsinkaan rohkeutta tällaista ratkaisua kyseenalaistaa.
Minusta kyse on ennen kaikkea symboliikan tajun puutteesta.
Jare88
22.9.2020 11:44
Hyviä pointteja, smo :).
Hyvää on toki se, että asiasta keskustellaan ja uskalletaan tuoda esiin ideoita lipun kehittämiseksi tai uusien versioiden luomiseksi. On hyvä, että eri ihmisten äänet tulevat kuulluiksi. Sitä en sitten tiedä, miten kaikkien ihmisten toiveet saataisiin yhdistettyä yhdeksi lipuksi - ei ehkä mitenkään?
Oli miten oli, ainakin toistaiseksi itse pidän enemmän perinteisemmästä kuusiraitaisesta sateenkaarilipusta sen yksinkertaisuuden vuoksi. Saas nähdä, muutanko mieltäni joskus :).
smo
24.9.2020 16:32
Jare88, vakiintunut pride-sateenkaarilippu on ajateltu tällaiseksi kaikkia yhdistäväksi sitä kautta, että että se ei kuvaa (ainakaan tietynlaisia) ihmisiä vaan elämää, jopa hyvää sellaista.
Olen koettanut kysellä pride-sateenkaarilipun valuvikoja: miksi se ei vastaa niitä toiveita.
Joku mieltää sen homo(mieste)n lipuksi, joku seksuaalivähemmistöjen mutta ei sukupuolivähemmistöjen lipuksi. Symboliikan kautta lähestymällä näin ei kuitenkaan ole.
Lipun historian kautta voi mielikuva "omistajuudesta" toki olla värittynyt, koska se kieltämättä on seksuaalivähemmistöihin liittyvissä yhteyksissä ollut enemmän esillä - tai paremminkin seksuaalivähemmistöt ovat sen alla olleet sukupuolivähemmistöjä enemmän esillä. Sukupuolivähemmistöjä on jopa saatettu näissä yhteyksissä olla päästämättä valokeilaan. Historiallisen näkökulman siis ymmärrän, tavallaan.
Kuitenkin (stereotypioihin perustuvien) ryhmäkuntaisten tunnusten lisääminen lippuun ei tee siitä ainakaan enemmän sellaista, mihin ihmisten ominaisuuksista irrallisella symboliikalla on pyritty. Väistämättä monia ryhmäkuntaisia symboleja on tullut jätetyksi pois, kun muutama on huolittu mukaan. Millä perusteella ne jotkut on jätetty pois? Jos lähdetään lisäilemään uusia raitoja, muotoja ja värejä mukaan, niin eikö pian olla loppumattomalla suolla: aina tulee uusi ryhmä, joka on oikeutettu myös olemaan edustettuna.
Jonkun mielestä vakiintunut pride-sateenkaarilippu vain on ruma. Se tietysti on makuasia. Ja aivan ymmärrettävä subjektiivinen perustelu.
mrmeringue
1.10.2020 02:31
Olen homomies, enkä ole koskaan käyttänyt perinteistä sateenkaarilippua, mutta alan käyttää sitä heti, kun omaan ideologiseen oikeaoppisuuteensa tikahtuva queer-edistyneistö julistaa sen loukkaavaksi ja "väkivaltaiseksi".
Jare88
3.10.2020 11:21
Nyt en muista, mitä kaikkea ylempänä on jo sanottu, joten ehkä tämä viestini on toistoa. Mutta tuli mieleeni sellainen seikka, että tuo lipun "progressiivinen" osa näyttää nuolisymboliikallaan ikään kuin "peittävän" ne asiat (tai "ajavan niiden asioiden yli"), mitä perinteinen pride-lippu edustaa, ja korvaavan ne näillä uusilla väreillä ja niiden edustamilla ihmisryhmillä, siten kaventaen sitä ihmisryhmien joukkoa, jota perinteinen pride-lippu edustaa. Uskon, että tämä ei kuitenkaan ole progressiivisen lipun tekijöiden tarkoitus. Mutta symbolisessa mielessä tämä valinta on mielestäni erikoinen, eikä taida palvella tekijöidensä tarkoittamalla tavalla.
Olisiko muiden ryhmien lisääminen (siis mikäli se edes on tarpeen - katso viestini loppuosa) lippuun voitu toteuttaa jollain "lisäävällä" tai "inkludoivalla" symboliikalla? En oikein tunne lippujen suunnittelua, joten minulla ei ole mitään varsinaista ideaa siitä, miten se olisi mahdollista, mutta pystyisikö > kuvion sijasta lipussa olemaan vaikka + tai & merkki ja sen kanssa ne lisävärit?
Joka tapauksessa, kuten jo edellä on mainittu, perinteisen pride-lipun tulisi tosiaan kattaa kaikki ryhmät. Harmi, jos se ei ole siinä tavoitteessaan onnistunut.
mrmeringue
18.10.2020 18:18
"Uskon, että tämä ei kuitenkaan ole progressiivisen lipun tekijöiden tarkoitus."
Queer-aktivismia (huom. eri asia kuin homo- ja lesboaktivismi) ja sen taustalla olevaa ideologiaa tuntevana sanoisin, että nuolisymbolin tarkoituksena on (tietoisesti tai tiedostamattomasti) ollut juuri kuvata edistyksen aura, joka kyntää vanhan "homonormatiivisen" järjestyksen yli. Queer-aktivistit puhuvat tosiaan homonormatiivisuudesta ja propagoivat esimerkiksi tasa-arvoista avioliittoa vastaan, koska näkevät avioliiton ja yksiavioiset suhteet osana sortavaa yhteiskuntajärjestystä. He vastustavat jopa homoseksuaalisuutta, ja ylipäätään seksuaalista suuntautuneisuutta, koska pitävät sitä yhteiskunnan taholta tulevana rajoittavana "konstruktiona", johon ihmiset jotenkin pakotetaan. Tästä syystä on erityisen ongelmallista, ettei suuri yleisö, eikä edes homojen ja lesbojen enemmistö, näytä tuntevan valtavirtaan puskevaa queer-ideologiaa, vaan mieltää sen osaksi samaa aakkossoppaa, johon homot ja lesbotkin kuuluvat.
Jare88
19.10.2020 10:20
Kiitos, mrmeringue! Mielenkiintoista tietoa. :)
human
25.11.2020 14:21
Queer-ideologia-aktivismilla on vain sitä umpimielistä ajattelua, että he tuntuvat ajavan _kaikille_ ainakin puolipakoksi heidän suuntautumisiaan, eli juuri että heidän sukupuoliensa&seksuaalisuuksiensa eksklusiivisuutta pitäisi tuoda esille _kaikille_ tarkoitetussa lipussakin, eivätkä he halua ymmärtää _kaikkia_, eli että sukupuoli- ja seksuaalisuus-riippumattomaksi alunalkaenkin suunniteltuun 6-8 -väritysraitaiseen lippuun pitäisi heidän mielestään lisätä _vain_, eksklusiivisesti vain heidän valikoimansa värityssympbolit, _vain_tietyille seksuaalisille, sukupuolellisille ja ihonvärisillekin ryhmille, heidän niissä syrjien mm. aasialaisia ja aseksuaaleja täysin.
Jos queer-ideologia haluaa nostaa _yhteisesti_ liputettaviksi esim. moniavioisuuden tai moniavosuhteet, niin sittenhän lippuun pitää inklusiivisesti saada mukaan vaikka mitä suoraa symboliikkaa _kaikilta_ muiltakin suuntautumis-variaatioilta.
Eli tarvitaan hitonmoisen suuri lippu, että liki kaikki mahtuvat mukaan, ja jotta lippu ei olisi queer-ideologia-aktivismin syyttelemästi eksklusiivinen (kuten keskustelun aiheena oleva lippu-viritelmä selvästi on).
Monimuotoisuus voisi kuitenkin näkyä myös lipuissa, lippujen monimuotoisuudessa, yhteisenä lippujen ryhmittymänä, eikä tunkemalla valikoitujen osaryhmien symboliikkaa _yhteiseksi_ alunalkaenkin suunniteltuun lippuun.
6-8 -väriraitainen Sateenkaarilippuhan ei sulje pois minkään lajin
- suhdemuotoja,
- sukupuolisuuksia,
- seksuaalisuuksia,
- ihonvärejä, hiustenvärejä, silmänvärejä ...
- sukupuolikiinnostuksia,
Itse ehdottaisin myös sitä, että tietyn osaihmisryhmän kokemaa, muita puutteellisempaa asemaa voisi tuoda esiin vaikka sitä osaryhmää kuvaavalla lipulla, jossa olisi lisänä suuri huutomerkki ja/tai kysymysmerkki. Tuollaista esilletuovaa lippuahan voisi esilläpitää siten myös niin, että sitä liputettaessa tantossa tai muussa olisi mukana myös _kaikkia_ symbolisoiva Sateenkaarilippu, vaikka sitten pienempänäkin ohessa tai tangossa alapuolella tms.
Koska muutoin, jos aktivismi siirtyy osaryhmästä toiseenkin, vuosien myötä, pitää osa-inklusiivisia lippuja uusia koko ajan (tai lisätä niihin koko ajan uusia, esille nostettavia osaryhmä-symboliikoita, jolloin niistä muodostuu ajan saatossa varsinainen tilkkutäkki - sillä tuskinpa mukaan lisätyt osaryhmäsymboliikat haluavat niistä sitten poistuakaan, toiten esiinnostettavien osa-symboliikoiden tieltä), vaikka Sateenkaarilippu ei ole eksklusiivinen (koska se ei kuvaa mitään sukupuolta, ei mitään seksuaalista suuntautumista, ei mitään ihonväriä, hiustenväriä, eikä silmien väriä, eikä mitään suhdemuotoakaan jne.).
Ainoa ihmisryhmä, joille Sateenkaarilippu on selvästi erilainen, ovat väri"sokeat" ihmiset, etenkin 7-10% ihmisistä edustavat miehet ja osa naisistakin, joille punaista ja/tai vihreää sisältävät värit näkyvät ruskehtavankellahtavina sävyinä (esim. ehdotettuun lippuun nuolikuvioon lisätty vaaleanpunainen näkyy punaviher"sokeille" kellertävänruskeana). Toki siniväri"sokeitakin" ihmisiä ja kokonaan väri"sokeitakin" ihmisiä on.
Esim. simulaatiot muutaman eri väri"sokeuden" ihmisten näkemästä Sateenkaarilipusta (vasemmassa yläkulmassa siis täyden värinäön ihmisen näkemä)
https://preview.redd.it/f7rsp1yeoqh41.png?width=1279&format=png&auto=webp&s=6a8a6fdd4e378def78c1ffcce126ff26d10b43df
Suomalaisista (seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihinkin kuuluvista) miehistä puna/viher"sokeita" on noin 7%, eräissä maissa jopa 10%; naisilla tuo harvinaisempaa, kuin miehillä.
Toin tuon esille vain siksi, jos "kaikki pitäisi huomioida" yhteisen lipun värivalikoima-valinnoissa.
human
25.11.2020 14:38
Prideissä ja eri aikojen kärkiteemoissa kannattaisi tuoda esiin
- moninaisina yhdenvertaisuutta (mitä Sateenkaari-lippu symbolisesti kuvaa)
- moninaisuutta moninaisuutena (itse ainakin näen ja koen hyvänä että Prideissä on esillä moninaisia lippuja, yhdessä)
- kulkueessa ja tilaisuuksissa etunenässä erityisnäkyvyydellä kärkiteemojen omia symboliikka-lippu-kuvasteita, esim. Pride-Housessa, Pride-kulkuueen kärkiryhmässä jne., eli jollain tavoin tähän tapaan, kuin mitä esim. tämä kuva ilmentää Sateenkaarilipun ja osaryhmien omien symboliikkalippujen kera
https://i.ytimg.com/vi/2AbzlMfCEZ8/maxresdefault.jpg
Sillä eikös tavoitella pääasiassa kuitenkin yhdenvertaisuutta, moninaisina,
eikä tiettyjen erillisryhmien esiintuomista yhdenvertaisuuden päälle.
Itse välttäisin, ainakin korostunutta "valkoisen"-"mustan" esiinnostamista,
koska mustavalkoisuus liittyy niin vahvasti ikävään dualismiin.
Juke-hm
30.12.2020 01:57
Olen varmasti ainoa joka ei loukkaanu vaikka näkee tuon "sillisalaatilipun" palavan. Se ei edusta minulle mitään henkilökohtaista vaan pinnallisuutta, räikeyttä ja jotain minulle täysin vierasta. "Lipun suunnitelleen taiteilijan ajatuksena oli luoda mahdollisimman abstrakti symboli joka ei sulkisi mitään ihmisryhmää ulkopuolelleen, symboliikka ei ole kytketty mihinkään konkreettiseen toimintaan, tapahtumaan tai ominaisuuteen" -siinäpä se. -Homoseksuaalisuutta se ei siis symboloi. Voisi miettiä jotain muuta symbolia, mutta ei sen tarvitsisi olla lippukaan. Eikä ajatus voi olla se, että sen pitäisi kuvata jotenkin muitakin seksuaalisia yms vähemmistöjä.
smo
3.1.2021 09:26
Ymmärrän kyllä ajatuksen "räikeydestä". Onhan siinä hyvä otanta ihmissilmälle näkyvästä värien kirjosta edustettuna. Mutta "pinnallisuus"? Mistä se ajatus mahtaa tulla? Minusta (vakiintuneen kuusiraitaisen) sateenkaarilipun symboliikassa nimenomaan mennään pintaa syvemmälle, tavallaan perusasioihin.
mrmeringue
8.5.2021 16:19
QX-lehti kirjoittaa amerikkalaisprofessorista, joka pitää uutta "progressiivista" lippua rasistisena, osoittelevana, sukupuolistereotypioita edistävänä, alkuperäisen lipun abstraktin yleismaailmallisuuden kadottavana, ja lähinnä amerikkalaisen kulttuurin sisäisiä jännitteitä kuvaavana.
https://www.qx.fi/yhteiskunta/244200/pitaako-pride-lipun-muuttua-uusi-pride-lippu-on-rasistinen-leimaava-ja-syrjiva/
Kritisoin itse lippua aiemmin siitä, että siinä on vain töräytetty muutaman viime vuoden aikana nousseen radikaalin queer-liikkeen värit perinteisen lipun päälle, nuolen tai auran muodossa, niin että tulee vaikutelma perinteisen gay-liikkeen yli menevästä ja sen peittoavasta liikkeestä.
QX:n toimituksessa on selvästi porukkaa, joka ei niele mukisematta nuorison uutta queer-ideologiaa, koska siellä on myös myötämielinen juttu kirjailija Leena Krohnin äskettäisestä ulostulosta Yle Uutisissa.
SaintJudy
23.5.2021 19:36
Koska "historiallisesta" sateenkaarilipusta poistettiin juuri ne symbolit, joista oikeastaan välitä, tarkastelen "perinteistä" sateenkaarilippua kristillisen symboliikan kautta: olihan sateenkaari yksi varhaiskristittyjen symboleista Luciferille - valontuojalle. Kuten arkkienkeli Lucifer, valitettavasti nykyään ns. "sateenkaarikansa" ei usein ole yhtä fiksua kyseenalaistamaan vallitsevia arvoja, vaan nojaavat vapautumisensa usein hyvin konservatiivisiin heteromalleihin.
t: Saatanan homo (tosin satanismikin on kristinuskoon perustuvaa)
smo
24.5.2021 14:33
Tavallaanhan sen alkuperäisimmän lipun seksiin viittava pinkki "hot pink" ihmisen tiettyä toiminnallisuutta kuvaavana sulki ulos sen ihmisryhmän jolle seksi ei syystä tai toisesta merkitse mitään (olkoon vaikka esimerkiksi aseksuaalit) - ja itsessään seksuaalisuus on osa elämän symbolia, kuten tietysti ei-seksuaalisuuskin. Turkoosin edustama taide taas löytää kotinsa vaikka elämän, luonnon, henkisyyden ja mielenrauhankin alta. Näinpä tämä vakiintumaan päässyt voidaan nähdä kokonaisuudessan mukaanottavampana.
t. selittävä homosetä
smo
2.7.2021 16:14
Iltalehdessä on Ville Rannan piirros ( https://www.iltalehti.fi/villeranta/a/7439909e-8f18-4554-bba3-8b90be0c18b6 ) pride-lipun kehityksestä. Kyllähän lippuun värejä ja kuvioita mahtuu, mutta mitä se lopulta enää viestii?
smo
30.7.2021 06:21
Keväällä 2021 lipusta esiteltiin versio, jossa on mukana myös intersukupuolisten symboli: violetti ympyrä keltaisella pohjalla ( https://ranneliike.net/blogit/sateenkaariluuppi/intersukupuoliset+mukaan+progressiivisen+pride-lipun+uuteen+versioon/27787 ). Keskustelu varmasti jatkuu siitä, ketkä nyt on huomioitu lipussa - ja keitä ei ole huomioitu, ja miksi ei.