Turku Pride 2024 keräsi 5000 juhlimaan ja osoittamaan mieltä

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • Mikko Kivinen
  • 4
Turku pride-viikko huipentui lauantaina järjestettyyn mielenosoitukseen, joka kulki mm. Läntistä Rantakatua. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Turku pride-viikko huipentui lauantaina 31. elokuuta järjestettyyn mielenosoitukseen ja puistojuhlaan. Arviolta 5000 ihmistä kerääntyi juhlimaan ja marssimaan yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta. Turku Pride viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlapäiväänsä.

Kulkue alkoi kokoontua kello 11 Vanhalla Suurtorilla, josta se lähti liikkeelle kello 12. Reitti kulki muun muassa Itäisen ja Läntisen Rantakadun, Kristiinankadun, Aurakadun ja Yliopistonkadun kautta, päättyen lopulta Puolalanpuistoon, jossa järjestettiin puistojuhla kello 13-16. Kulkueessa kuultiin monenlaisia iskulauseita mm. Turku kuuluu kaikille! ja Tänään Turku rakastaa, rakasta sinäkin! Pilvinen sää tarjosi ajoittaisia sadekuuroja, mutta osallistujien iloinen tunnelma ei latistunut. 

Turku pride kulkue etenee Läntisellä Rantakadulla. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Maanantaina käynnistyneen Turku Priden teemana on ollut Yhteisö. Teema korostaa Turku Pride ry:n mukaan sateenkaariyhteisön merkitystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, erityisesti yksinäisyyden ja syrjinnän keskellä. Priden ydin on yhteisöllisyydessä ja joillekin "valittu perhe" voi olla se turvallisin tuki. 

Pridea on aina tehty yhteisönä yhteisölle, ja tätä haluamme teemalla kunnioittaa, kertoo Turku Pride ry:n puheenjohtaja Rita Pöllänen.

Puistojuhlassa puheita ja yhdessäoloa musiikin ja esitysten kera

Kulkueen saavuttua puistoon Turku Pride ry:n puheenjohtaja Rita Pöllänen avasi puistojuhlan omalla puheellaan toivottaen kaikki osallistujat tervetulleiksi ja muistuttaen tapahtuman historiallisesta merkityksestä. 

- Pride on aina ollut ensisijaisesti protesti ja on sitä yhä tänä päivänä. Itse kuitenkin haaveilen, että tulisi sellainen päivä, kun sen ei tarvitsisi olla sitä, Pöllänen kuvaili.

Pöllänen korosti myös yhteisön voimaa ja sitä, kuinka työ yhdenvertaisuuden puolesta vaatii edelleen paljon ponnisteluja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Emme kuitenkaan olisi edes tässä pisteessä, ellei 1988 olisi Suomessa ensimmäinen transnainen vienyt hallinto-oikeuteen saakka hakemustaan sukupuolimerkinnän korjaamisesta (...)  Muutokset ovat hitaita mutta niitä tapahtuu koko ajan.

Turku pride ry:n puheenjohtaja Rita Pöllänen avasi puistojuhlan omalla tervehdyksellään ja muistutti tapahtuman historiallisesta merkityksestä. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Turun kaupungin pormestari Minna Arve toi puolestaan esiin Turun kaupungin sitoutumisen yhdenvertaisuuteen ja ihmisoikeuksiin.

- Turku kuuluu kaikille!, Arve julisti puheensa alussa ja muistutti yleisöä siitä, kuinka Pride-liike on kasvanut merkittävästi kymmenen vuoden aikana.

Arve korosti myös tekojen merkitystä asenteiden muuttamisessa ja kaupungin vastuuta yhdenvertaisuuden edistämisessä.

- Taistelussa yhdenvertaisen maailman puolesta pelkkä hiljainen hyväksyntä ei riitä. Sekin on tärkeää, mutta me tarvitsemme myös sanoja. Mutta ennen kaikkea me tarvitsemme tekoja, Arve sanoi.

Turun kaupungin pormestari Minna Arven mukaan Turku tekee joka päivä töitä sen eteen, että jokainen turkulainen voisi elää omannäköistään elämää. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

TuSetan puheenjohtaja Kirsi Mikkonen puhui voimakkaasti yhteiskunnallisesta tilanteesta ja yhteisön merkityksestä erityisesti nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä. Hän korosti, kuinka tärkeää on kokea yhteenkuuluvuutta ja yhteisön voimaa vaikeina aikoina.

- Ilman yhteisöä, jonka kanssa puhua auki tunteita ja kokemuksia, voi helposti syntyä tunne, että mä oon ainoa, jolle tätä tapahtuu (...) Mutta kyseessä on harha, Mikkonen kuvaili.

Mikkonen toi puheessaan esiin myös kasvavan huolen ihmisoikeuksien heikkenemisestä ja fasististen piirteiden noususta yhteiskunnassa.

- Fasistinen yhteiskunta syntyy niin, että ensin oikeusvaltion perusteita heikennetään ja sen jälkeen sananvapautta aletaan rajoittaa. 

- Juuri nyt, kun Suomessakin äärioikeisto nousee ja meidän oikeusvaltion tukijalat on vaarassa, nyt meidän kannattaa puhaltaa yhteen hiileen, Mikkonen sanoi.

TuSetan puheenjohtaja Kirsi Mikkonen puhui voimakkaasti yhteiskunnallisesta tilanteesta ja yhteisön merkityksestä erityisesti nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Puistojuhlan ohjelma jatkui yhteisön eri edustajien puheilla ja esityksillä. 

Turku Pride ry on vuosittain järjestettävän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustapahtuman taustalla toimiva kansalaisjärjestö. Perustamisvuonnaan 2014 Turku Pride järjesti kaupungin ensimmäisen Pride-kulkueen, joka yhdisti muistojuhlan, mielenosoituksen ja juhlat. Pride on kasvanut vuosien saatossa merkittäväksi tapahtumaksi Turussa ja toimii edelleen puoluepoliittisesti sitoutumattomana vapaaehtoisjärjestönä. 

Ranneliike.net: Turku Pride 2024

4 kommenttia

Turussa oli myös vastapuoli aktivoitunut. Kadun varrella oli kolme natsi-bonehadia, jotka tuulettivat kainaloitaan. Ne luikkivat lopulta karkuun, kun kulkueesta huudettiin "Ei natseja Turkuun - ei natseja minnekään". Sen lisäksi oli ollut ilmeisesti taas uskovaisten propagandateltta. Oli ollut jokin yksittäinen huutelija ja kerrostalosta jopa heitelty kananmunilla. Uskoakseni oli myös jokin persujen videokuvaaja.
Yllättävän kova vastustus. Kuvittelin, että Turku olisi Suomen avarakatseisimpia kaupunkeja. Toisaalta, hyvä, ettei natseja ollut enempää.
Tykkäsin kyllä kulkueen mielenosoituksellisuudesta, mutta pari asiaa herätti ihmetystä. Palestiina vapaaksi -huudatus, vaikka aihe onkin tärkeä, oli mielestäni väärässä paikassa. Mitä tekemistä sillä on Priden kanssa? Sitten kun Palestiina saadaan vapaaksi, siitä tulee varsin todennäköisesti islamistinen valtio ja siellä ei ole sitten mitään Pridea. Tällä en tarkoita sitä, että vapautusta ei pitäisi tapahtua, mutta tuo Palestiina vapaaksi tarvitsisi kyllä oman kulkueensa. Koska se on ihan eri asia kuin tämä Pride.
Toinen erikoinen ilmiö oli nuoren teinin kantama pahvinpala, missä luki englanniksi "throw bricks at cops". Muutenkaan en tajua, miksi tässä maassa suomalaiset kirjoittavat kaikenlaista noihin kyltteihin englanniksi ("koska ollaan niin kansainvälisiä"), mutta itse tuo asia on aika arveluttava. Anarkismia?