Euroopan komissio suunnittelee niin sanotun eheytystoiminnan kieltämistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Euroopan komissio on kieltämässä ns. eheytystoiminnan. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on antanut Belgian komissaariehdokkaalle Hadja Lahbibille tehtäväksi uuden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvostrategian laatimisen, johon sisältyy eheytystoiminnan kielto. Lisäksi strategiassa keskitytään näiden vähemmistöjen kohtaaman väkivallan kitkemiseen.

Lahbibin vastuualueeksi on tulossa valmiuteen ja kriisinhallintaan liittyvät kysymykset sekä tasa-arvoasiat.

EU-parlamentti on jo aiemmin kehottanut unionin maita kieltämään ns. eheytystoiminnan. Joissakin EU-maissa ja muuallakin maailmassa se ja sellaisen markkinoiminen on jo kriminalisoitu. 

Monet mielenterveyden alalla toimivat ovat todenneet eheytystoiminnan - eli yritykset pyrkimyksellisesti muuttaa seksuaaliseta suuntautuneisuutta tai sukupuoli-identiteettiä - hyödyttömäksi ja haitalliseksi. Eheytystoimintaa on harjoitettu erityisesti arvokonservatiivisisten uskonnollisten yhteisöjen piirissä.

Meneillään on myös kannatusilmoitusten keruu eheytysotoiminnan kieltoa vaativaan EU-kansalaisaloitteeseen.

Suomen eheytyskielto-lakihanke lakivaliokunnassa

Suomessa eduskunnan lakivaliokunta käsittelee eheytystoiminnan kieltämistä vaativaa kansalaisaloitetta. Rikkomaton – kielletään eheytyshoidot -niminen kansalaisaloite keräsi vuonna 2023 tarvittavan määrän kannatusilmoituksia, ja se eteni siten eduskunnan käsiteltäväksi. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Asia on parhaillaan lakivaliokunnassa, mutta sen etenemisaikataulu on epävarma, sillä lakivaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps) laittoi käsittelyn toistaiseksi jäihin, perusteluna se, että käsittelyyn liittyviä yksityiskohtia vuodettiin medialle.

Nykyisen hallituksen puolueista kokoomus ja rkp ovat eheytystoiminnan kieltämisen kannalla. Kokoomus väläytteli ensin kannattavansa asiaan liittyvää jatkoselvittelyä ja kansalaisaloitteen hylkäämistä. Asiasta nousseen kohun ja muualta kokoomuksen piiristä sekä liepeiltä tulleen kritiikin myötä kokoomuslaiset valiokunnan jäsenet kuitenkin ilmoittivat, että he äänestäisivät kansalaisaloitteen hyväksymisestä.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät eheytystoiminnan kieltoa kannata. Esimerkiksi Päivi Räsänen on kutsunut eheytyshoitoja olkiukoksi ja väittää, ettei sellaisia tehdä.

Oppositiopuolueista kansalaisaloitteen hyväksymistä kannattavat sdp, vihreät ja vasemmistoliitto. Keskusta sen sijaan on sen hyväksymistä vastaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!