QX ja Qruiser satsaavat suomalaisiin (juttukommentit)

Qruiser ja QX menivät tuhoamaan tämän hyvin aktiivisen sivuston pakottamalla jonottamisen ilmaiskäyttäjille. Ja myöhemmin lopettivat QX:n suomenkielisen sivuston. Kenen päätöksellä yhteisö ja palvelu tuhottiin?

16 600 aktiivista suomalaista jäsentä artikkelin kirjoittamisen aikana (2012). Viimeisen kuukauden aikana KAIKKIA kirjautuneita ainoastaan ~15 000 (lähde: https://www.qruiser.com/info/statistics/).

Ranneliike voisi tehdä tutkivaa journalismia ja syväanalyysin Qruiserista ja sen noususta että tuhosta.
  • 3 / 5
  • Busis
  • 30.12.2024 15:30
Tässä pätkä QX:n omasta selostuksesta vuosista. Ihan mielenkiintoista luettavaa. Toki on päätoimittajan oma analyysi, ei mikään ulkopuolinen objektiivinen tutkimus.

"Lopetus ei tullut minulle mitenkään yllätyksenä. Koko yrityksen kohtalon hetket olivat käsillä jo 2020 pandemian iskiessä, kun lähinnä tapahtumapuolen mainoksista täyttynyt ruotsinkielinen QX-lehti menetti lähes kaikki mainostulonsa, solidaarisuuskampanjalla ja Ruotsin valtion tuella tilanne kuitenkin normalisoitui melko pian. Kuitenkin talous on tiukentunut vuodesta 2012 valtavasti, henkilöstömäärä vähentynyt, toimitilat pienentyneet. Yritys on kuitenkin pysynyt pystyssä, sillä omistajilla ei ole ollut varsinaisia tuotto-odotuksia. Tulopohjan rapautuessa kuluja on kuitenkin edelleen karsittava ja nyt osansa kantaa Suomen QX.

Eikö hlbt-medialle sitten todella ole sellaista tarvetta, että julkaisu voisi olla taloudellisesti kannattavaa? En usko, että on. Tosin QX ei ole koskaan markkinoinut Suomessa, vaikka onhan meillä alkuvuosina ollut rekka Helsinki Pridessa ja olemme järjestäneet viisi gaygaalaa, on ollut yhteistyökumppanuuksia. QX.fi liitettiin heti alusta asti osaksi tuolloin vielä vilkasta Qruiser.comia, jonka käyttäjämäärä oli vielä jatkuvassa kasvussa. Vaikka Grindr oli jo ollut olemassa jo 2009 alkaen sen isompi kasvu Suomessa oli vielä edessä, se vaati myös älypuhelimen. 2013 Qruiserin käyttäjiä Suomessa oli lähes 20 000, merkittävä osuus Suomen hlbt-väestöstä ja QX.fi:n kohderyhmää, jos mikä. Nämä näkyivät myös QX.fi:n kävijämäärässä, mutta juttuja lukemaan jäi vain pienempi osa kävijöistä. Sittemmin tämä markkinnointietu on vähentynyt radikaalisti Qruiserin käyttäjien vähentyessä, deittiapit ovat voittaneet. Nyt Qruiserikin on jo saattohoidossa."

Kokonaisuudessaan vuodet ja analyysi löytyy täältä

https://www.qx.fi/yhteiskunta/256878/suomen-qxn-julkaisu-paattyy/
Maailmanlaajuisesti toimivat deittiäpit veivät tilan pienemmällä alueella toimivilta yhteisö- ja deittialustoilta. Englanninkielinen käyttöliittymä ei ole enää useimmille ongelma, mahdollisuus maantieteelliseen kohdentamiseen luo käyttäjälle mieluisasti rajatun toiminta-alueen, ja muutenkin kehittyneemmät viestintäominaisuudet veivät pelin.

Esimerkiksi käyttökapasiteetti maksaa; monien käyttäjien yhtäaikainen palvelussa sisällä oleminen lisää alustan kustannuksia, jos reaaliaikainen ja nopea päivittyminen (viestit ja chat) on tärkeä osa kokonaisuutta. Nykyiset tietoturvan vaatimukset eivät myöskään tee asiasta helpompaa tai halvempaa. Käyttäjämäärän rajoittaminen tai ”jonon ohi” pääsy rahalla lienevät olleet vastaus tähän - mutta samalla käyttökokemus laski "kriittisesti", eikä monikaan halua maksaa palvelusta, jonka kuitenkin saa toisaalta maksutta. Tuo yhtälö ei mahdollistanut paikallisen ja lopulta suhteellisen pienen alustan kehittämistä vastaavien isojen alustojen tasolla.

Käytännössä globaali alusta (ja mahdollisuudet kaupallistaa toiminta globaalisti) mahdollistavat kustannustehokkaan toiminnan, ylläpidon ja kehittämisen.

Samalla lailla ihmiset kohtaavat virtuaalisesti ja välittävät tietoa kansainvälisillä some-alustoilla (fb, insta, tiktok yms), joissa on samoin kehittyneemmät käyttöominaisuudet, eikä jokin rajatulle alueelle palveluaan suuntaava toimija pärjää samassa kilpailussa. Lisäksi yleinen hyväksyntä hlbti+ -vähemmistöjä kohtaan on lisääntynyt ja toisaalta somealustojen algoritmit synnyttävät ”turvallisia” kuplia automaattisesti ja kysymättäkin, niin vähemmistöt löytävät omat viiteryhmänsä noista.

Ei kovin syväanalyysi, mutta tiivis yhteenveto: aika ajoi Qruiserin (ja QX:n) ohitse.

Samat ilmiöt koskettavat myös ranneliike.net -sivustoa, jonka huippuvuodet ajoittuvat vuosituhannen ensimmäiselle vuosikymmenelle, jolloin eri käyttäjiä oli viikoittain parhaimmillaan yli 20 000. Kirjoittelin siitä jokunen vuosi sitten, kun sivusto oli vuotta vajaa täysi-ikäinen: https://ranneliike.net/blogit/ranneliike/ranneliikenet+17+vuotta/27451
Mielestäni esimerkiksi Grindrin poskettomiksi nousseet hinnat ja ilman maksuja tarjolla olevat rajoitteet ovat sellaisia, että se voi hyvin tehdä tilaa muiden palveluiden nousemiselle yli ajan mittaan.