Perjantai-iltana Pariisissa vietettiin Olympialaisten avajaisia. Useamman tunnin mittaisessa tilaisuudessa Pariisin keskustassa urheilijat saapuivat avajaisiin Seine-jokea pitkin lipuneilla aluksilla. Oli myös viralliset puheet, lipunnosto, olympiatulen syttyminen - ja huima määrä kulttuuritarjontaa, Ranskan värikkään historian kuvausta ynnä laser-showta Eiffelin tornin ympärillä. Musiikkimaailman huipulta esiintyivät Céline Dion ja Lady Gaga. Avajaiset luonnollisesti televisioitiin ja paikalla ollet katselijat lähettivät sosiaaliseen mediaan kuvia ja videoleikkeitä. Koko maailma sai nähdä.
Avajaisia seuraavien päivien aikana on puolestaan nähty jos jonkinlaista pöyristymistä avajaisten ohjelmasta. Kaksi asiaa näyttää olevan öyhöttämisen aiheena ylitse muiden: inhimillisen moninaisuuden ja kulttuurihistorian visuaalisen kuvaston läsnäolo, molemmat taiteellisesti aika näyttävässä muodossa.
Erilaisissa kiukunpurkauksissa on ollut tulkintaa kristillisten arvojen loukkaamisesta ja sen kuvaston hyväksikäytöstä. Moninaisuuden esiinnostaminen taas on nähty "friikkisirkuksena", lapsille sopimattomana - vapaamielisen ideologian ja politiikan "naamaan hieromisena". Suomalaisista eduskuntapuolueista erityisesti Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten näkyviä vaikuttajia on julkisesti julkituonut pöyristymistään.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps) katsoi avajaisten drag-esityksen olevan liikaa. Hän syytti X-tilillään vasemmistoaktivistien valjastavan kaiken propagandaan ja normalisoivan "woketustaan".
– Konservatiivit arvostavat olympialaisia valtavasti. Valitettavaa on, että olympialaiset eivät ainakaan avajaisten perusteella enää arvosta konservatiiveja, kirjoitti Tavio X-tilillään.
Sosiaalisessa mediassa on esimerkiksi kauhisteltu lapsille sopimattomana keltaisen lehdistönkin noteeraamaa kuvaa, jossa osoitetaan erään tanssijan haarovälin seutua, ja kauhistellaan esiin pullahtaneita kiveksiä. Kyse oli kuitenkin esiintymisasuun tulleesta repeämästä - ja ilmeisen vilkkaasta mielikuvituksesta.
Sosiaalisen median "sakeammat" voimat ovat olleet tulta ja tappuraa sitäkin enemmän. Varsinkin Kremlin tarinaa Ukrainan sodasta toistavat piirit ovat esittäneet salaliittoteorioita siitä, miten "pimeiden voimien" edustajat käyttivät avajaisia erilaisten pahantahtoisten symbolien esittämiseen ja välittämiseen, lopunaikojen turmeluksen markkinoimisesta puhumattakaan.