Yhä useammin mediassa termiä queer käytetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin viittaavana kattoterminä ja yläkäsitteenä. Käytäntö on valunut englanninkielisestä maailmasta suomenkieliseenkin aihetta käsittelevään puheeseen. Myös vakavastiotettavuuteen pyrkivät tutkijat ovat toisinaan sortuneet kyseisen termin käyttöön viitatessaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.
Queer on lähtökohdiltaan sellaisen identiteetin nimitys, jossa binäärinen sukupuolen ja seksuaalisuuden perinteinen käsitteistö koetaan liian ahtaana. Queer on alkuaan haukkumasana, joka on otettu "omiin käsiin". Identiteetin määrittäjänä se on ollut omalähtöinen ja itsemäärittelyyn perustuva - ja näin tulisi ollakin.
Annettuna kategoriana jotkut kokevat loukkaavana niputtamisen itselle vieraan kattotermin alle. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten vuosikymmeniä kestäviin tavoitteisiin on kuulunut se, ettei ylhäältä päin lyötäisi leimoja.
Kesän 2024 pride-kuukauden alkajaisiksi sopii muistutus siitä, että kunkin oikeutta määritellä oma viiteryhmänsä tulisi kunnioittaa.
6 kommenttia
PSV
1.6.2024 19:35
Tämä koko queer-käsite on jäänyt minulle vieraaksi. Olen yrittänyt sitä käyttäviltä saada jonkinlaista selitystä mitä se oikein tarkoittaa ja miten se eroaa esimerkiksi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöistä, mutta en ole saanut oikein mitään selvää vastausta. Moni sitä kyättävä tuntuu niputtavan myös jonlaisen vasemmistolaisen ajattelutavan kannattamisen siihen, minkä koen itselleni vieraaksi ajatukseksi. Niinpä en käytä ainakaan itsestäni sanaa queer, enkä ymmärrä mitä tätä sanaa itsestään käytttävätkänä oikein yrittävät ilmaista. Helpompi Grindrissä yms hypätä yli, jos näkee sanan queer, non-binary yms mistä tulee vaikutelma raskaasta ja kenties fanaattisesta ihmisestä, joka ei ehkä edes oikein itse tiedä onko lintu vai kala...
human
1.6.2024 21:52
Moninaisuudessa tuppaa tulemaan framille lisänäkyvyyden saamisintoa ja sitten sitä lisäystä aletaan jopa vetääkin muitten päällekin, eli laskostusintoa pukkaa.
Sitten taas, kun angloamerikkalainen Pride-termikin on otettu täällä myös käyttöön, niin angloamerikkalaisesta termistöstä noita muitakin tuppaa tulla. queer-sana vain ei istu oikein angloamerikkalaiseen lausunta-asuun suomalaisten suissa sekään.
Queer on angloamerikkalais-merkityksesään myös erilaisuutta, erottuvuutta korostava - kun taas ainakin homoista, lesboista, biseksuaaleista valtaosa on ihan pääasiassa samanoloisia, kuin mitä heteroseksuaalisesti suuntautuneetkin ovat.
(Tuo suuntautuminen on myös "ällö" termi, kun asia tulee valtaosin luonnostaan, eikä siihen valiten suuntautumalla, kuten esim. opiskeluammatteihin valitaan suuntautuminen)
Suomenkielessä valitettavan ongelman muodostaa myös sana sukupuoli, joka herkästi vie monilla ajatuksen vain puolikkaisiin, eikä monitahoisuuteen.
Englannin gender/sex ja ruotsin kön ovat sanoina paljon parempia noille sukupuolten moninaisuuksille.
Siten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt on tuoltakin kannalta haastava ja innovaatiokisan voisikin panna pystyyn, millainen olisi ytimekäs monimuotoisuuden kattotermi(stö) - ja tarvitaanko sellaista laisinkaan. Yhteen sanaan typistäminenhän juurikin typistää monimuotoisuutta ihan konkreettisestikin.
Vähemmistöjä toki ollaan, muta onko sitä vähemmistö:äkään niin tarve enään korostaa, esim. monimuotoisuuden sijaan?
Myös toki ne HLBTIQyms-rimpsut ovat rajaavia
Englanniksi olisi niin helppoa esim- Diversity of genders and sexualities.
Mutta suomenkielen moninaisuus -sanastakin umpimiehiset pillastuvat.
(Tai taannoin 1800-luvulla ja 1900-luvullakin vimmalla ja kiireellä suomenkielen sanastonlisäyksen innovaattorit ja tehtailijat eivät ihan ajatelleet kieltään pidemmälle kaikkea ... olennaista ).
Suomenkieli ei vain ole nin joustava, kun eräät muut kielet, esim.
diversity, equality, inclusion
monimuotoisuus, tasa-arvo, osallisuus
Niin ja, luonnonluomiahan me ihan kaikkiseltaan olemme.
Hmm, Luonnonluomien kirjo voisikin olla oiva kattotermi.
Ai että toi enkku on sitten kätevän hyvä: Spectrum of diversity
Monimuotoisuuden kirjo
Hmm, voisikohan queer suomentaa: kirjo
Kunhan ei sentään mitään persu-sanaa, vaikka se puolue taitaa nykyään ollakin Eduskunnan heteronormatiivisin homo-tms. kansanedustajien puolue - ja siitähän persujen helluntailaiset tykkäävät ikihyvikseen.
smo
1.6.2024 22:15
Ei kai kuukaan valiten suuntaudu sama puoli aina maata kohden, vaan (valtaosin) ihan luonnostaan, luonnonvoimien ajamana. Näin ihmisenkin seksuaalinen mielenkiinto suuntautuu luonnonmukaisesti sukupuolittuneesti, ihan valitsematta.
Busis
2.6.2024 13:27
Todellakaan en koe olevani queer! Suomeksihan se tarkoittaa omituista, outoa. Sellainenko minun pitäisi olla?!? Ei kiitos. Homokin kuulostaa jotenkin karskilta ja haukkumasanalta, joten yleensä tulee itse käytettyä gay-termiä. Se on mielestäni aika neutraali. Koko yhteisöstä puhuttaessa olen usein käyttänyt sateenkaari-ihmisiä tai sateenkaarikansaa. Se kuvastaa aika hyvin moninaisuutta eri väreineen.
Entisen QX:n toimittaja mietti aikoinaan myös tätä aihepiiriä ja eri termejä jutussaan. Hänen ehdottama SexGen-termi ei ole tainnut saada paljon nostetta, vaikka olisi nyt ainakin tota queer'tä parempi. https://www.qx.fi/yhteiskunta/256626/miksi-emme-kayttaisi-termia-sexgen-vahemmistot/
PSV
8.6.2024 01:33
Minusta myöskään gay ei ole kovin hyvä sana, etenkään suomen kieleen. Miten se pitäisi ääntääkään suomeksi puhuessa? Ja alkuperäinen merkitys on hilpeä, mikä on minusta myös vähän outo assosiaatio. Homo on paljon neutraalimpi ja paremmin suomen kieleen niin kirjaimiltaan, ääntämykseltään kuin merkitykseltänä sopiva.
osmo
26.10.2024 13:40
Queer ei ole sopiva kattotermi siitä yksinkertaisesta syystä, että se viittaa vain yhteen ja muista hyvin selvästi erottuvaan ryhmään ns. LGBTQ-yhteisössä. Se on ryhmä, jota ei määritä tietty seksuaalisuus tai sukupuoli, vaan ideologia.
Queeriin liittyy keskeisesti ajatus, että seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvät normit (moraaliset, sosiaaliset, kielelliset ja kognitiiviset) ovat haitallisia ja vallankäytön sanelemia rakenteita. Tämä ei koske vain heteroseksuaalisuutta tai nk. heteronormatiivisuutta, vaan myös, ja kenties ennen kaikkea, homoseksuaalisuutta. Siinä missä perinteinen gay rights -aktivismi halusi vapauttaa homot elämään avoimesti omana itsenään, queer-aktivismi pyrkii purkamaan homoseksuaalisuuden käsitteenä, eli "vapauttamaan" homot omasta seksuaalisuudestaan.
Queerit näkevät homouden yhtenä vapautta rajoittavana rakenteena tai "konstruktiona" muiden joukossa. Tämä on suorassa ristiriidassa kaiken sen kanssa, mitä homot oikeasti ovat ja kokevat seksuaalisesti ja romanttisesti, ja ristiriidassa perinteisen gay-liikkeen tavoitteiden kanssa.
Homoseksuaalisuus edellyttää juuri niitä asioita, joita queerit väittävät mielivaltaisiksi ja sosiaalisesti tuotetuiksi normeiksi: fyysisen sukupuolieron tunnustamista ja sen tunnustamista, että seksuaalisuus perustuu sukupuolieroon. Kaikki sukupuolisuus ja seksuaalisuus perustuu rajoihin, joita queer yrittää purkaa tai "dekonstruoida". Homot ja lesbot ovatkin joutuneet varsin epämukavaan asemaan sateenkaariyhteisön sisällä, kun queer-liike on alkanut vallata alaa perinteiseltä gay-liikkeeltä.