Helsinkiläinen gaysauna Vogue lopettaa

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Ranneliike net
  • 1
Vogue-saunan löylyt on heitetty.

Helsingin Vallilassa, Sturenkadulla pitkään toiminut gay sauna Vogue lopettaa toimintansa. Syyksi kerrotaan vuokrasopimuksen päättyminen. Viimeinen aukiolopäivä on sunnuntai 25.8.2024.

Asiasta on tieto Voguen verkkosivuilla.

Liiketalon viidennessä kerroksessa toimineessa kompleksissa on ollut kaksi suomalaismallista saunaa, höyrysauna, vilvoittelutterassi sekä videonkatselutila ja darkroom. Alle 25-vuotiaille sisäänpääsyn hinta on ollut edullisempi. 

Syksyllä 2002 avattu Vogue on markkinoinut itseään Suomen ainoana gaysaunana. Muissakin Pohjoismaissa homosaunatoimintaa on ollut niukasti. Tallinnassa homosaunatoimintaa on, ja Keski-Euroopan isoissa kaupungeissa niitä on useita. 

Ranneliike.netin lukijan kirjoitus saunasta:

Yli 20 vuotta toiminut pohjoismaiden ainoa homosauna lopettaa toimintansa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Huomenna sunnuntaina 25.8. on viimeistä päivää auki Sauna Vogue Sturenkadulla. Sauna on toiminut samoissa tiloissa perustamisestaan lähtien ja muodostui olemassaolonsa aikana eräänlaiseksi instituutioksi kävijöidensä keskuudessa. Homosaunasta huolimatta kävijäkunta oli hyvin ”heterogeeninen”. pääosa-asiakkaiden homojen lisäksi asiakaskunnassa oli biseksuaaleja ja muilla tavoin seksuaalisesti suuntautuneita. Kaikkia yhdisti se, että saunassa miehet tapasivat miehiä.

Miesseksin lisäksi saunasta muodostui tapaamispaikka, jossa monet saunoivat ja vilvoittelivat terassilla oluttuopin ääressä osallistuen hersyviin ja värikkäisiinkin keskusteluihin. Saunaan muodostui vuosien varrella vakituinen asiakaskunta. Saunassa eurooppalaisille saunoille ominainen cruising-kulttuuri oli pienimuotoisempaa ja pääpaino oli juuri saunomisessa.

Saunan omistaja ja siellä pitkään työskennelleet tekivät merkittävän työn suomalaisessa homokulttuurissa. Asiakkaat kokivat saunan turvalliseksi, johon useat tulivat aina uudelleen.

Sauna oli hyvin kansainvälinen, ehkä kansainvälisin sauna Suomessa. Asiakaskunta käsitti koko maapallon. Turisteja ja työmatkalaisia kävi lähimaiden ja Euroopan lisäksi mm. Uudesta Seelannista, Australiasta, Japanista, USA:sta, Koreasta, Mongoliasta, Kiinasta, Saudi-Arabiasta.  Suomalainen ja ulkomaalainen asiakaskunta oli moniammatillista ja sosiaalisesti hyvin kerrostunutta. Asiakkaita oli mm. virolaisista keikkatyöntekijöistä, myyntimiehiin, lento- ja laivahenkilökuntaan kuuluvia, terveydenhuollon henkilökuntaa, poliisin ja turvallisuusalan työntekijöitä, valtion virkamiehiä, opettajia, professoreita, juristeja, lääkäreitä, liikemiehiä, EU-virkamiehiä ja urheilijoita, julkisuudenkin henkilöitä.

Sauna toimi monelle töiden jälkeisenä rentoutumisena, mielenkiintoisena elämyksenä, tai esim. matkalaiselle hetken rentoutumispaikkana jatkolentojen välillä.

Sauna Voguen omistaja ja henkilökunta hoiti ammattitaitoisesti saunaa. Kävijöistä huolehdittiin ja heitä palveltiin. Juuri henkilökunta teki saunasta vuosien varrella instituution, joka suurelle yleisölle tuntemattomana oli kuitenkin tunnettu homokulttuurissa ja esim. swinger (parinvaihto) kulttuurissa. Sauna oli tunnettu myös monille internetin käyttäjille keskusteluryhmien kautta, josta useat asiakkaat uteliaina päätyivät saunan asiakkaiksi.

Sauna näki monenlaista vuosiensa varrella, osa-asiakkaista on jo poistunut tuonelaan ja osa vasta ensimmäistä kertaa kävijöitä. Alkuvuosina sauna oli joka päivä auki ja kaikki saunat kuumana. Saunassa kävi vakituinen hieroja. Takassa paistettiin makkaraa ja jokunen asiakas kävi uima-altaassakin. Saunassa järjesteltiin teemailtoja homokulttuurin eri suuntauksille, oli yksityistilaisuuksia ja swingereitä (parinvaihtoiltoja). Liiketoiminnan muotoutuminen yleisten suhdanteiden vaikuttaessa kuitenkin muutti saunaa. Korona ja Ukrainan sota karkoitti turisteja, sähkön hinnan heilahtelut vaikuttivat saunojen lämmittämiseen. Kiinteistökin vaihtoi omistajaa ja asetti omat haasteensa saunan ylläpidolle ja kunnostukselle.

Ehkä pitkäaikainen jopa kaksikymmentä vuotta töissä ollut henkilökunta ja omistaja kokivat heidän osaltaan ajan jo täyttyneen saunan pidossa.

Saunatoiminnan loppuminen tulee olemaan monille vakikävijöillekin suuri yllätys ja herättää keskustelua pohjoismaiden ainoan ja viimeisen homosaunan katoamisesta.

Myös ranneliike.netissä on käyty keskusteluja saunasta:

- Sauna Club Vogue

- Sauna Vogue

- Kokemuksia Voguesta

1 kommenttia

Uudessa paikassa Helsingissä osoiteessa Kruunuvuorenkatu 3 tällä viikolla auennut sauna on nyt nimeltään Sauna Con Hombres.