Helsinki Pride -tapahtuman suojelijaksi vuoksille 2020 ja 2021 nimitetty pääministeri Sanna Marin (sdp) edustaa valtion ylintä johtoa. Sen tuki yhdenvertaisuudelle on tärkeää. Valtiollisessa hierarkiassa ei voi montaa pykälää ylempää tukea saada. Edustuksellisella demokratialla hallitussa maassa valtiollisen protokollan mukaan kansan valitseman eduskunnan puhemies on tätä korkeammalla. Puhemiestä korkeammalla hierarkiassa ovat aiemmat presidentit ja ylimpänä nykyinen presidentti. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli EuroGames Helsinki 2016 -tapahtuman suojelija.
Kun kansanedustajana toiminut Silvia Modig (vas) oli Helsinki Pride 2016 -tapahtuman suojelijana oli ajatus ajasta, jolloin "omasta väestä", siis hlbti-vähemmistöjen piiristä voidaan nimittää pride-tapahtumalle suojelija. Kenenkään vähemmistöön kuulumattoman ei ole enää välttämätöntä antaa arvovaltaansa tapahtuman suojaksi. On vähemmistöön kuulumisestaan avoimia henkilöitä, joiden arvovallan nähdään riittävän tehtävään.
Myös Marin on tavallaan "omaa piiriä": kahden äidin kasvattama lapsi. Riippumatta siitä, kannattaako tämän edustamaa poliittista aatetta, on asia merkittävä. Pääministerillä on omakohtainen kosketus sateenkaarivähemmistöihin. Hän näkee asiaa sisältäpäin.
Sanna Marin (kuva: eduskunta)
Sateenkaariyhteisöt ry nimitti vuosina 2006-2016 vuosittain homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilään kansainvälisen homofobian vastaisen päivän yhteydessä. Taiteilija Arja Saijonmaa, mediapersoona Jone Nikula, ulkoministeri Alexander Stubb (kok), piispa Wille Riekkinen, kansanedustaja Minna Sirnö (vas), SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen, muusikko Olavi Uusivirta, kansanedustaja Lasse Männistö (kok), tennispelaaja Jarkko Nieminen, kansanedustaja Annika Saarikko (kesk) ja kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok). Käytännössä henkilö oli teemapäivän suomalainen suojelija.
Tehtävään kutsuttiin henkilöitä, jotka edustivat politiikan ja yhteiskunnan eri puolia. Pyrkimys oli löytää tunnettu henkilö, joka olisi jollain tavoin yllättävä ja voisi aiheuttaa sen verran huomiota, että hlbti-aihepiiiristä syntyisi keskustelua näiden "kuplissa". Parina vuonna voidaan katsoa onnistutun erinomaisesti: ainakin "äijäpiirit" ja kirkko kuhisivat teemavuonnaan toivotulla tavalla. Monina muinakin vuosina keskustelua saatiin aikaan.
Pyrkimys oli normalisoida hlbti-aihepiiriä laajemmin, ei rakentaa hyväksynnän linnaketta vain taputtelemalla "omia" selkään. Tai etsiä ensisijaisesti "voimauttajaa" vähemmistöön kuuluvalle. Toki oli hyvä, jos henkilöstä oli samalla voimauttajaksi. Monina vuosina oli.
Vuonna 2017 todettiin, että hlbti-vähemmistöillä on Suomessa jo niin vahva oma ääni, ettei erityisen lähettilään nimittäminen ole enää perusteltua. Tai toisin sanoen: osoittautu raskaaksi enää löytää tehtävään (suostuvaa) henkilöä, joka olisi jonkinlainen oikeasti uusi avaus. Eräänä vuonna perussuomalaistakin kysyttiin - ei suostunut. Kristillisdemokraattia ei kysytty. Miespuolinen jääkiekkopelaaja jäi kysymättä, vaikka olisi ehkä pitänyt. Toisaalta jääkiekkoilija Harri Tikkasen haastattelu avasi patoja teemapäivän ulkopuolella.
Yhtä kaikki, monet lähettiläät veivät yhteiskunnallista keskustelua eteenpäin.
***
Edelliseen "yllättävyyspyrkimykseen" viitaten Sanna Marin ei ole sellainen kohauttaja, joka voisi havahduttaa siellä, missä asenteissa hlbti-yhdenvertaisuutta kohtaan on suurimpia puutteita. Hän edustaa leimallisesti sitä maailmaa, jossa hlbti-yhdenvertaisuuden merkitys ymmärretään. Mutta on Marin kuitenkin pääministeri.
Ovatko ajat jo muuttuneet tarpeeksi - vai vieläkö pitäisi yrittää etsiä hlbti-tapahtuman suojelijaksi henkilöä, jota ei itsestään selvästi nähdä hlbti-myönteisen viiteryhmän edustajana?
4 kommenttia
Jare88
7.9.2020 18:05
Itse en tiennyt Sanna Marinin perhetaustasta ennen kuin luin Ranneliikkeestä uutisen siitä, että Marin on priden suojelija, jossa yhteydessä myös hänen perhetaustastaan mainittiin. Siinä mielessä Marinin pyytäminen ja valitseminen priden suojelijaksi ainakin omasta mielestäni voi tuoda uutta tietoa vielä joillekin ihmisille. :)
human
9.9.2020 01:05
"Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli EuroGames Helsinki 2016 -tapahtuman suojelija."
Tuolloin tosin Niinistö oli roolissaan "ihan kaapissa", eikä tainnut tulla edes kisojen avajaisiinkaan, eikä uskaltanut tulla tapahtuman suhteen medioissakaan esille lainkaan.
Vaikka kutkuttava ajatus saattaa joistakin olla se, että joku kd:läinen tai joku persu murtaisi heidän lähimmäisenrakkaudettomat ideologiasyöverinsä, vaikkakaan Sari Essayahilla tuskin uskoa riittäisi ja Roban dtm:ssä taannoin lauleskeella Kike Elomaalla tuskin kantti kestäisi, niin voisi silti säväyttävämpi olla Pride-suojelijoina komiyhteys: buddhalais-munkki, ortodoksi-nunna ja imaami. Mutta vaillinainenhan tuokin olisi, ilman Suomenuskon edustajaa.
Rasismi- ja asenneperinteitä voisi toki karistaa myös sillä, jos Priden suojalijaksi saataisiin vaikkapa Suomen romaniliiton merkkihenkilö. Ehkä se tuulettaisi asenteita siellä piireissä, sun täälläkin.
Ja onhan noita, esim. Ammattiliitot&EK yhdessä kimppakivasti.
Ja mikseikäs yksikään sp-korjannut ole vielä Prideä suojellut, tai DragKingi ?
Aave
13.10.2020 18:35
Sanna Marinilla on kyllä tärkeä rooli siinä, että hänen hallituksensa on pistänyt jäihin kaikki sateenkaariväkeä koskettavat lakihankkeet. Sanna Marinin aikana on myös Suomessa tapahtunut ensimmäinen transsukupuolisen ihmisen murha ja muutenkin pelätään väkivallan räjähtävän käsiin. Myös kaikki Pride-kulkueet on jäädytetty Marinin toimenpiteiden ansiosta.
Vuonna 2022 Helsinki "Priden" suojelija on varmasti sitten Päivi Räsänen?
Rubix
16.8.2021 01:34
Sanna Marin on toiminut pääministerinä 10.12.2019 alkaen, tulee siis toimineeksi kaksi vuotta joulukuussa.
Helsinki Pride yhteisö tiedottaa seuraavaa:
Helsinki Pride -virtuaalikulkue
Vuonna 2021 kulkueemme marssi koko Suomessa kaikissa sateenkaaren väreissä. Jokainen pystyi liittymään mukaan virtuaalikulkueeseen, näyttämään tukensa ihmisoikeuksille ja juhlistamaan yhdenvertaisuutta haluamallaan paikkakunnalla.
Suomi on Euroopan unionin toiseksi väkivaltaisin maa naisille, mutta väkivalta kirjataan vain harvoin sairaalassa ylös.
Väkivallan uhrina oli usein nuori nainen, tapahtuma-aikana yö ja väkivaltaan liittyi alkoholi. Väkivallan tekotapoja ja vammoja oli useita. Suurin osa vammoista hoidettiin sairaalassa päivystysaikaan ja ne vaativat lukuisia tutkimuksia ja toimenpiteitä.
Lähde:YLE Uutiset /Koskinen Anu L. 21.1.2020
Väkivallan uhrina oli usein nuori nainen, tapahtuma-aikana yö ja väkivaltaan liittyi alkoholi. Väkivallan tekotapoja ja vammoja oli useita. Suurin osa vammoista hoidettiin sairaalassa päivystysaikaan ja ne vaativat lukuisia tutkimuksia ja toimenpiteitä.