Viime vuosina yhä useammin on luettu uutisia, joissa kerrotaan pride-tapahtumien sateenkaariliputukseen kohdistuneesta ilkivallasta. Pride-lippuja on kiskottu julkisista lippusaloista alas, lippuja on tuhottu esimerkiksi silppuamalla tai polttamalla. Toisinaan lippusalkojen naruja on katkottu, jotta uuden lipun nostaminen salkoon ei onnistuisi. Toisinaan ilkivallanteko on videoitukin ja julkaistu sosiaalisessa mediassa.
Sateenkaarilippu näyttää olevan hyvin vahvoja tunteita herättävä symboli.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville sateenkaarilipun merkitys on selvä. Se on kaikille kuuluvaa yhdenvertaisuutta kuvaava symboli. Sanfranciscolainen taiteilija Gilbert Baker (1951-2017) suunnitteli sateenkaarilipun vuonna 1978 paikallisten aktivistien pyynnöstä sikäläisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhteisön symboliksi.
Bakerin kantavana ajatuksena oli luoda mahdollisimman abstrakti symboli, joka ei sulkisi mitään ihmisryhmää ulkopuolelleen. Bakerin suunnitteleman sateenkaarilipun symboliikka ei ole kytketty mihinkään konkreettiseen toimintaan, tapahtumaan tai ominaisuuteen. Nykyisin kuusivärisenä tunnettu lippu on henkeä ja iloa korostava abstrakti tunnus. Kaikki seksuaalisuuden ja sukupuolisen moninaisuutta tukevat voivat käyttää sateenkaarilippua yhtäläisesti; se ei sulje pois eikä korosta mitään yksittäistä ryhmää. Kokonaisuus kuvastaa elämän koko kirjoa - kaikkine sateenkaaren väreineen ja erilaisine ihmisineen.
Mutta että niin vahvoja tunteita, että syntyy tarve ilkivaltaan?
Ruotsissa on poltettu Koraaneja, ja islaminuskoiset ovat odotetusti tästä suuttunueet. Olemme nähneet uutiskuvia joistain Lähi-idän maista, joissa on protestina poltettu Ruotsin lippuja ja siinä sivussa länsimaisia arvoja edustavia sateenkaarilippujakin. Protesteissa muuallakin on toisinaan nähty kuvia erilaisten lippujen ja symbolien häpäisystä.
Tällaisella häpäisyllä ehkä oletetaan olevan jotain vaikutusta - mutta keittiöpsykologisesta näkökulmasta tarkastellen se on lähinnä ukkosenjohdatin: oman turhautumisen voi kohdistaa johonkin konkreettisen.
Ovatko kotimaiset sateenkaarilippuihin ilkivaltaa kohdistavat saaneet ideansa tällaisista mielenosoituksista?
Pride-lippujen tuhoamisesta ei ole mitään hyötyä.
Ilkivallan vaikutus on aivan päinvastainen kuin ilkivallantekijät ajattelevat. Jotkut ilkivallantekijät voivat ehkä ajatella toimintansa väsytystaisteluna, ja että jossain vaiheessa väsyttäisiin kiskomaan uusi lippu viedyn tilalle. Niin ei kuitenkaan tapahdu, vaan poistetun lipun tilalle tulee ainakin kaksi uutta.
Ilkivalta samalla muistuttaa ja alleviivaa, että yhdenvertaisuutta edistävälle työlle on edelleen tarvetta. Ilkivalta vain osoittaa tarpeen jatkaa yhdenvertaisuutta edistävää toimintaa entistä pontevammin.