Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset kesäkuulta 2009.
Seuraava

Lottas insändare om privata dagis

Min syster Lotta har skrivit en insändare som publicerades i Hufvudstadsbladet 6.6.09. Den behandlar förstås situationen i Helsingfors, men samma situation kan uppkomma också annanstans. Därför publicerar jag den, med hennes tillstånd, även här.

*

Hur prioriterar staden?

Nu ska vi föräldrar bli dagisföretagare, föreslår Helsingfors stad. Vilken befängd idé. Samtidigt som mammor anklagas för att jobba för mycket ska vi alltså lägga vår lilla fritid på att på amatörbasis sköta administrationen av ett dagis. Vem som helst inser att det är förnuftigare om vi låter proffsen sköta dagisen.

Resultatet kommer i stället att bli att vi blir tvungna att söka oss till stadens egna dagis, och när efterfrågan på dem ökar blir staden tvungen att skapa nya svenska dagisplatser. Hur kan det bli billigare, undrar jag.

Till saken hör att Barnavårdsföreningens dagis håller mycket hög standard. Åtminstone Arbetets vänners dagis, som är det dagis som jag har erfarenhet av, har t.ex. ett eget kök med god och näringsrik mat. Personalen är kunnig och vänlig, och jag ser bara fördelar med att dagiset är litet. Jag har också varit mycket imponerad av de resurser som Barnavårdsföreningen kunnat erbjuda barn med specialbehov.

Besparingarna verkar den här gången främst drabba de svenska dagisen. Men en jämlik service innebär tyvärr inte att de svenska och finska enheternas kostnader ska vara lika stora per barn – en jämlik service innebär att barnen får samma servicekvalitet per capita.

När staden försöker göra besparingar borde den göra det på något område där inte barn (eller andra svaga individer, t.ex. äldre eller handikappade) drabbas. Och om man ska spara, måste man välja ett objekt där man verkligen sparar, och inte bara flyttar kostnaderna från en post till en annan.

Tyvärr är det för sent nu, men kunde man inte i stället exempelvis ha firat invigningen av Nordsjö hamn i fjol med en budget på 32 000 euro. För de pengarna hade man fått en riktigt fin tillställning. Men festen kostade 732 000 euro! Hur prioriterar staden egentligen?

Charlotta af Hällström-Reijonen
tvåbarnsmamma, Helsingfors



Präst och politiker?

Som bekant är jag aktiv i kommunalpolitiken i Borgå, samtidigt som jag jobbar som präst i den svenska församlingen på orten. Besök min politiska hemsida här: http://www.karlafhallstrom.net/

Under 2008 engagerade sig kyrkoherden i Vilhelmina i norra Sverige, Ronny Thellbro, i en fråga som på det lokala planet födde starka känslor för och emot. Det gjorde att det var många församlingsbor som var missnöjda med sin kyrkoherde (liksom många som var nöjda, förstås). Läs Kyrkans Tidning 10.11.08 och 14.11.08 samt Thellbros blogg (länkar här: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2009/06/prast-och-politiker.html).

Nu under EU-valet har den ortodoxe prästen Mitro Repo ställt upp som kandidat för SDP, och som reaktion på detta har det ortodoxa biskopsmötet befriat honom från prästämbetet ("avkragat" honom) för den tid han är politiskt aktiv. Detta har naturligtvis gett fader Mitro en hel del synlighet och gratisreklam - och det är inte alls uteslutet att han blir invald i parlamentet nu på söndag.

Med detta i bakhuvudet har Lucas Snellman på pod.fi intervjuat kyrkoherden i Ekenäs svenska församling, Anders Lindström, som i 16 år var engagerad i kommunalpolitiken på sin ort och dessutom ställde upp i riksdagsval. Han får frågan: Är det möjligt för en präst att tjäna två herrar? Lyssna på intervjun här: http://www.pod.fi/svenska/?p=2216

Och kom ihåg att utnyttja din rösträtt...



Bibeln räddar liv!

I slutet av förra veckan råkade en pastor i Buenos Aires, Argentina, ut för ett rånförsök. Han hade dock endast några få pesos på sig. Besviken över det lilla bytet tappade en av rånarna fattningen och sköt rakt mot pastorn, berättar polisen.

Pastorn höll upp sin bibel som försvar och det hårda fodralet stoppade kulan. Förutom chocken fick pastorn bara mindre fysiska skador. De två rånarna lyckades däremot fly, rapporterar Dagen (3.6.09).

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=171605


Petros pioniten 4

Abba Petros sade: "Vi bör inte berömma oss själva när Herren utför något genom oss utan hellre tacka honom att han har gjort oss värdiga sin kallelse." Han brukade säga att det är nyttigt att tänka så om varje dygd.

Ur Ökenfädernas tänkespråk



Om intern adoption

Österbottens Tidning publicerade 1.6.09 en nyhet från FNB med rubriken Lesbiska föräldrar har trygga barn. Ett utdrag:

*

Barn och unga som växer upp med lesbiska mödrar lider sällan av psykiska sjukdomar. En ny dansk undersökning visar att risken för dessa barn att drabbas av psykiska problem är mindre än hos barn i traditionella kärnfamiljer. [...]
Medan fem procent av barn i "normalfamiljer" under åren 1992-2008 har underkastats psykiatrisk behandling för sjukdomar som depression, personlighetsstörningar och anorexi, så var motsvarande andel bland de 387 barn som levde med lesbiska föräldrar under två procent.

*

Den danska tidningen Politiken (1.6.09) har samma nyhet i vidlyftigare form. Följande utdrag är i svensk översättning av Tor Billgren på Antigayretorik:

*

Barnen är upp till 23 år gamla och tillhör den första generationen som från och med adoptionslagen 1999 blev adopterade av sin biologiska mors kvinnliga partner. Enligt Merete Laubjerg som är en av forskarna bakom undersökningen, visar resultatet att man inte behöver bekymra sig över den psykiska hälsan hos barn som växer upp i annorlunda familjer. En förklaring till resultatet kan enligt henne vara att lesbiska mödrar har byggt upp en särskild stabilitet, för att de genom sina liv stött på mer motstånd än heterosexuella.
Enligt professorn i psykiatri Per Hove Thomsen på Barn- och ungdomssjukhuset i Århus kan det faktum att barnen är önskebarn också spela roll.

*

Jag tyckte bara att det var värt att förmedla. Kommentarerna till nyheten på ÖT är förstås rätt många och brokiga...

http://karlafhallstrom.blogspot.com/2009/06/om-intern-adoption.html



En homosexuell Antikrist?

Bland "anti-gay"-förkunnare finns en del med en markant undermålig insikt i exegetik (bibeltolkning). Vissa tycks anse att Bibeln från början är skriven på deras eget språk, andra rent av att en viss översättning (inte grundtexten) är auktoritativ. Särskilt populär i det senare sammanhanget är den engelska King James Version (KJV) från 1611.

Så tycks fallet vara med pastor Ron Hamman från Independent Baptist Church of Wasilla, Alaska, USA. Om ortens namn låter bekant, är det för att republikanernas vicepresidentkandidat från 2008, Sarah Palin, är hemma där. Och Hamman är i samma kategori som hon; är det månne någonting i vattnet?
Hamman skrev en artikel, Will the Antichrist be a homosexual?, som publicerades i lokalbladet Frontiersman 25.5.09. Han kommer med en hel del konstigheter i artikeln (inklusive den vanliga förvridningen av Sodoms-berättelsen), men den intressantaste passagen hänvisar till Daniel 11:37. Hamman skriver i mitten av sin artikel:

* But will the Antichrist be a homosexual? Having seen what the Bible says of sodomy, we have no further to look than the book of Daniel, chapter 11 to find our answer. It says, “Neither shall he [Antichrist] regard... the desire of women....” As I said at the onset, I am not the first to draw attention to this, but the verbiage is clear. *

Citatet är från KJV, och lyder i sin helhet: "Neither shall he regard the God of his fathers, nor the desire of women, nor regard any god: for he shall magnify himself above all." Den kommande kungen söker sig en ny gud, är alltså betydelsen. I Bibel 2000 lyder versen: "Han frågar inte efter sina fäders gudar eller den gud som kvinnorna älskar, han bryr sig inte om någon gud utan menar sig stå över dem alla."

När KJV i detta sammanhang nämner "the desire of women" betyder det alltså inte "kvinnornas åtrå", vilket är den bokstavliga betydelsen, utan den gud som är kvinnornas åtrå; enligt noten i Bibel 2000 kunde detta vara fruktbarhetsguden Tammuz/Adonis eller vinguden Dionysos/Bacchus.

Slutsatsen är alltså att Hamman inte har läst versen i sitt sammanhang, inte heller har förstått vad den handlar om, men däremot läser den med en stark förförståelse. Detta är inte exegetik, utan eisegetik (att läsa saker in i en text).

Att folk i Alaska inte i gemen är så obildade och ointelligenta som Hamman, på basen av denna artikel, verkar vara, kommer fram av de hundratals kommentarer som artikeln har fått. Av de bloggare som har tagit upp saken kan nämnas Box Turtle Bulletin och Of course, I could be wrong... vilka också har ett antal kommentatorer. Och så skrev jag själv ett inlägg på Hbt-bibeln.

http://karlafhallstrom.blogspot.com/2009/05/en-homosexuell-antikrist.html

Seuraava