• sleepygay

Kauhistus!

Helsingissä asuntojen keskimääräinen hinta liikkuu 270 000 € hujakoilla! Kamalan korkealla! Tällä menolla ei näillä palkoilla tarvitse paljoa haaveilla kuin pikkukaksiosta kaukaisimmassa lähiössä!

No, eipä se oman asunnon hankkiminen ole ajankohtaista muutamaan vuoteen, mutta jos kupla ei puhkea, ei hinnatkaan tule alas. Ei sillä, että haluaisin asuntokuplan puhkeavan, koska se onkin sitten huonompi homma kaikkien kannalta.

8 kommenttia

Riquman1990

1.9.2010 19:35

Riippuu, minkä kokosen ostaa ja mistä. Etkä sä kaksiota isompaa tarvi, kun ei teitä oo ku kaks...

arkadas

1.9.2010 21:04

Vantaa on hieman Helsinkiä ja Espoota halvempaa aluetta... alle 80m2 kolmion voi löytää alle 200k€. Espoossa neliöhinnat ovat n 1000 - 1800€ kalliimmat kuin Vantaalla :(
Riqu: millä perustellaa kahdelle ihmiselle riittää kaksio, ahtaaksi se käy kahdellekin ihmiselle, jos tarvitsee työskennellä kotona aika ajoin - utelee nimim. 60m2 on liian vähän (2:lle aikuiselle + 2 kissalle)

wilei

1.9.2010 21:36

Riquman: Kaksio on nippanappa riittävä, jos vain neliöitä on tarpeeksi - mutta täällä Helsingissä valtaosa on melkoisen pieniä, alle 60neliön kokoisia. Isompiakin on, mutta ne taas maksavat taas paljon. Oman kokemuksen mukaan kahdelle kolmio on paras, tällöin eri toimintoja (nukkuminen, ajanviete [ts. tv, yms.], ruokailu ja työskentely) voi hajauttaa omiin tiloihinsa, jolloin tiloista saa toimivampia ja miellyttävämpiä. Se vain vaatii niitä neliöitä, alle 60neliön kolmio on kaksio ylimääräisellä seinällä, eli ei laisinkaan toimiva... Ja täällä pk-seudulla ne neliöt vain maksavat ihan hillittömästi, kun suhteuttaa ylipäänsä mihinkään...

Nermal

2.9.2010 10:10

Aika hulppealta tuntuu tuo Helsingin hintataso.... Katselin vertailun vuoksi oman kotikaupunkini (noin 50 000 asukkaan kaupunki Etelä-Suomessa) hintatasoa: Vuonna 2004 rakennettu 191 neliön omakotitalo merenrannan tuntumassa maksaa täällä 270 000 euroa. Aivan ydinkeskustasta samalla hinnalla irtoaa tänä vuonna valmistuva lähes 100 neliön 4h kerrostalo-asunto. Lähiöissä kerrostalokaksioiden hinnat ovat 40 000 - 50 000 euron luokkaa.

Itse pidän järkevänä vaihtoehtona tulevaisuudessa esim. sitä, että asun täällä maakuntakaupungissa ja kuljen reilun tunnin työmatkan Helsinkiin. Vielä työmatkakulujenkin jälkeen kustannuksia tulee paljon pääkaupungissa asumista vähemmän. Toisaalta, eihän näissä pikkukaupungeissa ole aktiviteetteja ja palveluja läheskään kuten Helsingissä. Kaikenlaisessa asumisessa on puolensa.

Riquman1990

2.9.2010 15:10

Kaksio riittää kahdelle ihmiselle, koska siinä on keittiö + olkkari + makkari + kylppäri. Valtaosa Helsingin kaksioista on 50-60 m2, mikä mun mielestä riittää kahdelle kundille ihan hyvin - paitsi, jos te ootte kämppiksii ja nukutte eri huoneissa. Mihin te sitä kolmion kolmatta huonetta muka tarttisitte? Lapsii teillä ei oo. Tietenkin, jos puhutaan jostain 40-45 m2 kaksioista, niin niistä ei voi puhuu kaksioina, vaan isoina yksiöinä, joissa on vaan yks ylimääränen huone. Ne ei oo riittävän kokosii. Kohtuuhintasen kaksion saa esim. Itä- tai Pohjois-Helsingistä. Kantakaupunkiin tai keskustaan jos haluu, saa maksaakin enemmän.

Tietenkin jos haluu huikennella, niin siitä vaan. Se sit maksaa...

wilei

2.9.2010 15:56

Kyllä sille kolmannelle huoneelle käyttöä keksii, esim. meidän tapauksessa työhuone olisi erittäin tervetullut ja tärkeä huone. Silloin ei tarvitsisi tietokoneita (huomaa monikko), yms. laitteita ja kirjallisuutta "säilyttää" olohuoneessa, jolloin olohuone jäisi siihen sille tarkoitettuun tehtävään, eli oleskeluun ja vieraiden kanssa oleiluun. Makuuhuoneeseen kun atk-laitteet saati kirjat eivät kuulu missään tapauksessa. Toisaalta työhuone toimisi myös vierashuoneena, sukulaisia kun tuppaa asumaan sen verran kaukana, että majoitustilaa heitä varten pitää olla. Ei huoneluvun tarvi olla sama, kuin asukkaiden määrän, vaan huoneiden määrä tulisi arvioida toimintojen ja tarpeiden mukaan, ja silloin luku voi olla suurempi tai pienempi kuin hlömäärä...

Toisaalta meillä tilaa vie, milloin missäkin - yleensä jaloissa pyörimässä, iso koira, jolle mahdollisesti kaverikin joskus hommataan. Eivätkä marsutkaan ihan pieneen tilaan mahdu, vaikka asuvatkin "kerroshäkissä" (kolme häkkiä päällekkäin hyllyssä).

Oli miten oli, niin eipä mikään muuta sitä seikkaa, että Nordean tekemän tutkimuksen (asuntoindeki) Helsingissä 77neliön asunnon hinta on lähes 272000e kun taas vaikkapa Turussa vastaavan asunnon hinta on vain 143000e ja Kuopiossa 144000e. Muutenkin Suomessa asuntojen hinnat ovat ihan älyttömän korkeita ja se sitten vaikuttaa myös vuorka-asuntojen vuokriin, jotka nekin ovat tolkuttoman korkeita.

Vuokra-asunnoista vertailuna todettakoon, että Helsingistä, kantakaupungista reilu 60neliöisen kaksion, saa vuokrattua noin 1500-2000e kuukausivuokrsalla. Tukholmasta, aivan keskustasta eli Norrmalmilta, Kungsholmenilta, Vasastadenista, Östermalmilta, Gamla Stanista ja Södermalmilta, saa alhaisemmalla hinnalla vuokrattua lähes 2x isomman asunnon. Esim. Norrmalmilta löytyy 150neliön vuokra-asunto, jonka kk-vuokra on reilu 12000kr eli 1200e, vastaavasti noin 70neliöisen asunnon vuokra on 500e tuntumassa...

sleepygay

2.9.2010 16:21

Mun on ihan pakko kysyä, Riquman1990... oletko kenties trolli? Sinulla tuntuu olevan joka asiaan jokin ehdoton oma mielipide ja kaikki, jotka ovat eri mieltä ovat vain väärässä? Elämäntapoja on monia, jollekin ehkä 50 m2 on riittävä tila, jollekin muulle ehkä ei. Ja kun kysyit sitä, mihin kolmatta huonetta tarvii, itse haluaisin erillisen työhuoneen! Ei se tietenkään välttämätön ole ja pohjasta riippuen 50 m2:kin on ihan riittävä. Eniten kuitenkin ihmetyttää se, että sinusta 50-60 m2 on ehdottomasti riittävä tila kahdelle kundille. Elämäntapoja ja tarpeita on muitakin kuin ne, jotka tunnistat itsessäsi. Heti tulee mieleen mieleen vaikka tilanne, jossa toinen meistä olisi vaikka taiteilija tai joku muu kotona työskentelevä, silloin oma työskentelytila voi olla välttämättömyys.

sleepygay

2.9.2010 17:07

Sen vielä voisin sanoa, että nimenomaan omistusasunnon itse ainakin haluaisin kaikista mieluiten, kun jotenkin vuokra-asuminen tuntuu pitkässä juoksussa vähemmän viisaalta. Kun ajattelee, että vuokraa tulee ajanmittaan maksettua iso läjä ja se on sen jälkeen jonkun muun rahaa. Kun taas omaa asuntoaan maksamalla raha jää itselle, vaikka siitä tuleekin tavallaan sivukuluja korkojen yms. lainakulujen muodossa (harvalla taitaa kuitenkaan olla niin paljon takataskussa, että suoriltaan voi ostella asuntoja).