• sleepygay

Elämä on valintoja

Mulle iski nyt kyllä pienen pieni eksistentiaalinen kriisi. Kaikki varmaankin johtuu eilen katsomastamme leffasta. Katsoimme 17 Again -leffan, josta muuten tykkäsin. Leffan idea on itse asiassa vaikea selittää lyhyesti, koska se on loppujen lopuksi monisyinen. Päähenkilönä on keski-ikäinen mies, joka muuttuu takaisin 17-vuotiaaksi, jotta voi tavallaan aloittaa elämänsä alusta ja siten korjata tekemänsä väärän valinnan, mutta lopussa hän kuitenkin tajuaa, että valinta olikin ihan oikea ja muuttuu takaisin omaan oikeaan ikäänsä. Leffassa siis aika pysyy koko ajan samana, joten hän käy koulua omien lastensa kanssa.

Tästä asiasta periaatteessa sainkin tämän oman kriisini. Alkoi suorastaan kammottamaan, kuinka kaikki elämän valinnat vaikuttavat koko loppuelämään enemmän tai vähemmän. Ja vielä enemmän kammottaa se, että jos nyt kuitenkin tekee jonkun väärän valinnan. Oikeassa elämässä kun ei taida ollaa mahdollisuutta nollata tilannetta. Pitää nyt vielä tähdentää, että ei minua tulevaisuus pelota, enkä nyt pelkää tehdä valintoja, mutta kyllä se elokuva pisti vähän miettimään ihan vakavasti.

Ehkä tärkeintä olisi tehdä sellaisia valintoja, joita ei myöhemmin joudu katumaan ja joiden kanssa pystyy elämään. Mutta on olemassa sellaisia valintoja, joiden lopputulosta on vaikea nähdä, mitäs sitten pitää tehdä. Esimerkiksi itse olen helposti juurtuvaa sorttia, joten entä jos joskus valitsen väärän asuinpaikan. Siis laajemmassa mittakaavassa, maakunnan tarkkuudella. Entä jos jään asumaan vaikka Helsinkiin ja sitten vietän lopunelämääni katuen sitä, kun jossain vaiheessa käy kuitenkin niin, että asuinpaikan vaihtamiseen ei enää uskalla eikä jaksa ryhtyä.

Ja kuitenkin nyt alkoi koko asian pohtiminen tuntumaan tyhmälle. Mutta tallennanpa tämänkin bloggauksen silti, koska yksi syy koko blogin pitämiselle on minulla se, että täällä on mukavaa "ajatella ääneen" asioita.

4 kommenttia

martin

7.2.2010 20:11

Valinnat eivät ole sinällään oikeita tai vääriä niitä tehtäessä, vaan ne ovat näyttäytyvinään sellaisina myöhemmin tietystä v a l i t u s t a perspektiivistä. On mahdotonta verrata valittua ja valitsematonta, sillä kaiken vaikuttaessa kaikkeen, emme elä läheskään sitä todellisuutta, joka - JOS olisit valinnut toisin, olisi lähtenyt säiettämään Sinuun ja ympäristöösi.

sleepygay

7.2.2010 20:14

Olet oikeassa martin. Jätin pohdinnan blogimerkinnässä tavallaan kesken. Kaikissa valinnoissa lopputulos ei ole aina suoraan se, miltä ensiksi vaikuttaisi. Matkallahan voi sattua vaikka mitä, joka vaikuttaa omalla tavallansa.

kesäpoika

7.2.2010 22:27

Hmmm.. mä en usko että väärät valinnat tavallaan ovat vääriä ollenkaan. Ne ovat ne valinnat, jotka teki se ihminen, joka olit silloin.

sleepygay

7.2.2010 23:41

Voihan sen tietty noinkin ajatella, kesäpoika. Koko juttu on niin monisyinen, että on mahdotonta sanoa valintaa vääräksi tai oikeaksi, koska kaikki liittyy kaikkeen. Ehkä on tiettyjä vaiheita, jolloin jokin valinta tuntuu väärältä, mutta lopulta valinta osoittautukin oikeaksi. Ja eihän sitä koskaan tiedä, mitä tapahtuisi, jos olisi valinnut toisin. :)