• millikan

Joan Crawford has risen from the grave!

Ei sentään...

Prospero laittoi tällaisen meemin: "Kaikki on mahdollista. Virtuaalimaailmassa. Tässä on mullanmakuinen meemi kaikille tosikoille, taiteenystäville, lapsenmielisille, pelottomille ja itsensäpaljastajille. Herättäkää kymmenen taiteilijaa henkiin, jos uskallatte."
http://paavo.vuodatus.net/blog/481297

Minä aloin sitten nillittämään että mitäs niillä henkilöillä sitten tehdään kun ne ovat kuolleita...
Aika moni suuri taiteilija on ehtinyt kuolla ihan kypsällä iällä joten henkiinherättämisestä ei juuri mitään irtoa. Gogol elämänsä loppuvaiheilla poltti kirjoituksiaan ja kielsi menneisyytensä. Nuorena kuolleista löytyy sitten hyvä joukko näitä joiden siinä ensimmäisessä kuolemassa ei varsinaisesti ollut mitään yllättävää...aika moni olisi ehkä lykännyt sitä kuolemaansa viikolla tai kuukaudella tai vuodella mutta kuitenkin. Jäljelle jää sitten se pieni joukko henkilöitä jotka kuolivat nuorena onnettomuudessa ja joilla olisi ollut varmasti vielä paljon annettavaa...Friedrich Murnau ja Nathanael West tulevat päällimmäisenä mieleen.
Ja sitten tietty joukko artisteja jotka ovat hyviä mutta niin ehdottoman epämuodikkaita että eivät pääsisi nykyään tekemään yhtään mitään...

No, spekuloidaan kuitenkin. Joko ihan yksilöinä tai henkilöhahmoina joita nykyaika kaipaisi. Kuten listasta näkyy, eksentrisyys ja kiinnostavuus painaa enemmän kuin taiteelliset ansiot (jotka toki myös ovat korkealla).

1. Nathanael West. Ajatuskin siitä mitä Westin pistävästä kynästä olisi tullut jos pääsisi kommentoimaan meidän aikaamme (bubbling under: Ambrose Pierce, Oscar Wilde).

2. Friedrich Murnau. Saksalaisen ekspressionismin suuri nimi joka on tehnyt joitain maailman kauneimmista elokuvista. Kuoli auto-onnettomuudessa elokuvan mykkäkauden lopulla, joten on vaikea sanoa mikä olisi ollut Murnaun kohtalo äänikaudella tai nykyaikana...

3. Greta Garbo. Pohdin Marilyn Monroeta, mutta ei taitaisi Marilynille käydä sen paremmin nykyaikana kuin silloinkaan...Garbo kiehtoo julkisuuden henkilönä joka osasi olla hiljaa. Mutta luonnollisesti hän on todella epämuodikas näyttelijä joten ei saisi paljoakaan tehtyä...

4. Andy Warhol. Vastakohta edelliselle, julkisuuden karnevalisoija. Warholin Factorysta tulisi tosi-tv-sarja joka olisi ihan yhtä huono kuin ne kaikki muutkin mutta paljon coolimpi.

5. Quentin Crisp. Hauska mies.

6. Francois Villon. Viehättävä runoilija, ja mies joka keksi rock'n'roll-elämäntavan 1300-luvun Ranskassa. Bubbling under: Errol Flynn, Bessie Smith.

7. Erik Satie. Hyvä säveltäjä, viehättävä eksentrikko.

8. Sun Ra. Maailmassa on liian vähän muusikoita jotka pienet vihreät miehet abduktoivat. Ja jotka tämän kokemuksen innoittamina ymmärtävät olevansa muinaisten egyptiläisten jälkeläisiä ja kotoisin Saturnuksesta. Ja jotka sen jälkeen tekevät musiikkia joka kuulostaa vielä merkillisemmältä kuin tuo taustatarina.

9. Winsor McCoy. Teki Pikku Nemon sarjakuvan muotona ollessa noin kymmenen vuoden ikäinen. Kiinnostaisi nähdä mitä tekisi nyt. Toinen varhainen suuruus, George Herriman (Krazy Kat), teki sarjansa paljon ajattomammiksi joten henkiinherätys ei olisi niin kiinnostava.

10. Mae West. Mitä sitä suotta perustelemaan.

Otsikkoon viitaten olisi myös kiinnostava kuulla Joan Crawfordin näkemys Mommie Dearest -kirjasta...

Harkinnasta huolimatta Adolf Hitler (joka oli myös sivutoiminen taiteilija) pysyi kuolleena.