• millikan

Asia ei ole ajankohtainen, mutta...

...kun kävin Väestorekisterikeskuksen sivuilla tekemässä muuttoilmoituksen, niin satuin sitten samalla vaeltamaan muutamalle muullekin sivulle, muunmuassa tutkimaan dokumenttia parisuhteen rekisteroinnistä.

https://lomake.fi/b/ec/index.cgi/download?id=1057%2F0712F69DDE5801860D9F55BEE6762604&type=statics

Asiaa ei ilmaistu kauhean selvästi mutta ilmeisesti Suomen valtio pitää yhtenevänä oman rekisteroidyn parisuhteensa kanssa muita pohjoismaita, Hollantia ja Saksaa. Eli siis mikä on suhtautuminen muihin maihin joilla on käytossä samaa sukupuolta olevien liitot? Belgia? Etelä-Afrikka? Vermont? Ja itselleni toki kiinnostavin, Espanja?
Olisiko minun siis mahdollista mennä naimisiin Espanjassa niin että Suomessa olisin juridisesti yhä naimaton?
En voi myoskään rekisteroidä parisuhdetta Suomessa kun en ole asunut siellä viimeistä kahta vuotta (jos siis se toinen osapuoli ei ole Suomessa asuva jne.)

Juridisesti hämmentävä tila (jota siis pohdin nyt ihan vain akateemis-spekulatiivisesti).

3 kommenttia

Splenetic

6.9.2008 20:15

Vinon (= Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton) lehtinen kertoo EU:n jäsenmaiden tilanteen. Lehtinen värittää maat joko vihreiksi (= yhtäläinen oikeus solmia avioliitto ja adoptoida lapsia), sinisiksi (= samaa sukupuolta olevilla on mahdollisuus rekisteröidä parisuhteensa; osa siviiliparisuhteista rajatuimpia ja osassa kaikki avioliittoon rinnastettavat oikeudet), keltaisiksi (= syrjintäkielto) tai punaisiksi (= ei mitään erillistä lainsäädäntöä). Liiton virallistamisen kannalta olennaisimpia ovat siis vihreä, sininen ja punainen.

EU:n Pohjoismaista kaikilla kolmella on sininen status. Suomessa tosin menee huonoiten: Tanskassa on voimassa perheen sisäinen adoptio-oikeus, Ruotsissa täysin avioliittoon rinnastettava rekisteröinti sekä täysvertaiset adotio-oikeudet. Rinnastus Saksaan ei ihan oikeutettu: Saksassa rekisteröity parisuhde (= ei siis samat oikeudet kuin avioliitossa) on sama, mutta saksalaisilla Tanskan vastaava adoptio. Hollantiin ei Suomea voi edes verrata; Alankomaissa on yhtäläinen avio-oikeus ja adoptio sallittu. Sun kannalta mielenkiintoista on Espanjan tilanne: siellä on sukupuolineutraali avioliitto-oikeus. Mutta enpäs osaa sanoa, miksikä sut luokiteltaisiin Suomessa, jos menisit Espanjassa naimisiin? Päteehän Vegasissa naimisiin menneillä liitto Suomessakin (luulisin...). Tarvisikohan muuton ohessa hakea jokin erityislupa tai vastavaa? =) Onkohan lainsäädännössä tätä mahdollisuutta edes huomioitu???

Etetlä-Afrikan ym. tilanteesta en osaa luotettavaa lähdettä ihan heti nimetä.

Rokkihomo

8.9.2008 07:49

Housuissas on akateemis-spekulatiivi.

millikan

8.9.2008 16:06

Etelä-Afrikasta en suoraan muista onko niillä sukupuolineutraali avioliitto vai rekisteroity parisuhde, jokin status siellä joka tapauksessa on...

Ja tuohon on viitattu että mitä eroa sillä rekisteroidyllä parisuhteella ja avioliitolla on ja miksi tuo ensimmäinen on vain välitavoite (siis muutenkin kuin adoptio-oikeuden suhteen): on täysin maakohtaista miten noita parisuhderekisterointejä tunnustetaan, ja jos tosiaan oikein ymmärsin niin Espanjan samaa sukupuolta olevien avioliittoa ei tunnusteta Suomessa kun Suomessa ei moista ole, mutta vastaavasti en voi Espanjassa solmia rekisteroityä parisuhdetta kun täällä ei moista ilmiotä tunneta...

Jos olisi hetero niin voisi paikallisen viranomaisen edessä mennä ihan vaan naimisiin (jos siis täyttäisi paikalliset ehdot naimisiinmenolle) ja sen jälkeen infota konsulaatille naimisiinmenosta, niin olisi naimisissa myos Suomessa...

Tuosta voisi tulla mielenkiintoinen oikeusjuttu jos menisi naimisiin ja sitten kuolisi ilman testamenttia, jos yhden maan lain mukaan olisi naimisissa ja toisen ei...harmi vain että olisi kuollut eikä pystyisi arvostamaan draamaa kuin ehkä pilvenreunalta.