• Kalle af

Reformationsdagen

Idag är det Reformationsdagen i landets kyrkor. Det betyder att vi funderar kring varför reformationen en gång skedde och om och varför det behövs en reformation idag - och eventuellt hurudan den då borde vara.

Det finns förstås en hel del att säga kring temat. På Predikantbloggen blir också en hel del sagt - Henry Byskata och Ben Thilman har publicerat var sin predikan (Henrys är på engelska med inslag av swahili), och jag tycks ha råkat ha predikotur fyra år i rad just denna söndag, så mina predikningar från 2004 (på finska), 2005, 2006 och 2007 är också inlagda på bloggen.

Som synes av registret över predikningarna (http://tinyurl.com/2mr7fx) är detta nytt rekord för Predikantbloggen - sex predikningar över en och samma helg. Det kan dessutom ännu komma flera redan i år. Men att det är många synvinklar på temat gör väl ingenting; tvärtom är det bara intressant att jämföra vad olika predikanter kommer med!

Men jag känner mig ändå lite dum. Det var min tur att skriva helgspalten till Borgåbladet denna lördag - och jag glömde helt enkelt hela grejen! I början av veckan noterade jag saken, men när det var dags att göra något åt det, var det som bortblåst. Jag har visserligen professorer i släkten, men jag hör inte själv till dem ...